Foto: Elena Zajchikova/SHUTTERSTOCK

C vitamīna bumba – cidonijas: 9 receptes, ko no tām pagatavot 0

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”

Krūmcidonija ir ne vien skaists dekoratīvais augs, kas pavasarī mūs iepriecina ar saviem krāšņajiem ziediem, bet arī vērtīgs augļaugs. Par ziemeļu citroniem dēvētajās cidonijās C vitamīna ir vairāk nekā citronos un ābolos.

Iecukuro

Augļus pārstrādei ievāc pilngatavībā, kad tie visvairāk satur sulu. Parasti pēc novākšanas vēl kādu laiku uzglabā – agrīnās šķirnes 10 dienas, vēlīnās – līdz vienam mēnesim.

Lai vērtīgos augļus saglabātu ziemai, tos var iecukurot. Cidonijas sagriežot šķēlītēs un iecukurojot (attiecībā 1:1), izdosies saglabāt visvairāk vērtīgo vitamīnu, kas ir šajos augļos. Tīrā izkarsētā burkā ber kārtu plāni sagrieztu cidoniju šķēlīšu, tad kārtu cukura, tad atkal cidonijas, līdz burka pilna. Tā var glabāties istabas temperatūrā, bet ne augstākā par 20 °C, jo tad sīrups sāks rūgt. Kad izveidojies sīrups, to pēc vajadzības nosmeļ, lai gatavotu atspirdzinošu dzērienu, pievienotu tējai, debesmannai, augļu mērcēm, saldējumam vai citiem saldēdieniem.

Gatavo sukādes

Foto: Aga7ta/SHUTTERSTOCK

Kad burkā uz cidonijām uzbārstītais cukurs vairs nešķīst, šķēlītes plānā kārtā izliek uz plāts, kas izklāta ar cepampapīru, un apžāvē cepeškrāsnī – temperatūru iestata līdz 50 °C, durtiņas atstāj mazliet pavērtas un žāvē 4–5 stundas. Var kaltēt arī uz radiatoriem vai plīts virsmas.

Ja grib vidēji biezas un cietas sukādes, cidonijas sagriež šķēlītēs, uzbārsta cukuru (uz 1 kg iztīrītu cidoniju ņem 1 kg cukura) un notur 36 stundas. Pēc tam žāvē.

Iegūsti sulu

Pilngatavībā novāktus augļus rūpīgi nomazgā vairākos ūdeņos, sagriež gareniski četrās daļās, izņem sēklotni. No sagrieztajām cidonijām iegūst sulu, izmantojot sulu tvaicējamo aparātu vai elektrisko sulu spiedi.Iegūto sulu cukuro, ņemot uz 2 daļām sulas 3 daļas cukura. Lai cukurs vieglāk izkustu, sulu maisot pasilda. Kad cukurs izkusis, sulu pilda tīros traukos un aizvāko.

Gatavo sīrupu

Augļus nomazgā, ar nerūsējošā tērauda nazi sagriež plānās šķēlītēs, liek kārtām traukā, starp kārtām uzbārstot cukuru (uz 1 kg augļu ņem 1–1,3 kg cukura). Trauku uz 6–12 stundām novieto vēsā vietā. Pa šo laiku cukurs izvelk no cidonijām sulu. Radušos sulu – sīrupu – lēnām nolej vai notecina caur sietiņu. Ja vajadzīgs, izkāš caur divkārt salocītu marli. Tad vāra 5 minūtes, nosmeļot putas. Verdošu dzidru sīrupu pilda tīros izkarsētos traukos un aizvāko.

Vāra ievārījumu

Cidonijas momazgā, nomizo (ja miziņa plāna, skaista, var nemizot), sagriež četrās daļās, izņem sēklotni. Liek verdošā ūdenī un vāra 15–25 minūtes, līdz augļi mīksti. Pēc tam tos atdzesē aukstā ūdenī. No novārījuma gatavo sīrupu – uz 3 glāzēm novārījuma ņem 800 gramu cukura. Tad verdošajā sīrupā liek cidonijas un atstāj uz trim četrām stundām, lai augļu daiviņas labāk piesūktos ar cukuru. Pēc tam cidonijas vāra 5 minūtes. Ļauj dažas stundas nostāvēties, tad turpina vārīt – augļu masai pievieno 300–400 gramu cukura un vāra līdz gatavībai. Vārīšanas nobeigumā var pievienot citronskābi (1–2 gramus uz 1 kilogramu augļu).

