Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls.
Foto: Shutterstock

VMD rīkojumā ir atrunātas arī medību biodrošības prasības. Pirms medībām instruktāžā vadītājs informē dalībniekus par medību higiēnas prasībām ĀCM inficētajā teritorijā. Blakusproduktus – iekšējos orgānus, ādas un citas paliekas – nedrīkst vienkārši atstāt mežā. Tas viss ir jāaprok, jāsadedzina vai jāievieto speciāli tam paredzētās vietās vai tilpnēs, piemēram, konteineros. Visām ĀCM teritorijā nomedītām mežacūkām ir jānoņem paraugi un jānodrošina medījuma uzglabāšana līdz analīžu rezultātu saņemšanai. Sadalīt liemeni un lietot gaļu pārtikā drīkst tikai pēc laboratorisko izmeklējumu apstiprinājuma saņemšanas, ja paraugos nav konstatēts ĀCM vīruss vai antivielas. 0


Medījuma pirmapstrāde un uzglabāšana ir jāveic mednieku mājās vai tam speciāli paredzētās vietās. Aizliegts to darīt lauksaimniecības dzīvnieku novietnēs. Pēc un, ja nepieciešams, pirms medībām vadītājam ir jānodrošina visu medībās iesaistīto personu apavu, visu personisko un medībās iesaistīto transportlīdzekļu un aprīkojuma, piemēram, plastmasas ragavu, dezinfekcija. Pēc medībām ir jāmazgā apģērbs, ja iecerēts doties viesmedībās ārpus ĀCM inficētajām teritorijām.

Reklāma
Reklāma
7 produkti, kurus nedrīkst otrreiz sildīt: tie var nodarīt būtisku kaitējumu veselībai
TV24
Ar ko Lukašenko uzjautrinājis Slaidiņu: “Tur veči stūma ezi ārā ar visām adatām!” 12
TV24
“Mēs ceram uz taisnību!” Sabiedrība sašutusi par soda apmēru ārstam, kura dēļ mira jauna sieviete 50
Lasīt citas ziņas

Transportu, kas izmantots medībās aprīkojuma vai mežacūku līķu transportēšanai, ir aizliegts izmantot dzīvnieku (tajā skaitā meža dzīvnieku) barības pārvadāšanai vai lauksaimniecības darbos pirms rūpīgas mazgāšanas un dezinfekcijas. Lai izvairītos no vīrusa izplatības, medījuma un blakusproduktu pārvadāšanai jāizmanto tikai transports, kas tiek lietots ĀCM inficētajās teritorijās.

VMD iepriekš minētajos pagastos joprojām aizliedz iet medībās ar suni, izņemot medības alās un ievainoto medījamo dzīvnieku meklēšanu, kad suns ir pavadā. Pārējās teritorijās varēs medīt ar suni.

CITI ŠOBRĪD LASA

Higiēnas prasības nosaka, ka suni, kas piedalījies medībās ĀCM teritorijā, var izvest un izmantot medībās no vīrusa brīvajās platībās ne agrāk kā pēc piecām dienām. Iesaka suni pārvadāt īpašā būrī un pēc tam šo būri dezinficēt.

Šo noteikumu izpilde ir ļoti svarīga. Īpaši jau tādēļ, ka ne visos punktos tā ir kontrolējama. Lielā mērā biodrošības prasību ievērošana ir uz mednieku sirdsapziņas. Savukārt ĀCM neskartajās teritorijās esošajiem medību kolektīviem un medību vadītājiem ir rūpīgi jāizvērtē, vai ļaut piedalīties medībās viesiem, kas ierodas no inficētajām teritorijām un karantīnas zonas, kā arī vai izmantot viņu suņus.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.