Jēru dzimšanai līdzi seko novērošanas kamerās, stāda vīnogu dārzu, rīko motokrosu – ienācējs laukos Egīls Rušiņš nevairās no trakām idejām.
Jēru dzimšanai līdzi seko novērošanas kamerās, stāda vīnogu dārzu, rīko motokrosu – ienācējs laukos Egīls Rušiņš nevairās no trakām idejām.
Foto – Uldis Muzikants

Viss notiek pats no sevis 2


Viesojoties “Bitānos”, pārsteidz saimnieku mierīgā un harmoniskā pasaules uztvere. Kad Egīlam vaicājam, vai, pametot Rīgā stabilus ienākumus un pieprasīta autoapmācības instruktora darbu, bijis nopietns biznesa plāns saimniekošanai, naudas pelnīšanai, saimnieks atbild noraidoši. Sākumā mēģinājis pilsētas un lauku darbus savienot, taču tas nav bijis iespējams. Palikuši lauki.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

Abi stāsta, ka nekas netiek īpaši plānots, visu kāds it kā iegroza un darbus pašķir. Kad Egīls vienubrīd tomēr nosvēries par labu Rīgai un iegādājies šūšanas aprīkojumu, jo kungu drēbnieks arī ir viens no viņa amatiem, to nozaga. Kad pirkuši zemi, tās īpašniecēm bijušas aitas. No diviem žēlastības dēļ paņemtiem jēriņiem, sak, lai zāli ap māju noēd, pamazām izveidots viss ganāmpulks. Sākumā turējuši arī govis, zosis – kūts pilna lopiem un paši ar cerībām kā visi laukos brīvvalsts sākumā. Kad pienam nokritās cenas, govis apmainīja pret dēļiem jaunajai mājai. Zosis salika žigulī un aizveda uz Jelgavas tirgu.

Egīla galvenais trumpis – nekrist izmisumā, ja nevedas, kā cerēts, bet turpināt strādāt, un tad viss lēnām nostājas savās vietās. Apmetoties uz dzīvi laukos, Egīls nolēmis saimniekot pēc iespējas zaļāk. Galu galā paši ēd to, ko izaudzējuši. Pamazām sācis kārtot dokumentus, lai iegūtu bioloģiskās saimniecības statusu, un tagad tāds ir. Mammas mīlules vistas gan vēl procesā – jāgaida trīs gadi, iekams arī olas varēs oficiāli saukt par bioloģiskām. Atšķirībā no daudziem “Bitānu” saimnieki nesūdzas ne par valdību, ne sliktiem cilvēkiem. Visi ierēdņi labi un pretimnākoši, visu paskaidro, vajagot tik jautāt. Piemēram, ganāmpulkam vajadzējis pārraugu. Zvanījuši uz Latvijas Valsts datu centru, un tur ieteikuši izcili labu. Tagad viņiem par ciltsdarbu saimniecībā mierīgs prāts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kad rodas vajadzība un vēlme uzsākt kaut ko jaunu, abi apmeklē dažādus kursus. Grāmatvedību gan apguvuši pašmācības ceļā. – Tagad jau visas atbildes var atrast internetā, – piebilst Egīla mamma, kura cienījamos gados apguvusi datorprasmes. Kļūstot par bioloģisko saimniecību, jākārto vairāk dokumentu, taču dažādas subsīdijas un atbalsta maksājumi ir ieguldītā darba vērti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.