Skaitļi liecina, ka pēc VID represīvā “aicinājuma” autoservisos ir piereģistrēts par 575 lielāks nodokļu maksātāju skaits, taču nomaksāto nodokļu apjoms nav palielinājies.
Skaitļi liecina, ka pēc VID represīvā “aicinājuma” autoservisos ir piereģistrēts par 575 lielāks nodokļu maksātāju skaits, taču nomaksāto nodokļu apjoms nav palielinājies.
Foto – Dainis Bušmanis

Aicināja pievērst uzmanību 7

VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktore Sandra Kārkliņa-Ādmine atceras, ka pirms diviem gadiem autoremonta un apkopes uzņēmumos uzsākto pārbaužu mērķis bijis pievērst sabiedrības uzmanību samilzušajām ēnu ekonomikas problēmām.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos 25
4 ikdienišķas un efektīvas lietas: tās palīdz tikt vaļā no liekā svara, ja tev nepatīk sportot 3
Ziemeļamerikas indiāņu zvēru horoskops. Uzzini, kurš dzīvnieks esi tu! 17
Lasīt citas ziņas

“Nozarē strādājošos komersantus aicinājām sakārtot saimniecisko darbību. Daudzi arī atsaucās šim aicinājumam – paši reģistrēja savu saimniecisko darbību, tāpat tika reģistrēts ievērojams skaits jaunu darba vietu. Kādu laiku uzlabojās arī nodokļu maksāšana,” skaidro Sandra Kārkliņa-Ādmine.

Tomēr viņa atzīst, ka laika gaitā aina mainījās – nodokļu iztrūkums atkal pakāpeniski pieauga. Tas liecina, ka ne atsevišķi pasākumi, ne viens pats VID ilgtermiņā nesamazinās ēnu ekonomiku, to varot panākt, sadarbojoties vairākām valsts pārvaldes iestādēm un ar pārdomātu nodokļu politiku.

Ko vajag – čeku vai sataisītu auto

CITI ŠOBRĪD LASA

Manis uzrunātie autoservisu īpašnieki atzīst, ka mānīties un nemaksāt valstij nodokļus ir slikti. “Tāpēc VID veltīgi aicina pievērst pastiprinātu sabiedrības uzmanību tam, kas arī agrāk, līdz pārbaužu kampaņas uzsākšanai, visiem bija labi zināms,” viņi teic.

Kāda neliela privāta autoservisa īpašnieks man atklāj, ka pašlaik viņš maksā 9% mikrouzņēmuma nodokli. Bet, ja viņam būtu jāsamaksā nodokļi parastajā režīmā, tostarp nekustamā īpašuma nodoklis, izdevumi par elektrību, atkritumu aizvākšanu, gāzes apkuri un citi, tad turēt autoservisu neatmaksātos un steigšus būtu jāmeklē cita nodarbošanās.

Savukārt daži automašīnu īpašnieki man atklāti saka: “Ja autoservisā es pieprasīšu čeku vai kvīti, varu būt drošs, ka nākamreiz tur manu auto vairs nelabos. Un man būs jāmeklē cits autoserviss. Bet vairāk par čeku vai kvīti jau mums vajag izremontētu auto, ar kuru jābrauc ikdienā.”

UZZIŅA

No 2014. gada līdz 2016. gada augusta vidum Valsts ieņēmumu dienests pārbaudījis 1156 autoremonta un apkopes uzņēmumus.

2014. gadā pārbaudot 497, par nodokļu pārkāpumiem naudas sodu 33 600 eiro apmērā saņēmuši 164 uzņēmumi, bet 13 uzņēmumos atklāta nereģistrēta saimnieciskā darbība. Pārbaužu laikā atklājies, ka 160 autoservisos laikus netiek aprēķināti un veikti maksājumi budžetā. Pēc VID uzaicinājuma nodokļu maksātāji paši ir novērsuši pārkāpumus un deklarējuši valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas 23 400 eiro apmērā.2015. gadā, pārbaudot 602, par pārkāpumiem naudas sodu 106 900 eiro apmērā saņēmuši 306 uzņēmumi. Pēc VID uzaicinājuma 310 nodokļu maksātāji paši novērsuši pārkāpumus, deklarējot nodokļus 89,5 tūkstošu eiro apmērā.

Reklāma
Reklāma

Līdz 2016. gada 15. augustam no VID pārbaudītā 41 uzņēmuma 22 uzņēmumiem uzlikts naudas sods 8900 eiro. Pēc VID uzaicinājuma 19 nodokļu maksātāji paši novērsuši pārkāpumus un deklarējuši nodokļus 8900 eiro.

Piecos uzņēmumos veikts nodokļu audits, papildus aprēķinot maksājumus budžetā 1041,3 tūkst. eiro, to skaitā PVN 483,3 tūkst. eiro, uzņēmumu ienākuma nodoklis 256,9 tūkst. eiro apmērā.

Par četriem uzņēmumiem pieņemts lēmums par saimnieciskās darbības apturēšanu. Par 10 uzņēmumiem, kuri nav saņēmuši atļauju uzņēmējdarbībai, paziņots Valsts vides dienestam.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.