4G nestabilitāte iegriež 5

Latvijas Interneta asociācijas (LIA) izpilddirektors Viesturs Šeļmanovs-Plešs skaidro, ka Latvija savas pozīcijas ātrākā interneta valstu topā zaudējusi divu iemeslu dēļ. Pirmkārt, esam celmlauži ātram internetam un tas attiecas arī uz mobilā interneta tīklu. “Pēdējo gadu laikā mūsu 4G mobilais internets spēj piedāvāt līdzvērtīgu ātrumu, cenu un pakalpojumu klāstu kā DSL tehnoloģijas, maksājot fiksētu summu mēnesī. Daudzos gadījumos cilvēkam ar to pietiek, taču jāsaprot, ka 4G ātrums nav garantēts, ja to vienlaikus lieto daudz cilvēku (vadu internets no tā necieš),” sacīja LIA izpilddirektors. Otrkārt, Latvija jau sen izvērsa optiskos tīklus, kamēr Āzijas un Skandināvijas valstis to dara tikai tagad. Tas atstāj ļoti būtisku iespaidu uz vidējo pieslēguma ātrumu – mobilajos tīklos runājam par 10 – 30 Mbit/s, bet optika jau piedāvā 100 – 1000 Mbit/s.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot
Lasīt citas ziņas

Līdzīgi spriež arī “Lattelecom” Tehnoloģiju dienesta direktors Uldis Tatarčuks, kurš uzsver, ka pieaug cilvēku vēlme internetu izmantot arī straumēšanai, piemēram, filmu, seriālu un tiešraižu vērošanai. Turklāt ne tikai mājās, bet arī mobilajā ierīcē. “Kamēr fiksētais pieslēgums ar to tiek galā, mobilā tīkla kapacitāte ir ļoti ierobežota, jo, pieaugot datu apjomam, samazinās ātrums.”

Paniku cenšas mazināt mobilie operatori. “Bites” tehnoloģiskais eksperts Gints Butens skaidro, ka kopējā situācija gan fiksētajos, gan mobilajos tīklos Latvijā ir ļoti laba, jo pieaug gan interneta jauda, gan tā pieejamība. “Akamai” mērījumos neņemot vērā tīkla kapacitāti, bet gan tikai interneta ātrumu. Turklāt, ja “Akamai” mērījumus veiktu, izmantojot serverus Latvijā, ātrums būtu lielāks.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.