Foto – Anda Krauze

Aukstās zupas sezona. Kā izvēlēties gatavās, kā – pagatavot pašam? 0

Vasarā, īpaši, ja aiz loga valda karstums, aukstā zupa ir ļoti iecienīts ēdiens. Vai to pagatavot pāris minūtēs, izmantojot veikalos nopērkamos aukstās zupas maisījumus, vai tomēr no izvēlētajiem produktiem griezt un smalcināt pašu rokām, stāsta uztura speciāliste INGA ŠIRINA.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Lasīt citas ziņas

– Grūti pateikt, kurā valstī un kad tieši radusies aukstās zupas recepte, bet tās saknes varētu būt meklējamas Polijā. Vasarā aukstā zupa ir populāra ne tikai Latvijā un Polijā, bet arī Lietuvā, Krievijā un Ukrainā. Atšķirībā no vairākuma citu valstu Lietuvā šo zupu pasniedz nevis ar vārītām olām, bet ar vārītiem kartupeļiem.

Aukstās zupas receptes var atšķirties, tā var būt veģetāra vai ar desu. Var būt gatavota ar dažādiem skābpiena produktiem – paniņām, kefīru, jogurtu u.c. Atkarībā no izmantotajām sastāvdaļām nedaudz var atšķirties arī veselīgums, taču kopumā šo ēdienu var pieskaitīt pie veselīgajiem. Vienīgā sastāvdaļa, kas var izpelnīties kritiku, ir desa. Bet ik pa laikam arī šo produktu var iekļaut ēdienkartē, īpašu nozīmi pievēršot desas kvalitātei. Tas, cik daudz kaloriju būs aukstajā zupā, atkarīgs no izvēlētā skābpiena produkta tauku procenta.

CITI ŠOBRĪD LASA

Aukstā zupa noteikti ir olbaltumvielu avots. Tās galvenokārt saņemam no skābpiena produktiem, arī no pievienotās vārītās olas un desas. Bietes, gurķi un zaļumi organismu papildina ar balastvielām, dažādiem vitamīniem un minerālvielām. Aukstā zupa ir viens no veidiem, kā uzņemt vērtīgo dārzeni – bieti. Turklāt šis ēdiens ir viens no visvienkāršāk pagatavojamiem, vislabāk to no svaigiem produktiem gatavot pašu rokām. Vislaikietilpīgākais un piņķerīgākais aukstās zupas pagatavošanas procesā ir biešu vārīšana. Ja tā sagādā grūtības, nekas ļauns nenotiks, ja nopirksiet veikalā vakuumā iepakotas veselas novārītas bietes un paši tās sarīvēsiet. Veselās novārītās bietēs labāk saglabājas vitamīni, un tās būs kvalitatīvākas par iepriekš sarīvētajām.

Ja izvēlaties iegādāties jau gatavu aukstās zupas maisījumu, pievērsiet uzmanību sastāvam. Vēlams izvēlēties tās zupas sagataves, kurām nav pievienota sāls un garšas pastiprinātāji. Ņemiet vērā, ka produktu kvalitāte, kurus izmanto smalcināšanai un rūpnieciskas pārtikas pagatavošanai, mēdz būt diezgan zema. Tikai gatavojot zupu mājās, varēsiet pārliecināties par to, cik kvalitatīvus produktus izmantojat. Ja tomēr zupu gatavosiet no rūpnieciski ražotas sagataves, to noteikti papildiniet ar zaļumiem. Jo vairāk to pievienosiet, jo labāk un veselīgāk.

Mūsu ģimenē vasaras sezonā aukstā zupa ir iecienīts ēdiens. Gatavojam to diezgan tradicionāli, pievienojot gan bietes, gan daudz dažādu zaļumu. Pasniedzam ar sakapātu vārītu olu, baudām, piekožot pilngraudu maizi.

Sastāvs

“KOK” aukstā zupa ar kartupeļiem: galda bietes (38%), dzeramais ūdens, kartupeļi (20%), burkāni (12%), sīpoli (8%), tomātu pasta (5%), pārtikas sāls, cukurs, skābuma regulētājs (citronskābe), malti melnie pipari.

* “ZIF kulinārijas” aukstā zupa: bietes, svaigi gurķi, olas, kefīrs, sinepes, dilles, garšvielas.

LASI TĀLĀK UN UZZINI KLASISKU AUKSTĀS ZUPAS RECEPTI!
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.