Foto – Valdis Semjonovs

Pirms dažiem mēnešiem Redži sagaidīja savu otro kucēnu metienu. Pirmo mazuļu tētis bija Šadovs, otro – Amiri. Abas reizes kucēni nāca pasaulē ap Ziemassvētkiem – 2013. gada 25. decembrī un 2015. gada 24. decembrī. Pirmajā metienā dienas gaismu ieraudzīja pieci, otrajā – seši kucēni. No pēdējā metienā dzimušajiem bērniem četri jau ir aizceļojuši uz savām jaunajām mājām Latvijā un Lietuvā. Jaunos saimniekus vēl gaida divi četrus mēnešus veci puikas – Ursins un Ulkars. 0

Basenži ir medību suņi. Āfrikā savvaļā tie medī putnus, var noķert arī mazu antilopi, bet barā spēj pieveikt arī lielākus dzīvniekus. Iedzimtā medību instinkta dēļ palaist tos vienus izskraidīties var tikai pa nožogotu teritoriju. Ja basenžiem ļautu skraidīt brīvā dabā, tie, visticamāk, “paņemtu pēdu”. Bet noķert suni, kurš minūtē noskrien gandrīz kilometru, saimniekiem nebūtu pa spēkam.

Reklāma
Reklāma
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
Dronu uzbrukumi naftas pārstrādes rūpnīcām Krievijā ir panākuši neiedomājamo – pasaules lielākajai naftas valstij sāk pietrūkt benzīna
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ 22
Lasīt citas ziņas

Basenži lielā mērā uzvedas kā kaķi – spēlējas ar ķepām un uz dīvāna guļ saritinājušies kā murrātāji. Tāpat kā kaķi, tie ar ķepām mazgā seju un cītīgi nolaiza visu apmatojumu. Rabkeviču trīs pieaugušie suņi kažociņu mazgā viens otram. Basenžiem arī nepiemīt suņiem raksturīgā smaka. Spalvu tie met tikai divas reizes gadā – ap maiju un septembrī. Šie suņi arī nerej tā kā pārējie. Pateicoties atšķirīgi veidotam balss aparātam, basenži ar izelpu spēj radīt skaņu, kas līdzinās riešanai, bet riet vairākas reizes pēc kārtas nespēj. Toties šiem suņiem, īpaši Amiri, labi padodas jodelēšana.

Ja, skraidot pa āru, suņi nosmērējušies, Inai atliek vien tos ar mitru lupatiņu noslaucīt un, kad met spalvu, izķemmēt. Cita kopšana šai šķirnei nav vajadzīga. Pirms izstādēm, kurās suņi piedalās ar ļoti labiem panākumiem, tos gan liek vannā. Visi trīs Rabkeviču basenži ir Latvijas izstāžu čempioni. Tie nodarbojas arī ar kursingu (skriešanas sacensībām, kurās suņi dzenas pakaļ mākslīgiem zaķiem). Jau otro gadu pēc kārtas Rabkeviču suņi šajās sacensībās ieguvuši godalgotas vietas. Redži 2015. gadā kursingā Latvijā ieņēma 2. vietu. Redži un Šadovs ir gan Latvijas, gan Igaunijas kursinga čempioni.

CITI ŠOBRĪD LASA

Basendži pamatā jābaro ar sauso profesionālo barību Lai labāk startētu, izstādēs Ina tos cienā ar pašas ceptiem aknu cepumiem. Lai tiktu pie šā gardā cepuma, suņi ir ar mieru darīt pilnīgi visu. Bet Rabkeviču suņiem ļoti garšo arī burkāni, gurķi, tomāti, āboli, ķirši u.c. augļi, ogas un dārzeņi, kam dārzā var tikt klāt. Kad nogatavojušās zemenes, suņu saime staigā pa dobēm un apēd tikai sarkanās zemenes, zaļās atstāj.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.