Foto – Aija Geida

Papildaprīkojums gaļas mašīnai 0


Daudziem gaļas mašīnu modeļiem var pievienot piltuves ar 2–4 dārzeņu rīvēm. Kā tās darbojas? Ja jāsasmalcina pāris burkānu vai biešu, šī papildfunkcija noder. Tiklīdz ir vairāk, rodas būtiskas problēmas – skaidiņas, jo īpaši smalkās, mēdz iesprūst piltuvē, jo nav mehānisma, kas tās izstumtu laukā. Piltuve ir horizontāla, tāpēc nepalīdz arī gravitācijas spēks. Aptaujājot saimnieces, kuras ikdienā lieto gaļas mašīnu, jāsecina, ka rīvēšanas uzgaļi gandrīz netiek izmantoti. Sīpolus viņas samaļ kopā ar gaļu un ļoti reti piltuvveida smalcinātājā ieliek kādu burkānu. Piltuvi grūti izmazgāt, tāpēc neesot iedvesmas to darīt. Eksperimenta gaitā, izmēģinot dažādas piltuves ar rīvēm, jāatzīst: patiešām grūti izmazgāt, un sastrēgumi rodas ik pēc katra otrā dārzeņa. Bet tā notiek tikai lētākajiem modeļiem, kas maksā ap 50 eiro. Vidējās klases un profesionāļiem domātās ierīces (maksā 100–150 eiro) ar smalcināšanas papildfunkciju tiek galā apmierinoši.

Reklāma
Reklāma

Kombainam pa spēkam itin viss?

Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai 40
Dārzs
FOTO. Cik šogad maksā stādi, un kas ir piedāvājumā? Reportāža no Siguldas Stādu parādes
Lasīt citas ziņas

Kvalitatīvs virtuves kombains bez atlikumiem sarīvē jebkuru dārzeni vai augli, ātri smalcina, sablendē, puto, sašķēlē, maļ un kuļ. Šo ierīču komplekti atšķiras, tāpēc pirms iegādes rūpīgi jāapsver, kuras funkcijas ir svarīgas, lai vēlāk nepietrūkst kaut kā būtiska. Savukārt retāk darāmo var paveikt ar rokas ierīci, un nav vērts pārmaksāt par elektriskā virtuves kombaina papildaprīkojumu.

Virtuves kombaini ir aprīkoti ar atšķirīgām rīvēm. Komplektā parasti ir viens disks, kam var izmantot abas puses: vienu – smalcināšanai šķēlēs, otru – rīvēšanai vidēja izmēra skaidiņās. Mēdz būt arī 4–5 nerūsējoša tērauda diski šķēlēšanai, smalcināšanai, rīvēšanai un kartupeļu griešanai salmiņos. Dažiem modeļiem disku iespējams regulēt tā, lai iegūtu 1–7 mm biezas šķēlītes. Ar tādu rīvi pāris minūtēs var sarīvēt burkānus salmiņos, gurķus plānās šķēlītēs, kāpostus skaidiņās, kartupeļus frī gabaliņos, kabačus akurātās ripiņās.

CITI ŠOBRĪD LASA

Komplektā var būt tikai viens plastmasas disks, kam vienā malā var ielikt dažādas nerūsējoša tērauda rīves. Ja rīvi lieto intensīvi, plastmasa reizēm ieplaisā, tāpēc vairāki tērauda diski ir labāks variants.

Izmēģinot vairākus virtuves kombainus dārzeņu smalcināšanai, jāatzīst, ka liela nozīme ir motora jaudai. Rīvējot daudz augļu un dārzeņu, mazjaudīgi kombaini piekūst – sakarst un atsakās pildīt nākamo uzdevumu. Vēl sliktāk, ja lielas slodzes gadījumā motors nav aizsargāts pret pārkaršanu un sadeg.

Kāda ir vēlamā jauda virtuves kombaina ierīcēm? Tie ir 700–900 W, turklāt motoram jābūt aizsargātam pret pārkaršanu. Ar ierīcēm, kam jauda ir mazāka par 500 W, ilgi smalcināt nav iespējams.

Ir vēl kāda problēma attiecībā uz dārzeņu šķēlēšanu. Rīves traukam virs diska lielākoties ir fiksējams vāks, kam ir neliels paaugstinājums. Joprojām pārdošanā ir neveiksmīgi modeļi ar mazjaudīgiem motoriem, kam ir nepareizi aprēķināts vāka augstums un izliekums. Tas stipri traucē, jo daļa skaidiņu iestrēgst šajā paaugstinājumā, tāpēc ierīce jāapstādina un sasmalcinātie dārzeņi jāiztīra. Lieljaudīgām ierīcēm tas nav raksturīgi, jo viss nonāk darba traukā. Reti kuram virtuves kombainam ir liela atvere, kurā var ielikt veselu kartupeli vai bieti. Tāda iespēja ir tikai dārgākajām ierīcēm, kas maksā, sākot no 150 eiro.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.