Gatavu ievārījumu karstu pilda traukos un aizvāko.

Cidoniju, ābolu un ķirbju ievārījums

Foto: Tatiana Vorona/SHUTTERSTOCK

• 400 g cidoniju

• 300 g ābolu

• 300 g ķirbja mīkstuma

• 800 g cukura

• 100 ml ūdens

• 1 kanēļa standziņa

Cidonijas sagriež, izņem sēklotni un noblanšē, ābolus nomizo un sagriež šķēlītēs, ķirbja mīkstumu – nelielos gabaliņos. Katlā ielej ūdeni, pievieno cukuru un izvāra sīrupu. Pieliek kanēļa standziņu un sagatavotos augļus, laiku pa laikam apmaisot, uzvāra, noputo, samazina liesmu un vēl brīdi pavāra, neļaujot gabaliņiem izjukt. Katlu noceļ no uguns un atstāj, lai masa atdziest. Pēc tam atsāk vārīt, līdz gabaliņi piesūcas ar sīrupu un grimst. Tad izņem kanēļa standziņu, ievārījumu pilda izkarsētās burkās un aizvāko.

Cidoniju un aroniju želeja

Foto: Diana Golysheva/SHUTTERSTOCK

• 1 kg aroniju

• 400 g cidoniju

• 1–1,5 kg cukura

• 200 ml ūdens

Aronijas nomazgā, pārlej ūdeni un sautē, līdz ogas izjūk. Tad pieber cukuru un vēl vāra 5–10 minūtes. Pēc tam pievieno cidoniju šķēlītes un vāra līdz gatavībai – želeja kļuvusi biezāka, sāk recēt, bet cidoniju šķēlītes ir caurspīdīgas.

Karstu želeju sapilda izkarsētās burkās un aizvāko.Aronijas satur maz skābes, tāpēc tām vēlams pievienot nogatavojušās cidonijas. Tās arī uzlabo aroniju garšu.

Cidoniju un ķirbju kompots

Foto: Breaking The Walls/SHUTTERSTOCK

• 1 kg ķirbju

• 200 g cidoniju

• 400 g cukura

• 1 l ūdens

• krustnagliņas

• smaržīgie pipari

• piparmētras lapiņas

Ķirbim izņem sēklotni, tad sagriež šķēlēs, nomizo un ar dekoratīvu nazi sagriež nelielos kubiņos. Novāra, līdz pusmīksti. Cidonijas nomazgā, sagriež četrās daļās, izņem sēklotni, sagriež plānās šķēlītēs.

Litra burkā liek 2 krustnagliņas, 2 smaržīgos piparus un piparmētras lapiņas. Tālāk pamīšus kārto ķirbjus un cidonijas.

Sīrupam uzvāra ūdeni ar cukuru un verdošu lej burkās. Kompotu karsē 80 °C aptuveni 15 minūtes. Pēc tam burkas aizvāko.

