Izgāšanās. Visu diriģē no Maskavas 0

Pateicoties kādam tiesas procesam Igaunijā, atklātībā nākuši interesanti fakti, kas pastāsta vairāk par Baltijas krievvalodīgo mediju “virtuvi”. Šajā gadījumā runa ir par interneta portāliem “Baltnews”, kas darbojas Latvijā, Lietuvā un Igaunijā, taču tas liek aizdomāties arī par citiem, kuru saturs bieži ir ļoti tuvs.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 37
“Gustavo ir bīstams narciss, bet Rutulis un Patrisha tērētas marionetes!” Ainārs Mielavs velta skarbus vārdus radošajiem kolēģiem 2
TV24
“Te gan cilvēks ir fantastisks! Nu ir pamodies no letarģiska miega!” Jaunups sašutis par Levita viedokli jautājumā par LTV priekšvēlēšanu debatēm krievu valodā
Lasīt citas ziņas

“Baltnews” centīgi apgādā lasītājus ar Kremļa propagandas stilā veidotu informāciju, un ik pa laikam pieķerts arī viltus ziņu izplatīšanā, par ko esam ziņojuši arī rubrikā “Atmaskots”. Piemēram, pērn “Baltnews” bija izplatījis “ziņu”, ka Ādažu poligonā NATO izmēģina slepenus ieročus, kas “ietekmē cilvēku psihi” un tie tikšot vērsti pret vietējiem krieviem.

Kā top šie raksti? Pētot tiesas materiālus, igauņu laikraksts “Postimees” un pētnieciskās žurnālistikas centrs “Re:Baltica” atklājis, ka tas tiek diktēts un finansēts pa tiešo no Maskavas. Atklātībā nākušas Igaunijas “Baltnews” redaktora Aleksandra Korņilova interneta (“Skype”) sarakstes, kur redzams, ka portāla veidotāji jau no sākuma melo, mēģinot iztēlot sevi kā neatkarīgus medijus, kas it kā pieder kādiem investoriem no Nīderlandes. Patiesībā to saturu kūrē kontaktpersona no “Rossiya segodnja” Aleksandrs Svjazins. Viņš dod rīkojumus Korņilovam: “Katru dienu tev jāatstrādā trīs no pieciem tematiem, ko mēs tev piedāvāsim.” Starp tēmām ir sankcijas pret Krimu; komentāri par Grieķijas iespējamu izstāšanos no eirozonas; ES piedāvājums Krievijai būvēt gāzes vadu un citas. “Baltnews” veidotājam tiek dotas instrukcijas publicēt dažādu apšaubāmu “aptauju” rezultātus – par to, ka eiropieši satraukušies par pieaugošo ASV ietekmi un neatbalsta sankcijas pret Krieviju. Nauda šo portālu finansēšanai tiek piegādāta caur starpniekfirmām, kas reģistrētas ārpus Krievijas. Saskaņā ar “Lursoft” datu bāzi, Latvijas “Baltnews” gadā apgrozījis ap 100 000 eiro, lai gan portālā gandrīz nav reklāmu.Protams, prokremlisko portālu lasītājiem gaismā nākušie fakti diez vai atturēs turpināt lasīt šīs “ziņas”, tomēr šie pierādījumi vēlreiz apliecina, ka hibrīdkarš nav tikai moderns vārds, bet pavisam reālas darbības.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.