Foto: Fotolia

Atspirdzinoši dzērieni, kas veldzē. 3 gardas receptes 0

Slāpes lieliski remdē ūdens, taču der arī piens, tēja. Ja vēl pievieno dažādas sastāvdaļas, sanāk gardi un atsvaidzinoši dzērieni.

Reklāma
Reklāma

Ūdens + augļi, ogas = limonāde

RAKSTA REDAKTORS
“Šis nav pirmais signāls, ka mūsu valstī kaut kas nav kārtībā” – Horens Stalbe atklāti par sajūtām pēc piedzīvotā uzbrukuma benzīntankā 80
“Zaļais kurss jau tepat pie sliekšņa,” plāno aizliegt malkas, brikešu un granulu apkuri 69
Māte ar šausmām atklāj, ka jaundzimušais bērns, par kuru viņa rūpējās slimnīcā, nav viņas bērns 19
Lasīt citas ziņas

Tīrs, auksts ūdens palīdz veldzēt slāpes. Bet ko darīt, ja to daudz nevar izdzert? Ir teiciens: “Ja dzīve piedāvā citronus, pagatavo citronu limonādi.” Ja limonādi gribas gāzētu, tīra ūdens vietā var izmantot minerālūdeni, tikai tad tas jālej tieši pirms dzēriena baudīšanas, citādi tas novadēsies. Variācijas ir daždažādas – limonādi var pagatavot no jāņogām, upenēm, apelsīniem, dzērvenēm, arbūziem, zemenēm. Spirgtākai garšai var pievienot piparmētras lapiņas, laimu, citronmētru.

Citronu limonāde
• 1 litrs ūdens
• 5 citroni
• pusglāze cukura

CITI ŠOBRĪD LASA

No citroniem izspiež sulu. Katlā ielej ūdeni, pievieno nedaudz citrona mizas, cukuru un vāra, līdz cukurs izkusis. Pievieno izspiesto citronu sulu, visu uzvāra. Šķidrumu nokāš, lai nebūtu biezumu. Ļauj dzērienam atdzist. Limonādē ieliek laima un citrona šķēlītes. Pirms dzēriena pasniegšanas glāzēs ieber ledu.

Vislabāk slāpes remdē tēja

Gatavojot ledus tēju, var eksperimentēt. Tējas var jaukt vienu ar otru, neparastākai garšai pievienot dažādus augļus, ogas, sulas, var variēt ar saldumu un stiprumu. Tāpat ledus tēju var gatavot no pļavā salasītajiem augiem vai pagatavot tradicionālo citronu ledus tēju, tikai ar nosacījumu, lai piedevas nenomāc tējas pēcgaršu. Tomēr par labāko ledus tējas pamatu uzskata zaļo tēju. Tā tonizē un atsvaidzina ādu, kā arī tieši karsta lieliski veldzē slāpes. Ar stipru, koncentrētu zaļo tēju nedrīkst aizrauties – nav vēlams dienā izdzert vairāk par 5 krūzītēm, bet atšķaidītu, piemēram, ledus tējā, to var dzert, cik kārojas.

Apelsīnu ledus tēja
• 1 litrs ūdens
• 5 tējas maisiņi
• 350 ml apelsīnu sulas
• pusapelsīns
• 3 ēdamkarotes cukura
• 3 tējkarotes svaigi spiestas citrona sulas
• sauja piparmētras lapiņu

Piparmētras lapas un tēju aplej ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties, pēc tam nokāš. Tējai pievieno apelsīnu sulu, cukuru, citrona sulu, šķēlītēs sagrieztus apelsīnus, visu rūpīgi samaisa, atdzesē. Dzērienu rotā ar svaigām piparmētras lapiņām, zemenēm. Dzer aukstu.

Piena dzērieni

Piens ir tonizējošs dzēriens, kas uzmundrina. Karstā laikā to var dzert atdze­sētu, bet labākām garšu niansēm var pievienot dažādus komponentus: augļus, ogas, sīrupus. Tāpat no piena gatavots auksts kakao dzēriens atjauno enerģiju.

Piparmētru kakao
• 1 glāze ūdens
• 1 glāze piena
• 4 tējkarotes cukura
• 3 tējkarotes kakao pulvera
• 3 piparmētru tējas maisiņi

Piparmētru tējas maisiņus (bet vēl labāk – svaigas piparmētras lapas) aplej ar verdošu ūdeni, ļauj ievilkties. Katlā ieber kakao un cukuru, aplej ar ūdeni un maisa, līdz masa sāk vārīties. Pielej pienu un piparmētru uzlējumu, uzvāra, atdzesē. Piparmētru kakao jābūt aukstam, pirms dzeršanas var pievienot sasmalcinātu ledu. Bērniem patiks, ja pasniegs ar putukrējuma micīti.

Reklāma
Reklāma

PADOMI

Ledu glāzēs pilda tieši pirms pasniegšanas, pretēji ledus ātri sāks kust un dzērienu padarīs ūdeņainu.

Piparmētras var pievienot ikvienam dzērienam – tās sniegs svaigumu.

Pārlieku daudz pievienotu citrusaugļu mizu dzērienam piešķirs rūgtenu garšu.

Tēju nav ieteicams ilgi atstāt ievilkties, jo tā kļūs rūgta.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.