Juris Pūce
Juris Pūce
Foto-Valdis Semjonovs

Jums ir sakari Eiroparlamenta ALDE grupā – vai ārzemēs pamanītas mūsu šmuces? 21


Regulāri dodos uz EP liberālo demokrātu pasākumiem. Kad nodibinu jaunu pazīšanos, parunājam ar citvalstu kolēģi par lokāliem notikumiem un neizbēgami seko jautājums – kā jums Latvijā ar oligarhiem pie varas? Žēl, bet tāds viedoklis par mūsu valstī esošo kārtību pastāv. Modelis, kur privātpersonām piederošas partijas mēģina ietekmēt politisko procesu savā labā, ES ir ļoti rets, neraksturīgs.

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
TESTS: atbildi uz 10 vienkāršiem jautājumiem un mēs pateiksim, cik izglītots tu esi!
TV24
Banka darba samaksu pārskaita tiesu izpildītājam, neskatoties, ka parādnieka apgādībā ir trīs nepilngadīgi bērni. Advokāts skaidro, vai tā var
Lasīt citas ziņas

Bet ja daudziem tas ir pieņemami, ja negribas celt putekļus ap “vecām” runām, un lai politiķi, cits par citu melnāki, paši plēšas savā starpā?

Piedalīšanos sabiedriski pilsoniskās aktivitātēs lielā mērā uztveru par individuālu lietu. Kur eju – eju paust savu personīgo nostāju. Mūsu valsti sauc Latvijas Republika, un latīniski res publica ir “kopējā manta”, mūsu kopīgā lieta. Lai cik mazs būtu mans devums, uzskatu par pienākumu to ielikt kopus lietā, lai mūsu valsts pareizi virzītos. Var sūdzēties, ka pilsoniskā aktivitāte ir diezgan pasīva, bet nevajag novērtēt par zemu sabiedrības prasmes un spējas mobilizēties, lai panāktu pozitīvas pārmaiņas. Domāju, oligarhu tēma nepazudīs un nenomirs, lai kā cerētu zaļo zemnieku politiķi. Publiski ir parādīts, kā taisa politiskās desas, turklāt vispretīgākajā veidā. No ļoti sliktas gaļas un atgriezumiem, lai desu ieskapētu pircējiem. Tā viņiem nebūs baudāma, un varbūt esmu naivs, bet cilvēki neaizmirsīs tādu attieksmi pret vēlētājiem. Būs spiediens pēc atklātākas, godīgākas politikas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kādi jums iespaidi, mēnesi strādājot Rīgas domes opozīcijā kā Nila gāzējiem?

Kā ievēlētie maksimāli darīsim iespējamo, lai realizētu mūsu programmu. Pašvaldībā opozīcijas stāvoklis ir neapskaužamāks nekā nacionālā līmenī. Domes priekšsēdētājs reizē ir pilsētas premjers, parlamenta spīkers vienā personā, vēl arī “valsts sekretārs”, liela aparāta pārvaldītājs. Tā ir megavaras kombinācija. Mazākumam atliek vien kavēt neracionālu, nesaimniecisku lēmumu pieņemšanu. To cenšamies darīt, koordinējoties ar pārējiem opozīcijas spēkiem, kam kopā 28 pret 32 balsīm. Pirmajā mēnesī negatīvi pārsteidz šausmīgā neieinteresētība, kāda ir domes politiskajā kultūrā. Kad domes vai komiteju sēdēs ierēdniecība sniedz ziņojumus, ne reizi (!) nav atskanējis jele kāds jautājums, komentārs no vairākuma puses. Tas nav tādēļ, ka viņi labi informēti un sagatavojušies, bet šajā frakcijā pieņemtā kārtība nosaka disciplinēti sēdēt, klusēt, spiest pogu un balsot. Debatēs tribīnē uzkāpuši tikai Ušakovs, Aldermane un vēl pāris cilvēku. Iedzīvotāji lielumlielo daļu deputātu ievēlējuši tādus, kas strādā par pogām – kuri nejautā, neveido viedokli, nepilda savu funkciju.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.