Atspirdzinoši dzērieni no bērzu sulas – pat šampanietis un sīrups 0
Šoreiz idejas gardiem dzērieniem no bērzu sulas – bērzu sulas un piparmētras mohito, atspirdzinošs dzēriens ar citrusaugļiem un bērzu sulas dzēriens ar saldētām ogām.
UZZIŅA
• Visvērtīgākā bērzu sula ir pirmās 3–4 stundas pēc iztecināšanas no koka.
• Bērzu sulā ir ogļhidrāti un organiskās skābes, arī C un B grupas vitamīni, vērtīgas minerālvielas. Vienā litrā sulas ir 66 mg kālija, 53 mg kalcija, 11 mg magnija, 6,4 mg fosfora, 1,5 mg cinka, 0,5 mg mangāna, 0,1 mg dzelzs, 0,2 mg nātrija.
• Litrs bērzu sulas satur vidēji 5 gramus cukura.
• Visvairāk vērtīgo vielu ir tieši svaigā bērzu sulā, tāpēc to ieteicams lietot svaigu un saraudzēt tikai tad, ja nevar izlietot.
• Gatavojot tā saukto bērzu sulas šampanieti, var pievienot ne tikai rozīnes un upeņu zariņus, bet arī kaltētas piparmētras lapiņas, žāvētu ābolu gabaliņus, kaltētas ķiršu un upeņu ogas.
• Ekskluzīvs ir bērzu sulas sīrups. To pagatavo šādi: sulu salej katlā ar biezu dibenu un uz lēnas uguns ilgi vāra, līdz sula iegūst biezu, sīrupam līdzīgu konsistenci. Karsēšanas laikā sulā esošais cukurs karamelizējas, un sīrups kļūst tumši brūns, tam ir saldi skābena garša. Sīrupu var izmantot marinādēm, gaļas un salātu mērcēm, piena kokteiļos un desertu pārliešanai.
• No bērzu sulas var pagatavot ledusgabaliņus, ko vasarā izmantot kokteiļiem. Sulu salej mazajos silikona ledustrauciņos un sasaldē. Pēc tam liek maisiņos un gatavo nākamo porciju.