Ar valriekstiem pildītas cidonijas

Saistītie raksti
Foto: Lunov Mykola/SHUTTERSTOCK

• 5–6 cidonijas

• 1 glāze cukura

• 2 glāzes valriekstu kodolu

• 800 ml ūdens

Cidonijas rūpīgi nomazgā, izņem serdes un sēklas, vāra sīrupā, līdz augļi kļūst mīksti. Valriekstu kodolus saberž, samaisa ar biezo sīrupu, ko iegūst pēc cidoniju novārīšanas. Cidoniju dobumus piepilda ar riekstiem un pasniedzot pārlej ar atlikušo sīrupu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
20 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
20 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
3 vērtīgi padomi: kā velosipēdu uzglabāt ziemā?
20 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
ieziemot puķupodu?
1 diena
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Sātīgs ēdiens nesteidzīgām ēdienreizēm: putra ar burkānu krēmu
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Izaicinājums: kā 4 kvadrātmetros radīt pilnvērtīgu virtuvi?
1 diena
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Stāda kokus un krūmus, novāc vēlos sakņaugus. Kas darāms dārzā no 19. līdz 25.oktobrim
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
“Šos suņus audzinot, mēs tiem melojam – viņiem ir jātic, ka visi cilvēki ir draugi!”. Kā Latvijā apmāca suņus – terapeitus? 1
3 dienas
LA
Laukos.lv
Laukos
Kur jūs bijāt, kad es biju mazs un man bija jāravē garās biešu vagas? Latvijā radīts pirmais robots, kas izravē nezāles 6
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
7 soļi: kā pareizi uzlikt un valkāt vienreizlietojamu sejas masku 5
6 dienas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Dzimtas stāsts un reņģes: kā arhitekte Nora Dakne “restaurēja” vecmāmiņas Kaltenes kūpināto reņģu sacepuma recepti 1
4 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Ko pagatavot no ķirbja: 8 lieliskas receptes
6 dienas
Raivis Šveicars
Ziņas
Grib aizņemt “Huawei” nišu. Latvieši pierāda, ka spēj radīt globāli konkurētspējīgus produktus 1
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Plānoja nolaupīt un nogalināt cilvēkus: Teikā aiztur sevišķi bīstamu noziedznieku
40 minūtes
EL
Egils Līcītis
Stāsti
“Mani pārsteidz tā agresivitāte, kas nāk no liberāļu puses.” Saruna ar Dagmāru Beitneri-Le Gallu 10
13 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Rīgas Dinamo” ir novedams uz vēstures mēslaini. Egila Līcīša komentārs
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
VIDEO. Ķīlnieku krīze Gruzijā: jaunākā informācija par bankā sagūstītajiem cilvēkiem
50 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Šoferis netiek galā ar agresīvu pasažieri bez sejas maskas, iesaista policiju
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Pūtīs spēcīgs vējš un līs. Laika prognoze ceturtdienai
2 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Nedomāt par sliktāko scenāriju. Martins Dukurs par gatavošanos sezonai un noskaņojumu
1 diena
LA
LA.LV
Veselam
“Mēs taču nedzīvojam kapos!” Keris par Covid-19 pārspīlējumu un mūsu veselības patiesajiem datiem 43
1 diena
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Zinātniski apstiprināts D3 vitamīna līderis Latvijā 2
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Pārsteigums! Dziedātājs Markus Riva satuvinājies ar Samantu Tīnu 11
23 stundas
AK
Aiva Kalve
Veselam
Ēd našķi un notievē? Tumšās šokolādes veselīgie noslēpumi
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
VIDEO. Kautiņš “Rīgas satiksmes” autobusā! Pasažieris ar suni uzbrūk šoferim 1
1 diena
SK
Skaties.lv
Stāsti
Nepilngadīgā Egita pirms divām nedēļām aizbēga no mājām, māte izmisumā 4
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
“Mākslinieki pliki kā baznīcas žurkas, tagad nebūs naudas opioīdiem un alkoholam!” Egila Līcīša feļetons 22
1 diena
IR
Ilmārs Randers
Ziņas
“Izravēts” tikai pirmās reģistrācijas nodoklis, bet kā ar pārējām aplamībām? 10
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
6 iemesli, kāpēc jāēd auzu pārslas: plus brokastu recepte – mājās gatavots auzu pārslu kraukšķīgs muslis 1
20 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Begonijas ledusskapī? Jā, līdz pavasarim!
20 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Zvaigznes šodien spēlēsies ar tavām atmiņām, jūtām un emocijām! Horoskopi 22.oktobrim 1
16 stundas
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
Nākotnes Rīgas industriālais “piedēklis”. Pirms 60 gadiem Mangaļsalu pievieno galvaspilsētai
09:16
RE
Reklāmraksts
Reklāmraksti
Atjautīgas un oriģinālas dāvanu idejas visai ģimenei
09:00
LE
LETA
Ziņas
Plānoja nolaupīt un nogalināt cilvēkus: Teikā aiztur sevišķi bīstamu noziedznieku
08:57