Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis un Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis
Rīgas Tehniskās universitātes rektors Leonīds Ribickis un Rīgas Stradiņa universitātes rektors Jānis Gardovskis
Foto – Timurs Subhankulovs

– Tātad RTU šajā sadarbībā sniegs tehnisko, bet RSU – medicīnisko ieguldījumu? 2


– Jā, un būs dažādi kopīgi projekti. Piemēram, katra universitāte ieguldīs finansējumu kopīgajos zinātniskajos pētījumos. Veidosim zinātnieku grupas, kurās strādās gan RTU, gan arī RSU zinātnieki.

Reklāma
Reklāma
Cilvēkstāsts
“Man draudēja publiski, ka mani izkropļos” – saimniecības “Jaunapšenieki” saimniece Agnese par nievām un ļaunumu, ar ko sastopas ikdienā 58
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 531
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas? 32
Lasīt citas ziņas

J. Gardovskis: – Esam izvēlējušies viens otru par stratēģiskās sadarbības partneri tieši tāpēc, ka visos virzienos varam viens otru papildināt. Varam kopā izstrādāt jaunas, laikmetīgas studiju programmas. Piemēram, studiju programmā “Medicīnas inženierija un fizika” studenti jau mācās ne tikai inženieriju, bet apgūst arī medicīnas pamatus. No nākamā studiju gada plānojam kopā sagatavot arī rūpnieciskos farmaceitus, kas nepieciešami mūsu farmācijas rūpnīcām “Grindeks” un “Olainfarm”.

– Vai abu universitāšu sadarbība cels arī Latvijas medicīnas līmeni, lai te būtu tādas pašas ārstēšanās iespējas kā Vācijā vai Amerikas Savienotajās Valstīs?

CITI ŠOBRĪD LASA

– Ja ir finansiālās iespējas, jau šodien iespējams nopirkt tās pašas medicīniskās iekārtas, ko izmanto jūsu minētajās valstīs. Taču mūsu mērķis būtu, lai zinātnieki radītu kaut ko pilnīgi jaunu un mēs varētu pārdot, nevis pirkt. RTU un RSU jau līdz šim veiksmīgi sadarbojušās, arī veidojot un pētot jaunus materiālus, kas nepieciešami, piemēram, stomatoloģijā. Izveidoti arī mākslīgie asinsvadi un vārstuļi, kas būtu tālāk jāattīsta. Milzīgajā medicīnas tirgū gan nav tik vienkārši iekļūt, tur priekšā jau ir spēcīgas kompānijas, kam ir miljoni, ko ieguldīt jaunu produktu izstrādē un attīstībā. Taču, ja Latvijas Organiskās sintēzes institūtam izdodas savas iestrādes pārdot ārpus Latvijas, kāpēc lai mums tas neizdotos. Līdzībās runājot: mums nav tik lielas ambīcijas, lai radītu jaunu lidmašīnu, taču varam uzlabot jau esošās.

Uguntiņa un dzirkstele vienmēr rodas dažādu prātu apvienībā. Ko neizdomās mediķi, izdomās inženieri, un otrādi.


LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.