Foto: AFP/LETA

  15

Iespējamie tirgus dalībnieki

Šā gada 10. februārī sāks reģistrēt gāzes pārdevējus. Droši zināms, ka viens no tiek būs a/s “Latvijas gāze”. Ne uzreiz, tomēr gandrīz droši, ka gāzi pārdos arī a/s “Latvenergo”, kura darbības stratēģijā gāzes mazumtirdzniecība ir ierakstīta kā viens no mērķiem.

Reklāma
Reklāma
7 pārtikas produkti un dzērieni, kas veicina grumbu veidošanos un paātrina novecošanos
Krievu murgs Turcijā: turki Krievijas pilsoņus izsēdina no lidmašīnām un neļauj lidot uz citām valstīm
TV24
Ojārs Rubenis: “Tikai debilu cilvēku apziņā var būt tāda sajūta, ka mēs varam braukt pa tādiem ceļiem un tādām Rīgas ielām…”
Lasīt citas ziņas

“A/s “Latvenergo” jau ilgstoši un aktīvi seko līdzi gāzes tirgus liberalizācijas jautājumam – no vienas puses, kā viens no lielākajiem dabasgāzes patērētājiem Latvijā un, no otras puses, kā potenciālais gāzes tirgus dalībnieks – arī tās tirdzniecībā. A/s “Latvenergo” piesaka sevi kā komersantu dabasgāzes tirgū Latvijā, tomēr tas, kādā apmērā un kādos tirgus segmentos (juridiskie klienti, mājsaimniecības) tas notiks, ir atkarīgs no tirgus vides tiesiskā regulējuma. Tādēļ a/s “Latvenergo” uzmanīgi seko līdzi ar gāzes tirgus atvēršanu saistītajiem jautājumiem, īpaši gāzes infrastruktūras un sadales jomā. Uzņēmumam ir ilgstoša pieredze, darbojoties brīvajā elektroenerģijas tirgū Latvijā un arī kaimiņvalstīs, un šo uzkrāto pieredzi esam gatavi izmantot arī jaunajos dabasgāzes tirgus apstākļos,” teic “‘Latvenergo” preses sekretāre Ivita Bidere.

Enerģētikas eksperti paredz, ka jau šajā gadā darbību Latvija gāzes tirgū varētu sākt kāds no Lietuvas gāzes pārdevējiem. Arī Igaunijas elektroenerģijas pārdevēja “Enefit” mātes uzņēmums “Eesti energija” gāzi pārdod Igaunijā, tāpēc “Enefit” šo pieredzi izmantotu arī Latvijā. Aizvadītajā nedēļā apstiprinājumu par piedalīšanos gāzes tirgū guvām arī no Latvija elektrības pārdevēja “AJ Power”, kas gāzes piegādes uzreiz pēc tirgus atvēršanas nodrošināt nav iecerējis.

VIEDOKLIS

Eksperts: jāpāriet uz elektrības plīti

CITI ŠOBRĪD LASA

Reinis Āboltiņš, enerģētikas eksperts: “Jaunais Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumu projekts ir izveidots tik drošs patērētājam, ka tas nerosinās piedalīties tirgū. Paredzu, notiks līdzīgi kā elektroenerģijas tirgū. Tajā vairāku gadu laikā cena krita par aptuveni 25%, tomēr patērētāji neizvēlas maksāt par produktu tirgus cenu… Mājsaimniecībām, kas izmanto vien plīti, vajadzētu sākt domāt par pāreju uz elektrisko plīti nākamo desmit gadu laikā tāpēc, ka sadales gāzes piegādes izdevumi salīdzinājumā ar tās cenu būs neproporcionāli lieli. Manuprāt, šādu attieksmi vajadzētu rosināt arī Ekonomikas ministrijai.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.