Foto – 123rf.com

Dismorfofobijas simptomi 0


Ir virkne simptomu, kas var liecināt par dismorfofobiju:

Reklāma
Reklāma
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
RAKSTA REDAKTORS
“Mums nav kur iet! Noslēgšot gāzi un ūdeni!” Ogrē daudzīvokļu ēku atzīst par bīstamu un iedzīvotājiem nekavējoties liek pamest mājas 150
Ukrainas izlūkdienesta pārstāvis: Krievijas varētu ieņemt Baltijas valstis septiņu dienu laikā
Lasīt citas ziņas

* Īpašas attiecības ar spoguli. Turklāt ir cilvēki, kuri meklē spogulī jebkuru leņķi vai rakursu, kurā ieraudzīt kaut ko nelielu, kas savā izskatā neapmierinātu. Starp slimniekiem ir cilvēki, kuri neieredz spoguli: viņiem katrs skatiens savā atspulgā sagādā milzu stresu.

* Šādi cilvēki neieredz fotografēšanos. Ja tomēr kāds ir pamanījies viņu uzņemt foto uzņēmumā, tad viņi var to sīki, kritiski pētīt vai prasīt iznīcināt.

CITI ŠOBRĪD LASA

* Cilvēki ar dismorfofobiju daudz biežāk par citiem kļūst par plastisko ķirurgu klientiem. Starp viņiem ir tādi, kuri nespēj apstāties un operācijas seko viena aiz otras. Tas finālā var radīt veselības problēmas vai izkropļotu ārieni.

* Reizēm cilvēki ar šādiem traucējumiem – tieši otrādi – izvēlas ekstravagantus apģērbus un ārieni, neparastu meikapu, lai novērstu uzmanību no saviem, viņuprāt, trūkumiem.

* Ja cilvēks ar dismorfofobiju uzskata, ka viņam ir figūras problēmas, viņam var attīstīties anoreksija vai arī viņš var kaitēt savai veselībai ar pāraktīviem treniņiem.

* Tas, ka cilvēks cieš no dismorfofobijas, var saprast sarunas gaitā. Lai par ko arī runātu, viņš vienmēr atgriezīsies pie tēmas par vizuālo ārieni.

* Īpaši smagos gadījumos cilvēks var atteikties no saskarsmes ar apkārtējo pasauli.

Kā ārstē dismorfofobiju?

Ārstēšana atkarīga no slimības smaguma un formas. Visvieglāk ārstēt šos traucējumus pusaudžu vecumā. Mēdz arī būt, ka cilvēks bez citu palīdzības šo slimību “pāraug”.

Reizēm ar kaiti palīdz tikt galā tuvinieku un draugu atbalsts. Šeit galvenais atbalstītāju izaicinājums ir – palīdzēt cilvēkam noticēt sev. Tas nozīmē, ka jāatzīmē cilvēka vērtības un spējas, piemēram, nepārspējamo stilu, skaistos matus, labās ēst gatavošanas prasmes vai labi padarītu darbu.

Ja slimības iemesls ir cenšanās sekot glancēto žurnālu ideāliem, ieteicams aizvākt materiālus, kas rada stresu un pārslēgt uzmanību uz kaut ko citu, piemēram, reizēm palīdz jauna aizraušanās un hobiji.

Reklāma
Reklāma

Ja saslimšanai ir daudz nopietnāka forma, bez speciālista palīdzības neiztikt. Te ieteicama psihologa vai psihoterapeita palīdzība, kā arī dažāda veida psiholoģiskie treniņi. Reizēm nepieciešamas ārsta izrakstītas zāles. Mēdz izmantot arī hipnozi. 

Materiāls pēc psylive.ru

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.