Foto – Fotolia

Apburtais loks 37

“Diemžēl ir tāda publika, kas stāv pie vietējā veikala un prasa 50 centus, bet, kad viņam piedāvā atnākt uz kalti un kādu stundiņu pastrādāt ar slotu rokā, tad skatās uz tevi kā uz trako,” stāsta SIA “Žvalguva” agronoms Andrejs Valters, kurš meklē darbiniekus graudkopības saimniecībai Suntažos. Piemēram, pašlaik tiek meklēti traktortehnikas vadītāji, kam tiek solīta alga, sākot no 700 eiro mēnesī. Valters atzīst, ka atrast piemērotus darbiniekus ir ļoti grūti. “Ja kombains maksā vairāk nekā 300 000 eiro, tad skaidrs, ka to nevar uzticēt kuram katram. Padomju laika paaudze, kas gribētu un varētu strādāt, baidās no modernās tehnikas, savukārt jauniešiem bieži vien nav sajēgas par lauku darbiem.” Valters gan uzsver, ka ir arī pozitīvi piemēri, kad izdevies atrast labus un uzticamus darbiniekus. “Runāju ar saviem puišiem, kuri nemaz tā neraujas strādāt uz ārzemēm. Es viņiem atklāti noprasīju: tev visi draugi jau aizbraukuši uz Angliju, Vāciju, Īriju; vai tu arī taisies projām? Bet viņš atbildēja: “Šeit es varu nopelnīt gandrīz tikpat daudz, cik viņi saņem ārzemēs, toties es katru vakaru varu doties uz savām mājām.””

Reklāma
Reklāma
TV24
“Situācija mainās pa stundām!” Saņemti divi pilnīgi pretēji ziņojumi no frontes. Kurš melo?
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo! 13
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās
Lasīt citas ziņas

Mūsdienu lauksaimniecība nodarbina arvien mazāk cilvēku, jo zemnieki iegulda līdzekļus modernā tehnikā, kas samazina nepieciešamību pēc roku darba. Taču ar šo moderno (un dārgo) tehniku kurš katrs nemāk apieties, tādēļ laukos pieejamo darba vietu klāsts kļūst vēl šaurāks un veidojas tāds kā apburtais loks: nav darbinieku, tādēļ zemnieki iegulda tehnikā, kas savukārt samazina vajadzību pēc darbiniekiem. Andrejs Valters stāsta, ka ražas novākšanas laikā teju izdevīgāk ir nevis ņemt sezonas darbiniekus, bet gan sadarboties ar ārpakalpojumu sniedzējiem. “Atbrauc cilvēks ar kombainu no Vācijas vai Polijas, es viņam parādu lauku, kas jānokuļ, un man vairs ne par ko nav jāuztraucas. Tagad meklēju kalts meistaru, un izskatās, ka nāksies ievest no ārzemēm. Sludinājums stāv jau gandrīz mēnesi; pieteicās viens cilvēks, kurš godīgi atzina, ka pēdējoreiz kaltē strādājis pirms 25 gadiem.”

Daudzi potenciālie darbinieki nemaz nevēlas stāties oficiālās darba attiecībās, jo bēguļo no parādu piedzinējiem. Kūdras ieguves uzņēmums “Olaines kūdra” pašlaik meklē traktoristus, kam tiek solīta alga 4,3 eiro stundā. Uzņēmuma pārstāvis Jevgēņijs stāsta, ka labs traktorists varot nopelnīt līdz 1000 eiro mēnesī, bet uz sludinājumiem gandrīz neviens neatsaucas. “Šodien piezvanīja viens cilvēks no Tukuma, bet izskatās, ka nebūs ar mieru pie mums strādāt, jo mēs visu algu maksājam oficiāli, bet viņš labāk gribētu saņemt aploksnē, lai nav jāmaksā alimenti.”

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.