Juris Pūce
Juris Pūce
Foto-Valdis Semjonovs

Iepriekš opozīcija sūrojās, ka tai nedodot materiālus, slēpjot informāciju, neatklājot finanšu lietas kapitālsabiedrībās. Tā tiešām notiek? 21


Domē ir liela nevienmērība, piemēram, Sociālais departaments labprāt dala informāciju. Turpretī komiteju vai plenārsēdes pārsvarā tiek sasauktas ārkārtas formā. Tas nozīmē, ka deputāti par sēdi un darba kārtību uzzina dažas stundas pirms sākuma. Jāorientējas ļoti straujā tempā, jāpārkārto dienas grafiks un īsā laikā jāsagatavo viedoklis par 10 – 15 jautājumiem. Uzskatu to par ļaunprātīgu darba organizāciju. Kas attiecas uz informācijas iegūšanu, esam centušies dažādu komisiju, padomju sastāvā pēc iespējas iekļaut nevalstisko organizāciju cilvēkus, lai sabiedrības pārstāvji piedalītos lēmumu pieņemšanā, vairotu caurspīdīgumu. Sākotnēji domes vairākums aktīvi protestēja, piemēram, ka NVO pārstāvi iekļauj Licencēšanas komisijā, kur izskata transporta maršrutus, nosaka mikroautobusu biļešu cenas, dala taksometru licences, kas ir rīdziniekiem būtiskas lietas, taču panācām pozīcijas piekāpšanos.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
Veselam
Izrādās, ka kanēlis patiesībā nemaz netop no kanēļkoka. 4 ēdienu viltojumi jeb produkti, kas nemaz nav tie, par ko tos uzskatām
Lasīt citas ziņas

Eiroparlamentārietis Artis Pabriks ar labākajiem nodomiem aicinājis apvienoties četras partijas – “Vienotību”, Reģionu apvienību, “Latvijas attīstībai” un Jauno konservatīvo partiju, lai kopā startētu Saeimas vēlēšanās. Ko par ielūgumu saka priekšsēdētājs Pūce?

Pabrika kungs ir “Vienotības” valdes loceklis, un paziņojums šķiet pirmkārt adresēts paša partijai. Ka viņiem pienācis laiks izdomāt stratēģiju, ko darīt tālāk. Par vienošanos runājām labu laiku pirms municipālajām vēlēšanām. Kopīgu sarakstu izveidojām tikai mēs un LRA. Liekot priekšā labākos spēkus, pierādījām, ka rezultāts var būt itin sekmīgs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Jaunā konservatīvā partija vienatnē sasniedza līdzīgu rezultātu.

Visu cieņu, mūsu un JKP piedāvājums radīja konkurenci Rīgā, kamēr valdības partiju sniegums bija vājš. Toreiz “Vienotība” atteicās veidot vienotu sarakstu.

Situācija ir mainījusies!

Ļoti iespējams. Tāpēc ideju nenoraidu, uzskatu, ka spēku sakopošana pirms vēlēšanām būs aktuāla. Lai tā notiktu, jāsaprot, pārfrāzējot prezidentu Bušu – kam no “Vienotības” man jāzvana? Nav skaidrs, kas tur pieņem lēmumus, vien esmu dzirdējis, ka septembrī priekšsēdētājs Piebalgs no amata atkāpšoties. Mēs ļoti labi sadarbojāmies ar LRA pašvaldību vēlēšanās, atradām kopīgu valodu un ir jēga kopā turpināt tālāk. Godājamam Pabrikam ir doma, lai arī “Vienotība” tur ir klāt, un es piekrītu šai loģikai. Bet jāsagaida, kad partija nonāks līdz līdzīgiem secinājumiem – tad ar prieku runāšu.

Politikas teorija apgalvo, ka partijā vienojas līdzīgi domājoši cilvēki uz vienotu uzskatu pamatiem – Latvijā praksē tā ne vienmēr ir. Pabrika radījumu sauks – “Vienotība”/LRA/LA/JKP, kas liekas druscīt par traku. Kā tad ar ideoloģiskās bāzes konsolidēšanu šādai virsbūvei?

Pirms domes vēlēšanām kā bāzi saskatījām vēlētāju nepieciešamību pēc partijām ar nepārprotami proeiropeisku ievirzi. Nosauktās partijas visas tam kvalificējās. No citām – man ir šaubas par ZZS, cik viņi par Eiropu, par vērtībām un cik par ES naudu. NA visdrīzāk ir ar rietumniecisku ievirzi, tomēr kritiski par Briseles savienību. Taču četratā kopīgo varētu rast, lai arī ir daudz atšķirīgā. Jo vairāk partneru, jo komplicētāks konsolidācijas process, bet, ja vēlas, tas nav neizdarāms. Cik saprotu, Bordāna kungs gan atteicis savienību, jo startēšot vieni, un tā ir viņu izvēle. Atklāti sakot, milzīgs saraksts pret “Saskaņu” varbūt pat nav vēlams un nenesīs augļus, jo latviešu vēlētājs ir pieradis pie izvēles. Viņam jādod tāda iespēja. Protams, papildu sadrumstalotība nav lietderīga.

Reklāma
Reklāma

Ievērojamā Viņķeles kundze taču dibināšot savu partiju! Notiek kārtošanās, pozicionēšanās pirms vēlēšanām, un redzēsim, vai bijušie vienotībnieki metīs kauliņus ar progresīviem cilvēkiem, vai taps jauna superliberāla partija vai paliks, kur bijuši.

Acīmredzot izšķiršanās nav tālu priekšā, bet nezinu, kas būs jaunās partijas dibinātāji vai Ilzes Viņķeles sekotāji. Man nav iebildumu pret politiķi Viņķeli ikdienas sniegumā, un arī labklājības ministres postenī viņa bija spēcīga. Nebaidos, ka top jaunas partijas, rodas jauna politiskā realitāte. Mūsu stratēģija paliek, ka uz vēlēšanām jātiecas vienoties tiem, kas to vēlas, un arī partijas durvis ir atvērtas cilvēkiem, kuri uzskata, ka varētu būt mums domubiedri.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.