Kolāža – la.lv

Prieks. “Bez 1000 uz rokas nestrādāšu…” 0

Šā gada otrajā ceturksnī vidējā bruto alga beidzot sasniegusi četrciparu skaitli. Nav pamata aizdomām, ka tas noticis, tikai pateicoties bagāti atalgoto menedžeru algām, pārējai tautai slīgstot nabadzībā. No 810 809 strādājošajiem tieši trešdaļa – 278 463 saņēma samaksu, kas lielāka par 1000 eiro.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
Kokteilis
Gudri jau kopš dzimšanas: 5 zodiaka zīmju pārstāvji, kuri var lepoties ar attīstītu intelektu
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Lasīt citas ziņas

Kas saņem visvairāk? Baņķieri un apdrošinātāji – finanšu pakalpojumu sniedzējiem vidējā alga nupat pārlēca 2000 eiro. IT speciālisti, kuru vidējā alga pārsniedz 1500 eiro. Enerģijas ražotājiem, gaisa sildītājiem un dzesētājiiem vidējā alga ir 1373. Jā, arī valsts pārvaldē strādājošajiem vidējā alga gada laikā cēlusies teju par 100 eiro (straujāk nekā vidēji valstī) un sasniedz 1226 eiro.

Bet arī apakšgals pievilcies šai vidējai sarkanajai līnijai – minimālā alga cēlusies, aplokšņu algas daļēji tiek legalizētas, dakteri un māsiņas saņem par 15% vairāk, mazākapmaksātajā viesmīlības nozarē arī plus 10%.

CITI ŠOBRĪD LASA
Katra nākamā paaudze uzņēmējam izmaksā dārgāk – darba devējiem piesakās jaunieši, kuri nerēķina, cik viņi atnesīs naudu, bet cik viņi nesīs mājās: “Bez 1000 uz rokas nestrādāšu.” To apliecina “Bite Latvija” un “Norstat Lavija” aptauja: 43% jauniešu par labu algu pēc nodokļu nomaksas uzskata 1000 līdz 1500 eiro, bet 21% – tikai tādu virs 1500. Līdz ar to ilggadējie lojālie darbinieki visbiežāk ir tie, kuri neizpratnē rausta plecus: nejūtu darba samaksas pieaugumu. Kam tāda ir? Jaunuļiem, rīdziniekiem, biežākiem darbavietu mainītājiem.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.