Foto – Shutterstock

Kā zināms, apstiprinot šo uz gadu atlikto plānu, Rīgā un tās apkaimē īpašumu kadastrālās vērtības celtos vidēji par 200 līdz 300%, citās pilsētās – par 60 līdz 100%. Visgraujošāk nodoklis skartu ap tūkstoš jaunos, pēc 2000. gada celtos daudzstāvu dzīvojamos namus galvenokārt Rīgā, tās apkārtnē un Jūrmalā ar aptuveni 32 000 dzīvokļu tajos, ap 670 dzīvojamos namus ar kultūrvēsturisku nozīmi, kā arī senāk celtos, moderni atjaunotos daudzstāvu dzīvojamos namus. 34

FM amatpersona noliedz, ka ar likuma grozījumiem plānotu ierobežot pašvaldībām piešķirto patstāvību nekustamā īpašuma nodokļa piemērošanā.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
TV24
“Neaiciniet atpakaļ, ja jūs nezināt, vai šeit būs darbs!” Jaunietis pabeidzis augstskolu Anglijā, bet Latvijā nevar atrast darbu
Vai esi pārliecināts, ka tavā noīrētajā miteklītī nav slēptās kameras? Lūk, kā pārbaudīt!
Lasīt citas ziņas

“Pieminētās nodokļa atlaides noteiktai zemes un dzīvojamās telpas platībai, ja par to būs galīgā vienošanās, tiks iestrādātas likuma grozījumu projektā. Bet ar to netiks ierobežotas vietējo pašvaldību tiesības pēc saviem ieskatiem lemt par savām nodokļa atlaidēm noteiktām iedzīvotāju grupām,” skaidro viņš.

Uz jautājumu, kā būs ar vairāk nekā 12 000 Latvijas iedzīvotāju savāktajiem parakstiem, prasot vienīgā īpašuma pilnīgu atbrīvošanu no nodokļa, FM amatpersona atbild, ka par to jālemj Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijai. Ministrijas viedoklis par šo priekšlikumu, kā arī par tiem, par ko vienosies darba grupā pieaicinātie speciālisti, janvārī tiks iesniegts Ministru kabinetā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Priekšlikums pilnīgi atbrīvot no nodokļa vienīgo nekustamo īpašumu pašlaik darba grupā gan netiekot cilāts, jo tam iebilst pašvaldībās. Galvenais iebildums – būšot grūti iekasēt šo nodokli, ņemot vērā, ka, pirmkārt, ir daudz zemesgrāmatā nereģistrētu īpašumu, otrkārt, ir daudz tādu dzīvojamo namu, kuros dzīvokļi nav sadalīti atsevišķos īpašumos. Treškārt, Rīgā un citur ir daudz tā dēvēto dalīto īpašumu, kur zeme pieder vienam vai vairākiem īpašniekiem, bet uz tās uzceltais dzīvojamais nams – citiem īpašniekiem.

Uz jautājumu, vai darba grupai zināms par pašvaldību radīto absurdu, spiežot iedzīvotājus deklarēt savu pastāvīgo dzīvesvietu vasarnīcās, kurās pastāvīgi dzīvot nemaz nav iespējams, ministrijas amatpersona atbild, ka par to tai esot zināms. Bet kā to novērst, pagaidām nekāda plāna neesot.

Ja valdība un Saeima piekritīs FM plānotajiem priekšlikumiem nekustamā īpašuma nodokļa sloga mazināšanai, tad grozījumi likumā, visticamāk, stāsies spēkā no 2018. gada 1. janvāra.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.