Publicitātes foto

Kā psihologs strādā ar bērnu? 0

Mūsu uzdevums ir veikt vispārēju psiholoģisko izpēti, izmantojot psiholoģiskās metodes, sarunas, spēles. Tad varam saprast no kurienes konkrētā problēma rodas. Ir daudzi bērni, kas ieraujas sevī, neko nestāsta uz ārpusi, īpaši pusaudžu sākuma periodā, kad vecāki vispār nesaprot, par ko ir stāsts, par ko ir jāuztraucas, tomēr trauksme ir. Psihologs var palīdzēt saprast, kas ar bērnu notiek.
Kad tiek noskaidrota pamatsituācija, ir divas iespējas – strādāt ar bērnu vai ar vecākiem. Darbā ar bērnu speciālists izmanto, piemēram, spēļu un smilšu terapiju, kura palīdz bērnam iemācīties un atpazīt emocijas, kuras viņu pārņem un kā ar tām rīkoties. Strādājot ar vecākiem, tiek pārrunāts, ko viņi var mājās darīt, lai uzlabotu situāciju.
Kas attiecas uz bērnu psiholoģiju, tad terapija gandrīz vienmēr notiek ciešā sadarbībā ar vecākiem, tas ir neizbēgami. Nevar paļauties uz to, ka psihologs atrisinās visas problēmas, ir jādarbojas līdzi.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
“Vibrēja durvis un logi…” Iedzīvotāji ziņo, ka vietām Latvijā novērojuši kaut ko līdzīgu zemestrīcei
Lasīt citas ziņas

Kādi ir bērna uzvedības indikatori, pēc kuriem var saprast, ka kaut kas tomēr nav kārtībā?
Šie indikatori var būt ļoti dažādi, jo mēs katrs uz lietām reaģējam citādāk.
Pirmkārt, tās ir krasas uzvedības maiņas. Piemēram, pavisam mierīgs bērniņš pēkšņi dārziņā vai skolā ir sakāvies. Protams, pastāv iespējamība, ka tas ir bijis tikai viens strīds par mīļo mantiņu, taču ja šādas epizodes atkārtojas, ir vērts tam pievērst uzmanību. Tāpat jāpievērš īpaša uzmanība bērnam, ja viņš kļuvis ļoti kluss, raudulīgs, viegli aizvainojams.
Izmaiņas bērna ēšanas un gulēšanas paradumos arī var signalizēt par būtiskām izmaiņām bērna emocionālajā stāvoklī.
Nereti, uzsākot bērnudārza vai skolas gaitas, bērns biežāk slimo. Viena lieta ir vīrusi un baciļi, ar kuriem tagad viņš sastopas daudz vairāk, cita – iespējams, sliktā pašsajūta ir saistīta ar bērna nevēlēšanos apmeklēt dārziņu vai konkrēto pulciņu. Tad vajadzētu noskaidrot, kāpēc tas tā ir noticis.

Ko darīt, ja vecāki jūt, ka ir nepieciešama speciālista palīdzība, bet bērns kategoriski atsakās to pieņemt?

CITI ŠOBRĪD LASA

Vecākiem ir vairāki piedāvājumi – ir pieejamas atbalsta grupas un apmācības, kā rīkoties sarežģītākās bērnu audzināšanas un krīzes situācijās. Tā ir iespēja pilnveidoties, izprast situāciju un bērnu.
Kā jau teicu, ja bērns ir pārāk maziņš, lai nāktu pie psihologa, mēs strādājam ar vecākiem. Ja bērns ir pietiekami liels, lai pateiktu, “nē, man palīdzību nevajag”, bet vecākiem tomēr šķiet, ka viņi paši netiek galā, arī tad ir vērts vērsties pēc palīdzības pašiem, un tad jau risināt problēmu ģimenes iekšienē.
Speciālists, strādājot ar bērniem jebkurā vecumā, gribēs cieši sadarbosies ar vecākiem. Tas ir veiksmīgas terapijas priekšnoteikums. Vecākiem ir jābūt gataviem līdzdarboties problēmas risināšanā un uzticēties speciālistam.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.