Cilvēks. Anda Čakša virzās uz priekšu 0


Veselības ministre Anda Čakša aizvadītajā nedēļā nodeva sabiedrības apspriešanai veselības aprūpes sistēmas reformu plānu. Tā objektīvs vērtējums vēl tikai būs, jo plāns ir apjomīgs, bet mediķi un nevalstiskās organizācijas ar to vēl nav paspējušas pilnībā iepazīties. Taču Latvijas Ārstu biedrības prezidents Pēteris Apinis tūlīt kā no ložmetēja izšāva, ka tas esot vājš dokuments, no kura neviens neko neiegūšot. Par veselības ministres veikumu nav iepriecināta arī Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča, kura atzīmē, ka Čakšai politikā ir maz pieredzes. Piedāvātais reformu plāns esot ļoti vispārīgs, slimnīcu četri līmeņi neesot nekāds jaunums, bet galvenais jautājums ir tas, ko šis plāns došot pacientiem un 
ko – mediķiem.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Optiskās ilūzijas tests: pasaki, ko ieraudzīji pirmo, un atklāj, ko tas liecina par tavu nākotni
Veselam
Veiksmīgi cilvēki nekad nedara no rīta šīs četras lietas
Kokteilis
Ja esi dzimis vienā no šiem pieciem gadiem, tevī slēpjas potenciāls kļūt par ģēniju 8
Lasīt citas ziņas

Savukārt premjerministrs Māris Kučinskis ir apmierināts ar Čakšas darbu, jo viņa daudz nerunājot, bet ieplānoto izdarot noteiktajos termiņos.

Vairāki uzrunātie ārsti sacīja, ka ministre, argumentējot savu rīcību, virzās uz priekšu, nevis lai piešķirtu bonusus kādām sev personīgi interesējošām lietām, bet gan palīdzētu pilnveidoties veselības aprūpes jomai kopumā. Piemēram, Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas ķir-urgs Ģirts Aleksejevs, kuram ir 12 gadu pieredze medicīnā, kurš vada bērnu ķirurgu arodbiedrību, saka, ka ministri Čakšu vērtējot piesardzīgi optimistiski un redzot viņā pietiekami lielu potenciālu, lai īstenotu nozīmīgas pārmaiņas veselības aprūpes sistēmā. Tiesa, tas būs atkarīgs no tā, vai koalīcija spēs vienoties par būtisku finansējuma palielinājumu medicīnai. Ministre Čakša uzskata – ja nevienosies, tad varam teikt ardievas valsts medicīnai.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.