Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis un Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis
Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis un Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis
Foto – Timurs Subhankulovs

– Skaidrs, ka prāti ir jūsu galvenais potenciāls. 2


L. Ribickis: – Jā, RTU zinātniskajā un akadēmiskajā personālā ir tuvu pie 1300 cilvēku. Domāju, ka līdzīgi ir RSU. Abu universitāšu kopējais zinātniskais potenciāls nenoliedzami ir lielākais Latvijā. Papildināšu Gardovska kunga stāstīto, ka kopā izstrādātie mākslīgie kauli un implanti ir īpaši ar to, ka tos gatavo tā, lai tie būtu piemēroti konkrētam cilvēkam, lai labāk ieaugtu konkrētā cilvēkā, tā nav masveida produkcija. Esam kopā radījuši dažādus palīglīdzekļus cilvēkiem ar īpašām vajadzībām.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Nosaukti 8 vārdu īpašnieki, kuriem gribot vai negribot sanāk iekulties nepatikšanās 9
Kokteilis
12 biežāk sastopamie ģimenes locekļu tipi. Noskaidro, pie kura piederi tu!
RAKSTA REDAKTORS
Ineses Supes cīņa turpinās: “Kad iznācu no ķirurga kabineta, es apraudājos, jo man gribējās iznākt kā uzvarētājai, bet tā pagaidām nesanāk”
Lasīt citas ziņas

J. Gardovskis: – Latvijā tradicionāli ir tā saucamās akadēmiskās zinātnes. Tas, protams, nav slikti, taču šāda zinātne ir ļoti dārga, un dažkārt pētnieks pēta to, kas interesē tikai viņu pašu vai viņa pētniecisko kolektīvu, nevis plašu sabiedrību, un viņa atklājumi nav izmantojami. Savukārt mūsu sadarbībā mēs gribam vairāk pievērsties lietišķajai zinātnei, kuras iznākums ir sabiedrībai noderīgs produkts. Ja mūsu sadarbība tiešām pie tā novedīs, būsim trāpījuši desmitniekā.

– Vai jūsu sadarbību atbalsta valdība?

L. Ribickis: – Kad parakstījām sadarbības līgumu, klāt bija veselības ministrs, kā arī Izglītības un zinātnes ministrijas parlamentārais sekretārs un Augstākās izglītības, zinātnes un inovāciju departamenta direktore. Visi atzinīgi izteicās par mūsu sadarbību. Bieži vien augstskolas gaida pārmaiņu iniciatīvu no ministrijas, bet mēs rīkojamies paši.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Bet finansiālu atbalstu jūsu sadarbībai gan no ministrijas neesat sagaidījuši?

J. Gardovskis: – Ceru, ka nākotnē kopīgajiem pētniecības projektiem iegūsim ne tikai valsts, bet arī Eiropas finansiālu atbalstu. Iesākumā kopīgos pētniecības projektus finansēsim no pašu pelnītas naudas: gan RTU, gan RSU tam atvēlējuši pa 100 000 eiro.

L. Ribickis: – Tāpat kā pārējās augstskolas, arī mēs ministrijai esam prasījuši naudu citām vajadzībām. Piemēram, vairāk līdzekļu nepieciešams doktorantūras programmām. Lūdzām 27 miljonus eiro, jo samazinājās Eiropas Savienības finansējums doktorantūras studijām. Uzskatu, ka, neatbalstot doktorantus, mēs paši sev šaujam kājā, jo tieši doktoranti, kaut arī strādā profesoru uzraudzībā, ir visaktīvākie jaunu zināšanu radīšanā.

Atgriežoties pie sadarbības ar RSU, nākotnē mēs varētu izstrādāt arī projektu jauna kopīga inovācijas centra, jaunu pētniecisko laboratoriju radīšanai. Šādas laboratorijas būtu sevišķi piemērotas starpdisciplināriem pētījumiem.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.