Foto – Nils Vilnis

– Cik liels sabiedrības slānis Vācijā var atļauties nopirkt biļetes uz akadēmiskās mūzikas koncertiem? 1


– Akadēmiskās mūzikas koncerti ar pasaules līmeņa orķestriem un diriģentiem tiešām ir dārgi. Berlīnes Filharmonijā biļešu cenu amplitūda var būt no 25 līdz 150 eiro. Bet daudzi pamatoti uztraucas: vai varēs dabūt uz koncertu biļeti? Šķiet, Latvijā biļešu cenas, kā, piemēram, uz M. Barišņikova izrādi, kas drīz būs skatāma arī Vācijā, ir pārspīlētas – turklāt, ja vēl salīdzina ar vidējo algu un pensijām abās valstīs. Pensionēta mūzikas skolotāja Vācijā daudz vieglāk var šķirties no 50 eiro par koncerta biļeti, nekā tas nākas pensionētai mūzikas skolotājai Latvijā.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Onkologi nosauc pārtikas produktus, kurus būtu tūlīt jāpārtrauc lietot uzturā, ja grib izvairīties no vēža
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 71
Kokteilis
Skandāls! Josts Kleins no Nīderlandes diskvalificēts no 2024. gada Eirovīzijas
Lasīt citas ziņas

– 16. decembrī Sv. Jāņa baznīcā Rīgā jūsu izpildījumā dzirdēsim divus pirmatskaņojumus – Ērika Ešenvalda “Adoremus in Aeternum” un Artura Maskata kompozīciju “Prelūdija, Ziemassvētku korālis un variācijas”, kas ir komponista pirmais ērģeļu solo opuss, turklāt rakstīts tieši jums.

– To ar lielu prieku izlasīju arī man atsūtītajās notīs – skaņdarbs ir dāvana man 40. dzimšanas dienā. Jau pirms vairākiem gadiem mudināju Arturu Maskatu uzrakstīt kaut ko arī ērģelēm. Bet līdz izjūtai, lai rakstītu kādam konkrētam instrumentam, komponistam jau jānonāk pašam. Ar Ēriku Ešenvaldu bija ļoti līdzīgi. Viņam līdz šim bija viens skaņdarbs ērģelēm – “Fantāzija”, sacerēts 2005. gadā, arī veltīts man. Pasaules pirm­atskaņojumu tas piedzīvoja Amerikā. Bet jaunais Ērika Ešenvalda skaņdarbs, ko Jāņa baznīcā atskaņošu kopā ar Oskaru Petrauski, ir radies kā Oskara Petrauska pamudinājums Ērikam Ešenvaldam uzrakstīt skaņdarbu tieši mums abiem. Saņemt īpaši tev komponētu skaņdarbu mūziķim ir lielākā dāvana.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Savulaik stāstījāt, cik ļoti nozīmīgs ērģelniecei ir tāds aksesuārs kā ērģeļu kurpes. Nu jau droši vien jūsu kolekcija kļuvusi krietni lielāka.

– Ērģeļu kurpes tik tiešām ir ne vien smukumam, bet lielākoties tām ir praktiska nozīme, lai var sajust katru pedāļa taustiņu. Manā kolekcijā ir apmēram desmit pāri kurpju dažādos fasonos un krāsās – sarkanā, zelta, baltā, melnā un citos toņos –, kas veidotas kopā ar manu meistaru Jāni Plānicu, kurš 25 gadus bija Latvijas Nacionālās operas un baleta kurpnieks. Diemžēl šā gada 21. jūnijā viņš aizgāja viņsaulē, man tas ir ārkārtīgi liels zaudējums. Jau tagad skaidrs, ka nezinu, pie kā nākotnē doties, kad vajadzēs jaunas ērģeļu kurpes. Acīmredzot esošās kopšu arvien rūpīgāk. Plānica kundze man vēl nesen atdeva meistara tieši man darinātu, bet līdz galam nepabeigtu kurpju pāri, kas droši vien tāds arī paliks…

– Tuvojas Ziemassvētki. Kādi tie būs jūsu mājās?

– Kā divu bērnu mammai nevar būt lielāka prieka kā svētkus sagaidīt kopā ar mazajiem, redzot mirdzumu viņu acīs. Vienmēr esmu centusies ap Ziemassvētkiem un pirms Jaunā gada neieplānot nekādus koncertus, un, par spīti visam stresam, kas jau tagad sācies saistībā ar Elbas filharmoniju, man tas ir izdevies arī šogad. Uz mūsu mājām Berlīnē atbrauks arī mana mamma no Latvijas. Būs ļoti silti un ģimeniski Ziemassvētki.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.