Pēc tam kad lidaparāta motors būs samontēts, vajadzēs pārbaudīt, vai tas darbojas. Attēlā: TSI studenti Roberts Černiškovs (no kreisās), Jevgēņijs Griškevičs, Igors Petuhovs, pasniedzējs Vladislavs Stepanovs un studente Anastasija Ignatjeva.
Pēc tam kad lidaparāta motors būs samontēts, vajadzēs pārbaudīt, vai tas darbojas. Attēlā: TSI studenti Roberts Černiškovs (no kreisās), Jevgēņijs Griškevičs, Igors Petuhovs, pasniedzējs Vladislavs Stepanovs un studente Anastasija Ignatjeva.
Foto – Karīna Miezāja

Atšķirībā no TSI, kur mācības ir tikai par maksu, RTU šīs jomas studiju programmā piedāvā aptuveni 45 valsts apmaksātas studiju vietas. Tie, kas studijas sāks nākamajos gados, absolvējot profesionālo bakalaura studiju programmu “Aviācijas transports”, saņems arī sertifikātu atbilstoši Eiropas komisijas, Eiropas aviācijas drošības aģentūras un Latvijas Civilās aviācijas aģentūras prasībām. 2

Patlaban studiju programmā “Aviācijas transports” mācās 44 ārzemju studenti. Tā kā 2014. gadā RTU Aeronautikas institūts arī ieguvis Eiropas Komisijas apliecinājumu, kas dod iespēju mūsu absolventiem saņemt Eiropā atzītu profesionālo sertifikātu, plānots, ka ārzemju studentu skaits minētajā programmā pieaugs. Jāpiebilst, ka RTU studijas notiek latviski, kamēr TSI – lielākoties angliski un krieviski. RTU aviācijas jomas absolventi pārsvarā strādā Latvijā, Lietuvā un Igaunijā. Taču daži strādā, piemēram, Eiropas kosmosa aģentūrā (ESA), lidmašīnu ražotājā “AirBus” un citviet Eiropā. Ar aviāciju saistītas studiju programmas piedāvā arī Rīgas Aeronavigācijas institūts (RAI).

Reklāma
Reklāma

Viedokļi

“Latvijā ir akūta odu krīze” – kamēr cilvēki šausminās par odu “mākoņiem”, tikmēr entomologs uzsver, ka nekas pārdabisks nenotiek
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 13
RAKSTA REDAKTORS
Krista Draveniece: Inga Spriņģe, lūdzu, nemelojiet!
Lasīt citas ziņas

Cik pieprasīti darba tirgū ir aviācijas jomas speciālisti?

Jānis Vanags, aviosabiedrības “Airbaltic” korporatīvo komunikāciju viceprezidents: “Esam pieprasītākais darba devējs Latvijā, tāpēc nav tā, ka mums būtu daudz vakanču. Taču, ja ir iespēja, labprāt pieņemam darbā tos, kas studējuši aviāciju Latvijas augstskolās, ja vien viņi ieguvuši amatam nepieciešamos sertifikātus. Pilotus sagatavojam arī “Airbaltic” mācību centrā. Atalgojumu, ko saņem aviācijas speciālisti un piloti mūsu lidsabiedrībā, gan neizpaužam, taču varu teikt, ka Latvijā tas ir konkurētspējīgs.”

CITI ŠOBRĪD LASA

Aleksandrs Urbahs, RTU Aeronautikas institūta direktors: “Katru gadu divas galvenās RTU Aeronautikas institūta (AERTI) sadarbības kompānijas “AirBaltic” un “Magnetic MRO” (Igaunija) burtiski cīnās par iespēju praksē aicināt programmas “Aviācijas transports” studentus. Protams, pastāv iespēja praktizēties arī citos uzņēmumos, ja vien tie strādā aviācijas nozarē.”

Aptauja

Kāpēc esat nolēmuši studēt aviācijas jomu?

TSI studiju programmas “Aviācijas transports” students Roberts Černiskovs: “Uzskatu to par perspektīvu, prestižu, atbildīgu, labi apmaksātu, studēju arī tāpēc, ka tā ir pieprasīta. Lai kļūtu par meistaru, būtiski visu izzināt līdz sīkumiem. Strādājot vienmēr jābūt uzmanīgam un koncentrētam, jo jebkura neuzmanība vai nolaidība vai vienkārši darba procesu nesaprašana var novest pie nelabvēlīgām sekām.”

TSI studiju programmas “Aviācijas transports” students Jevgenijs Griškevičs: “Aviācija ir ļoti interesanta un perspektīva profesija! Lidmašīnu kļūst arvien vairāk, bet speciālistu trūkst. Patīk, ka būs iespēja strādāt citās valstīs. Mācīties gan nav viegli, jo skolu esmu beidzis 1995. gadā, un bija nepieciešams atsvaidzināt zināšanas.”

TSI studiju programmas “Aviācijas transports” studente Anastasija Ignatjeva: “Šīs profesijas izvēle ir pilnīgi nejauša. To uzticēju mammai, un viņa izvēlējās aviāciju. Sākums bija sarežģīts, jo viss šķita tik jauns, neparasts un tik atšķirīgs no skolas nodarbībām. Tomēr ar laiku viss kļuva skaidrs un pierasts, un man ļoti iepatikās. Nākotnē gribētu nodibināt savu lidaparātu tehniskās ekspluatācijas uzņēmumu.”

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.