Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto
Foto: Fotolia

Psiholoģiskā izpēte parasti notiek viens pret vienu – psihologs un bērns. Šai laikā viņi daudz runā, pilda dažādus bērna vecumam, piemērotus uzdevumus, zīmē, aizpilda anketas, mazākiem pacientiem ir sagatavots viņiem atbilstošāks darba materiāls: klucīši, sagriezti attēli, dažādas bildītes utt. 0


Saruna ar vecākiem parasti notiek pirms izpētes – tajā pašā dienā vai iepriekš norunātā atsevišķā konsultācijā. Sarunā ar vecākiem ir svarīgi noskaidrot izpētes mērķi, saprast kad, kur un cik ilgi bērnam ir grūtības, kā arī mēģināt sajaust bērna resursus – kas ir tas, par ko vecāki var paslavēt savu atvasi.
Izpētes ilgums ir atkarīgs gan no izpētes mērķa, gan no bērna emocionāla stāvokļa un spējas noturēt uzmanību. Dažreiz pietiek ar 1-1,5 stundu, bet citkārt ir nepieciešamas vairākas konsultācijas.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Kokteilis
VIDEO. “Tā ir Rita? Ko tu stāsti!” Lauris Reiniks nosauc attiecību eksperti Ritu Lasmani par bezpajumtnieci
Lasīt citas ziņas

Izpētes laikā vienmēr tiek izmantotas vairākas metodes, lai aplūkotu situāciju no vairākām pusēm. Testu izmantošana un rezultātu interpretācija prasa īpašas zināšanas un pieredzi. Katra atzinuma rakstīšana aizņem 6-8 stundas, kas ir nepieciešamas, lai saliktu kopā visu saņemto informāciju, izanalizētu un strukturētu. Tādēļ sagatavotu atzinumu un rekomendācijas var saņemt tikai apmēram pēc nedēļas.

Atkarībā no testēšanas rezultātiem, kļūst skaidrs, kādu spēju attīstīšanai jāpievērš lielāka uzmanība vai kādu speciālistu palīdzība vai novērtējums šajā situācijā būtu efektīvāks. Šī informācija parasti ir atzinuma nobeiguma daļā, kur psihologs sniedz ieteikumus, kas varētu palīdzēt bērnam uzlabot esošu situāciju un kā efektīvāk izmantot esošos resursus. Ja bērna spējas ir būtiski pazeminātas, var apsvērt iespēju saņemt nepieciešamo atbalstu vai apsvērt domu par citu apmācības programmu.

CITI ŠOBRĪD LASA

Pārsvarā psiholoģiskā izpēte ir vienreizējs pasākums, kam seko liels patstāvīgs darbs vai sadarbība ar speciālistiem. Atkārtota testēšana ne vienmēr ir nepieciešama, tomēr ir arī gadījumi, kad izpēti veic reizi gadā, lai redzētu dinamiku – izmaiņas – un savlaicīgi reaģētu un ieteiktu nepieciešamās korekcijas.

Raksts tapis sadarbībā ar veselības centru “Vivendi”.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.