10 aprīlī Valsts prezidents Andris Bērziņš viesojās Bauskas novadā – Grāmatu svētku ietvaros tikās ar vietējiem iedzīvotājiem.
10 aprīlī Valsts prezidents Andris Bērziņš viesojās Bauskas novadā – Grāmatu svētku ietvaros tikās ar vietējiem iedzīvotājiem.
Foto – Timurs Subhankulovs

– Kādam jābūt nākamajam Valsts prezidentam, ņemot vērā arī ģeopolitisko situāciju? 8


– Tam noteikti ir jābūt cilvēkam, kas saprot, kas notiek Latvijā un ap Latviju. Lai viņš spētu novērtēt notikumus un prastu ar visiem vienoties. Visiem ārvalstu žurnālistiem ir viens jautājums – kā jums ar tiem krieviem, cik lieli ienaidnieki viņi jums ir? Es esmu spiests stāstīt, ka 1918. gadā Latvija radās, vienojoties piecām Latvijas pamattautām, kas nonāca pie kopīga lēmuma izveidot savu valsti.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Dzimšanas gada pēdējā ciparā slēpjas svarīgs vēstījums – piederība stihijai
TV24
Tavars: “Bailēs no militāriem draudiem pietiekoši situētas ģimenes pieņem lēmumu pārcelties tālāk no iespējamās frontes līnijas”
“Neviens nezina, kā viņu ārstēt…” izmisusi ģimene lūdz sabiedrības atbalstu mazā Roberta ārstēšanai
Lasīt citas ziņas

– Ik reizi prezidenta vēlēšanas sauc par politisko tirgu. Kādi bija jūsu apsvērumi, kad piekritāt kandidēt uz šo amatu?

– Dzīves pieredze, kādas nav daudziem. Man, piemēram, pārmet par leģionāriem, bet tie ir mani ģimenes locekļi. Es viņu dzīves un likteņus zinu, un arī tā ir mana stiprā puse.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Vai jums nesāp, ka 16. martā šos sirmos cilvēkus dzen uz Lesteni, valdības locekļiem un politiķiem aizliedzot doties pie Brīvības pieminekļa?

– Tā ir tā demokrātija. Visiem ir dota brīvība, bet ne visi saprot, kas ir atbildība. Neviens neiebilstu un pat muti nevirinātu, ja pie pieminekļa būtu tikai šie cilvēki. Diemžēl mūsu unikālā situācija ir tā, ka latvieši karoja abās pusēs. Ar šo pasākumu ieiet vēsturē un gūt labumu vēlas abas radikālās puses.

– Kuri ir tie paveiktie darbi, par ko jūs kā prezidents jūtaties lepns?

– Iesāktā ir daudz vairāk nekā paveiktā. Es redzu lielos darbus, kas vēl jāizdara, un pirmkārt tā ir pašvaldību reforma. Mums pašvaldību ir daudz par daudz, un tas rada pārāk lielus izdevumus. Kamēr nav sakārtotas reģionālās struktūras, nevar sakārtot arī izglītības sistēmu, veselības aprūpi un visu pārējo.

– Kurš ir tas darbs, kuru jūs gribētu, lai nākamais prezidents noteikti turpinātu?

– Daļa Eiropas likumdošanas būvēta tā, ka rada haosu un papildu izdevumus. To būs jāspēj atrisināt. Aktulitāte būs elektrības cena – no Latvijas aiziet lielie ražošanas uzņēmumi, kuriem kļūst neizdevīgi šeit palikt. Mums ienākumi un dzīves līmenis neaug tik strauji, cik ātri notiek pārmaiņas. Katra pārmaiņa nes mums jaunus izdevumus. Par to es uztraucos.
SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.