Radoša pieeja 12

Ja mazi bērni un seniori pieņem, ka atstarotāji ir vajadzīgi, pusaudži gan negrib apkārties ar kaut kādiem spīdīgiem nieciņiem. Pusaudži nēsā to, kas pašiem patīk, ko paši izdomājuši. Tāpēc viņiem jāļauj veidot atraktīvu dizainu, radot atstarojošos elementus. Veikalos un interneta vietnēs var nopirkt dažādus atstarojošus audumus, lentes, dziju un no šiem izejmateriāliem uztaisīt gan piespraudes, gan neparastas uzlīmes un ornamentus.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni
Kāpēc ar gadiem pieaug svars? Kaloriju skaitīšana nepalīdzēs, lūk, kas tev jādara 44
Krievijas “lācis” Putins asina nagus, lai sagrābtu arvien vairāk Eiropas uzņēmumu
Lasīt citas ziņas

Pērkot virsdrēbes, jāskatās, lai tajās jau būtu iestrādāti atstarojošie elementi, – tas var būt rāvējslēdzējs, svītras un kvadrāti uz jakas muguras, piedurknēm vai biksēm.

Dizaineri un apģērba ražotāji jau zina, kur stratēģiski svarīgās vietās jābūt atstarotājiem. Jo īpaši atstarojoši elementi un materiāli tiek iestrādāti bērnu un sporta apavos.
CITI ŠOBRĪD LASA

“Protams, efektīvāk ir uzģērbt pilnībā atstarojošu apģērba gabalu, kas tagad kļūst arvien populārāk. Tomēr diez vai mēs staigāsim kā kosmonauti, ģērbušies sudraba kombinezonos. Savukārt pārējie blakus tā ģērbtam cilvēkam būs daudz mazāk pamanāmi, lai arī būs ar atstarotājiem apkārušies. Galvenais, lai pilnīgi tumšā vietā būtu kāds spožumiņš,” komentē www.atstaro-re­flect.lv izveidotāja un dizainere Inga Arne. Uzņēmums gan oficiāli netirgo atstarotājus, bet uzgludināmos atstarojošos dekorus, kas atbrīvo no CE zīmes apstiprināšanas atbilstoši regulai par aizsardzības līdzekļiem. Tomēr materiāls ir sertificēts un atstarojošais laukums izrēķināts vismaz nepieciešamos 15 kvadrātcentimetrus liels. “Mūsu mērķis ir radīt cilvēkos aizrautību būt pamanāmiem tumsā. Tāpēc šie dekori tiek izveidoti vislielākajā dažādībā.

Publicitātes foto

Par adījumiem jāteic, ka policists nevar to pārbaudīt, vai cepure atstaro. Cilvēkiem jāapzinās, ka automašīnu  tuvās gaismas apdzīvotās vietās spīd vairāk uz leju, tāpēc cepures efektīvākas būs bērniem nekā gara auguma cilvēkiem. Taču

automašīnu tālo gaismu ietekmē cepure būs pamanāma vēl labāk nekā sīks atstarotājs, kas tajā brīdī var būt sagriezies vai paslēpies otrā pusē. Gariem cilvēkiem iesakām atstarojošus cimdus –

viscaur adītus ar plato atstarojošu diegu vai ar atstarojošu dekoru, ko katrs pats var uzgludināt.”

Jo vairāk, jo labāk

Publicitātes foto

Pie jakas vai somas? “Atstarotājs pats gaismu nerada, tam jānoķer spožā gaisma. Tas ir kā saules zaķīša efekts,” skaidro Valda Kjaspere. Spožā gaisma ir automašīnu lukturi, tātad atstarotājam jāuztver to gaismas kūlis. Ja atstarotāju kaut kas apklāj, aizsedz, tas nevarēs spīdēt. Tāpēc nav prātīgi pielikt atstarotāju pie rokassomiņas, bet somu nest tā, ka atstarotāju nevar redzēt. Ja atstarotājs ir uz jakas muguras, no tā nav lielas jēgas, ja plecos tiek uzlikta mugursoma. Toties uz muguras ļoti efektīgi tumsā izskatās maisiņi, kas šūti no atstarojošā materiāla.

Ja atstarotājs atrodas metru virs zemes, mašīnas lukturi tajā vietā ir visspožākie, un atstarotājs ir vispamanāmākais.
LA.LV Aptauja

Vai tad, kad tu esi gājējs, tu lieto atstarojošus elementus apģērbā vai atstarojošu aksesuāru?

  • Jā, vienmēr
  • Cenšos, bet dažreiz aizmirstu
  • Nē, nekad
  • Es neesmu gājējs
  • Kas ir atstarotāji?
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.