Komētas ceļš 0

Grāfiene Andrē de Jonga bija beļģu pretošanās kustības dalībniece 2. Pasaules kara laikā. Kad Beļģiju ieņēma nacistiskās Vācijas armija, Briselē pēc kaujas pie Dinkērkas bija palikuši britu kareivji, daudzi no kuriem atrada patvērumu pie antinacistiski noskaņotiem beļģiem. Andrē bija kļuvusi par Sarkanā krusta brīvprātīgo, iepazinās ar kareivju glābējiem un izstrādāja plānu, kā viņus nogādāt atpakaļ Lielbritānijā.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Katram cilvēkam ir sava piemērotākā un veiksmi nesošākā krāsa, ko var noteikt pēc dzimšanas datuma. Noskaidro savējo!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Vai zināji, ka šie ieradumi veicina mūsos skumjas un nomāktu garastāvokli?
Lasīt citas ziņas

Pirmais mēģinājums izgāzās: no 11 kareivjiem, kurus bija paredzēts ar vilcienu izvest cauri okupētajai Francijai, galā nonāca tikai divi, pārējos arestēja. Nākamos trīs bēgļus Andrē pavadīja personīgi, 21 gada vecumā kājām pārejot pāri Pirenejiem un aizvedot viņus uz britu konsulātu Bilbao (Spānija). Tur viņi saņēma dokumentus, un caur Gibraltāru atgriezās Lielbritānijā.

Kara gados de Jonga šādi no Beļģijas izveda vairāk nekā 500 kareivjus, un jaunās grāfienes izstrādātais glābšanas ceļš ieguva nosaukumu “Komētas ceļš”.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.