Juris Ulmanis
Juris Ulmanis
Foto – Karīna Miezāja

– Vai kampaņas jēdzieniskais pamatojums saistāms ar potenciālajiem draudiem no Krievijas? 25


– Kampaņa notiek īstajā brīdī. Atcerēsimies, ka savulaik Krievija mēģināja iekarot Gruziju, tad iebruka Ukrainā, bet Baltijas valstis var būt nākamās, par to esmu pārliecināts. Katru dienu medijos lasām, ka pie mums viesojas NATO komandieri, Pentagons pārskata savus militārās rīcības plānus, pie mums ir liels skaits NATO sabiedroto valstu karavīru. Tas liecina, ka draudi ir nopietni. Austrumos mums ir neprognozējams kaimiņš, kurš darbojas pret starptautisko tiesību normām un loģiku. Zemessargi valsts aizsardzībā ir pirmie, kam potenciālo draudu gadījumā būs jācīnās. Viņiem nepieciešams ekipējums, lai uzlabotu kaujasspējas. Mēs nevaram “gaidīt Godo” kā Semjuela Beketa lugā, kurš galu galā nemaz neatnāca, cerot, ka valsts un valdība situāciju atrisinās. Mēs paši, Latvijas iedzīvotāji, vēlamies darīt un ieguldīt valsts aizsardzības spējās. Mums nav jāgaida rīkojums “no augšas”. Latvijas vēsturē tā nav pirmā reize, piemēram, pirms 100 gadiem strēlnieku bataljonu izveide bija latviešu iniciatīva, un sabiedrība toreiz deva viņiem ēdienu un ziedoja ekipējumam. Toreiz lozungs bija “Pulcējieties zem latviešu karogiem”, un šoreiz ideja ir līdzīga.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
“Vibrēja durvis un logi…” Iedzīvotāji ziņo, ka vietām Latvijā novērojuši kaut ko līdzīgu zemestrīcei
Lasīt citas ziņas

ASV katrā štatā ir Nacionālā gvarde, kurai ir arī civilā funkcija. Ja, piemēram, Aļaskā notiek plaši mežu ugunsgrēki, ar ko pārējie dienesti netiek galā, iesaistās Nacionālā gvarde un štata iedzīvotāji ziedo tai savus līdzekļus. Ziedošana Nacionālajai gvardei ASV ir pašsaprotama. Arī zemessardzei ir civilās aizsardzības funkcija – tā nāk talkā, kad notiek plūdi un piedalās cilvēku meklēšanā. Gadās arī, ka noklīst sēņotāji vai pazūd bērni. Naktī meklēšanu veikt ir grūti, un nakts redzamības ierīces, kuras plānojam pirkt zemessardzei par saziedotajiem līdzekļiem, šādās situācijās varēs lieliski palīdzēt. Zemessardzei ir jābūt labi ekipētai, lai tā labāk pildītu savas funkcijas. Kampaņā mēs vācam līdzekļus lietām, kas ir nepieciešamas zemessardzei, – nakts redzamības ierīcēm, izlūktēmēkļiem, ķirurģiskiem komplektiem un kompasiem. Līdz šim kampaņai saziedots pāri par 15 000 eiro, un mums vēl ir jāsasniedz mērķis – 133 000 eiro. Katram Latvijas iedzīvotājam vajadzētu ziedot 50 centus, un mēs varētu kampaņu beigt. Ja katrs ziedotu vienu eiro, mēs varētu savākt divus miljonus eiro. Esam rēķinājuši, ka 2,3 miljoni eiro ir nepieciešami, lai apgādātu visas zemessardzes nodaļas ar nakts redzamības ierīcēm. Pēc 18. novembra, kad iecerētas ziedošanas kampaņas beigas, mēs to turpināsim, lai savāktu vēl divus miljonus eiro un šīs iekārtas būtu visiem zemessargiem, kuriem tās nepieciešamas. Pirmās iekārtas nonāks zemessardzes Dobeles mācību centrā.

– Jūs akcijai esat piesaistījis sabiedrībā pazīstamu un cienījamu cilvēku atbalstu. Starp atbalstītājiem ir PSRS laiku disidente Lidija Doroņina-Lasmane, luterāņu mācītāji Juris Rubenis un Guntis Kalme, baptistu mācītājs Edgars Mažis, Romas katoļu baznīcas Latvijā arhibīskaps Zbigņevs Stankē­vičs. Kā guvāt viņu atbalstu?

CITI ŠOBRĪD LASA
– Zināju, ka akcija, runājot biznesa valodā, ir labs produkts. Latvijas aizsardzība tāds ir, jo ar šo projektu mēs palīdzēsim mūsu dēliem un meitām, kuri aizstāv mūsu valsti. Zvanīju daudziem cilvēkiem, kurus ikdienā nemaz nepazinu, un jautāju, vai viņi varētu būt akcijas sabiedriskie kuratori jeb viedokļu līderi. Pirmais cilvēks, kuru uzrunāju, bija mācītājs Juris Rubenis, uzskatu sevi par viņa mācekli. Viņš uzreiz atbildēja uz manu ziņu un teica, ka atbalsta akciju. Es sajutu no viņa lielu atbalstu, turklāt Juris Rubenis ir mūsu sabiedrības sirdsapziņa. Pēc viņa atbalstošās ziņas mana sirdsapziņa sacīja, ka es daru pareizu un labu lietu. Jura Rubeņa morālais atbalsts ir liela dāvana. Tāpat iesaistīju arī Zbigņevu Stankēviču, kurš pauda savu atbalstu un atnāca uz mūsu kampaņas atklāšanu un teica lūgšanas. Jutos pagodināts par to. Mācītājs un zemessargs Guntis Kalme arī mūs atbalsta. Arī Āgenskalna baptistu draudzes mācītājs Edgars Mažis uzreiz atbalstīja mūsu akciju. Ilgi staigāju pa parku un domāju, vai zvanīt cienījamajai patriotei Lidijai Doroņinai-Lasmanei, tad saņēmos un piezvanīju. Viņa atbildēja: jā, kā var šādu akciju neatbal­stīt? Uzrunāju vēl daudzus citus – hokejists Arturs Irbe uzreiz piekrita. Sazvanījos ar vieglatlēti Inetu Radēviču, kuru personīgi nepazinu. Mēs satikāmies, un arī viņa nolēma kļūt par kampaņas atbalstītāju. Sniegt atbalstu akcijai piekrita arī portāla Ziedot.lv vadītāja Rūta Dimanta, kurai domās bija līdzīga ideja.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.