Foto – Shutterstock

Lietotiem traktoriem un augļu dārziem 1

Saimniecības (fiziskas vai juridiskas personas) ar 2–15 tūkstošu eiro apgrozījumu, kuru īpašumā vai valdījuma ir 1–50 ha lauksaimniecībā izmantojamās zemes, varēs pieteikties mazo saimniecību atbalstam. Šim nolūkam kopumā plānots atvēlēt 35 miljonus eiro. Maksimālais atbalsta apjoms – 15 tūkstoši eiro (piecu gadu periodā, ne mazāk kā divos maksājumos). Zemkopības ministrijā informē, ka šo programmu plānots atvērt 2015. gada otrajā ceturksnī, aprīlī, maijā, jūnijā. Pagaidām vēl nav izstrādāti attiecīgie noteikumi, taču ir plānots, ka atbalsta programma būs paredzēta ražošanas pamatlīdzekļu un būvmateriālu iegādei un būvniecībai, ilggadīgo stādījumu ierīkošanai, vaislas lauksaimniecības dzīvnieku iegādei, kā arī apgrozāmo līdzekļu nodrošināšanai.

Reklāma
Reklāma
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 7
Lasīt citas ziņas

Svarīgi, ka būs iespēja saņemt atbalstu arī par lietotu tehniku. Izņēmums – tehnika, kuras iegāde jau iepriekš atbalstīta no Eiropas Savienības fondiem. Tas nozīmē, ka nevarēs no kaimiņa pirkt traktoru, kas iepriekš iegādāts, izmantojot fondu naudu. Eiropa divas reizes par to pašu traktoru nemaksās. Citu ierobežojumu lietotas tehnikas iegādei mazām saimniecībām nav.

Lai varētu pretendēt uz šo atbalsta veidu, jābūt izstrādātam saimniecības attīstības plānam visam saistību periodam (tas iespējams, piesaistot Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centra konsultantus). Turklāt jābūt minimālām lauksaimniecības zināšanām, kas apgūtas 160 stundu apjomā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Šajā atbalsta programmā nav nosacījuma par saražoto peļņu no hektāra, taču ir jākāpina ražošanas rādītāji piecu gadu laikā – apgrozījumam jāpārsniedz 15 tūkstoši eiro vai tas jākāpina vismaz par 30%, vai arī par 30% jāpalielina ganāmpulks vai lauksaimniecībā izmantotā zemes platība. Galvenais – šai saimniecībai jāstrādā tirgum.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.