Jelgavas pilsētas domei pieder daļas 13 komercsabiedrībās. Tostarp arī 2,73% daļu nu jau bankrotējušajā autorūpnīcā AS “Amo Plant”. Pilsētas mērs Andris Rāviņš savulaik lepni sēdās pie pirmā šeit uzražotā automobiļa stūres. Vai pašvaldībai bija jāražo autobusi?
Jelgavas pilsētas domei pieder daļas 13 komercsabiedrībās. Tostarp arī 2,73% daļu nu jau bankrotējušajā autorūpnīcā AS “Amo Plant”. Pilsētas mērs Andris Rāviņš savulaik lepni sēdās pie pirmā šeit uzražotā automobiļa stūres. Vai pašvaldībai bija jāražo autobusi?
Foto – Evija Trifanova/LETA

  8

Audzē tomātus, tirgo Ziemassvētku eglītes, taisa zārkus

Reklāma
Reklāma
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara
VIEGLAIS TESTS. Ja nevari atbildēt 100% pareizi uz šiem jautājumiem, tad tu neesi pārāk gudrs
Krievijas “lācis” Putins asina nagus, lai sagrābtu arvien vairāk Eiropas uzņēmumu
Lasīt citas ziņas

Ar pašvaldību iesaisti biznesā nav apmierināta ar Konkurences padome (KP), kas iebilst pret, piemēram, Rīgas domei un Stopiņu novada domei piederošās atkritumu poligona apsaimniekotāja SIA “Getliņi EKO” nodarbošanos ar tomātu un gurķu audzēšanu un tirdzniecību.

Konkurences uzraugi uzskata, ka godīgas konkurences un caurskatāmības nodrošināšanai piemērotāka būtu siltumnīcu apsaimniekošanas tiesību piešķiršana konkursa rezultātā izraudzītiem komersantiem (privātiem uzņēmumiem), piemēram, rīkojot siltumnīcu nomas (izmantošanas) tiesību izsoli dārzeņu audzētāju izvēlei. Šādā veidā arī tiktu atrisināts jautājums par siltumenerģijas realizāciju, jo to būtu iespējams par samaksu piegādāt siltumnīcu apsaimniekotājiem.

CITI ŠOBRĪD LASA

Savukārt Daugavpils pilsētas pašvaldībai piederošā SIA “Labiekārtošana D” veic klaiņojošu dzīvnieku izķeršanu un uzturēšanu, un bezpiederīgo apbedīšanu. KP norāda, ka nav informācijas nedz par to, ka pašvaldība ir mēģinājusi šo pakalpojumu sniegšanu nodot privātiem uzņēmējiem, nedz arī par to, ka viņiem nav intereses iesaistīties šajā biznesā. No KP rīcībā esošas informācijas izriet, ka Daugavpilī, piemēram, ar apbedīšanas pakalpojumu sniegšanu nodarbojas vairāki privātie pakalpojumu sniedzēji.

Infrastruktūras uzturēšanai SIA “Labiekārtošana D” veic remonta darbus, kas saistīti ar galdniecību, piemēram, suņu būdu, putnu būrīšu un zārku izgatavošanu. Tas liek domāt, ka pašvaldība veic nepamatotu komercdarbību, ierobežojot citu iespējamo pakalpojumu sniedzēju darbību tirgū, uzskata KP.

Situācija dažviet uzlabojas

Lai pašvaldība varētu dibināt komercsabiedrību, tai vispirms ir jākonstatē nepieciešamība pēc kaut kā, piemēram, iedzīvotāji nevar saņemt kādu noteiktu pakalpojumu, jo to neviens vietējais uzņēmējs nepiedāvā. “Valsts kontroles revīzijās esam konstatējuši, ka pašvaldībās nereti ir vēsturiski iegājušās lietas, kas nav laika gaitā pārvērtētas. Nezinot, negribot, nevarot pašvaldības ir nepamatoti iejaukušās komercdarbības jomā, piemēram, ir pašvaldības, kuras sniedza ēdināšanas pakalpojumu, lai gan turpat pašvaldībā bija privātie uzņēmēji, kuri arī mūs informēja, ka viņi labprāt šo pakalpojumu nodrošinātu, ” piebilst E. Korčagins.

Alūksnes novada pašvaldība pēc VK revīzijas izvērtējusi visus savus 48 sniegtos pakalpojumus un no sešiem atteikusies pilnībā vai daļēji. Arī Ciblas novads ir atteicies no vairākiem līdz šim sniegtiem maksas pakalpojumiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.