Foto: Hellorf Zcool/Shutterstock

Ēdienu gatavošana vokpannā. Pagatavošanas knifi veselīgam ēdienam 0

Šādus ēdienus no tiesas var dēvēt par veselīgiem, jo tie ir karsēti īsu brīdi, tā saglabājot ne tikai dārzeņu krāsu, bet arī tajos esošās vērtīgās uzturvielas. Lai izdotos gards ēdiens, svarīgi zināt dažādus pagatavošanas knifus.

LL
Lilija Limane
Stāsti
Bigauņciemā, stiprai ziemeļvakara vētrai plosoties, jūra ar lielu paisumu izskaloja kareivju līķus 12
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Slimnīcā sanitārs saņem vairāk nekā pedagogs skolā.” Kreituse vērtē 2022. gada valsts budžetu 71
13 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Politiķe Ramona Petraviča ļāvusies erotiskai fotosesijai vīriešu žurnāla lappusēs 188
1 diena
Lasīt citas ziņas

Daudzi savā virtuvē nav izmēģinājuši šos ēdienus tikai tāpēc, ka domā – tam nepieciešama speciālā vokpanna un eksotiski produkti. Patiesībā pietiek ar pannu, kurai ir augstas malas un biezs dibens. Ne jau panna piešķir ēdienam īpašo garšu. Šajā gadījumā tā ir apstrādes temperatūra, produktu kombinācija un pats galvenais – īpaša mērce, ar kuru pārlej ēdienu. Tā ir Āzijas ēdienu izcilās garšas atslēga.

Sastāvdaļas sagatavo iepriekš

Foto: Vicuschka/Shutterstock
CITI ŠOBRĪD LASA

Tā kā cepšana notiek lielā karstumā un īsu brīdi, vispirms sagatavo ēdienam paredzētās sastāvdaļas, lai viss ir pa rokai. Dārzeņus sagriež plānās strēmelēs vai salmiņos, arī gaļu vai zivis sagatavo lielos, bet plānos gabaliņos, lai cepšanas laikā tie neizžūst, bet tajā pašā laikā nav jēli. Mazos trauciņos sagatavo garš­vielas, dažādas sēkliņas un sāli. Sastāvdaļām jābūt nosusinātām, lai tās apceptos ar kraukšķīgu garoziņu, nevis izsutinātos mīkstas.

Cep īslaicīgi lielā karstumā

Foto: Ievgeniia Miroshnichenko/Shutterstock

Āzijas ēdienus gatavo uz lielas uguns, vislielākā plīts riņķa, pirms tam labi uzkarsējot pannu. Tā ir ātra cepšana karstā eļļā. Oriģināli cepšanai izmanto sezama eļļu, bet tai ir specifisks aromāts un garša, tāpēc tās vietā var izvēlēties saulespuķu, olīvu vai vīnogu kauliņu eļļu. Svarīgi, lai panna nav pilna ar produktiem, citādi tie nevis apcepsies kraukšķīgi, bet izsutināsies kā sautējums. Būtiski, lai produktus var viegli apmaisīt. Profesionāļi nelieto lāpstiņu vai karoti, bet pamet produktus gaisā, un, sakrītot atpakaļ, tie ir samaisījušies. Pats cepšanas process nereti aizņem vien dažas minūtes, viss atkarīgs no izvēlētajiem produktiem. Pirmos pannā liek cietākos produktus, piemēram, gaļu, kāpostus, burkānus, pēc tam vidēji mīkstos (paprika, ziedkāposti, sīpoli, sēnes) un mīkstos (cukīni, tomāti, cukurzirņu pākstis, konservēti bambusa dzinumi). Visu gatavošanas laiku jāuztur augsta temperatūra. Ēdiens ir gatavs, kad dārzeņi iekšpusē vēl nedaudz cieti, bet no ārpuses ar kraukšķīgu garoziņu. Nedrīkst piededzināt!

Maģiskā mērcīte

Veikalu plauktos var atrast dažādas gatavās WOK mērces, daudzām jau pievienotas sēnes, visas nepieciešamās garšvielas. Ar šādu mērci vakariņas var pagatavot desmit minūtēs. Piemēram, sagriež vistas fileju, dārzeņus, katlā uzliek vārīties nūdeles. Vokpannā vai citā pannā ar augstām malām eļļā apcep vistas fileju, pievieno dārzeņus, apcep lielā karstumā. Pielej mērci, visu uzkarsē un pārlej izvārītām un nokāstām nūdelēm.

Pašu gatavota WOK mērce

• Pamatā saldskābā Ķīnas mērce ar ananasiem, kurai pievienots ingvers, citrona sula, kukurūzas ciete, čili pipari.

• Var izmantot sojas mērci, vīnu, austersēņu mērci, kukurūzas cieti, cukuru un sezama eļļu.

• Var pretnostatīt dažādas garšas, piemēram, saldu un sāļu, skābu un saldu, izmantojot cukuru, laimu un citronu, ananasu, mango, ķiploku, čili, lieti noder arī medus un agaves sīrups.

Ēdiens iegūst patīkamas garšas nianses, ja pirms pasniegšanas to pārkaisa ar sakapātiem lociņiem, pētersīļa vai kinzas lapiņām. Nereti ēdienu pasniedz ar citrona un laima šķēlītēm vai apgrauzdētiem zemesriekstiem, sezama sēkliņām. Šāds ēdiens sader ar nūdelēm vai rīsiem, bet īsti neiederas pie tik iecienītā kartupeļa.

Uzbur savu WOK!

Āzijas ēdienus var pagatavot teju no visiem produktiem, nav obligāti vajadzīgi austrumnieciskie bambusa dzinumi, cukurzirņu pākstis, kokosriekstu piens un dažādi jūras produkti. Piedāvājam trīs vienkāršus ēdienus, kuriem sastāvdaļas var mainīt atkarībā no konkrētajā gadalaikā pieejamā.

Dārzeņi ar vistu vokpannā

Foto: Nadianb/Shutterstock

• 100 g zaļo pupiņu pākšu

• 500 g vistas filejas

• 150 ml Ķīnas saldskābās mērces

• sarkanā un dzeltenā paprika

• burkāns

• 3 ēdamkarotes sakapātu lociņu

• 2 ēdamkarotes sezama sēkliņu

• 2 ķiploka daiviņas

• 3 ēdamkarotes augu eļļas

• 2 ēdamkarotes sojas mērces

• tējkarote karija garšvielu maisījuma

• tējkarote sāls

SAISTĪTIE RAKSTI

Dārzeņus nomazgā un sagriež salmiņos. Zaļo pupiņu pākstis, ja svaigas, novāra 5 minūtes sālsūdenī, ja konservētas, sagriež vēlamā garumā. Ķiploku sīki sakapā. Vokpannā uzkarsē eļļu un apcep vistas filejas gabaliņus kopā ar karija garšvielu maisījumu un sojas mērci. Pievieno dārzeņus, sāli un apcep, nepārtraukti maisot. Pieliek lociņus, sakapātu ķiploku, sezama sēkliņas, apcep. Pielej Ķīnas saldskābo mērci, apcep un pasniedz galdā.

PADOMS

Vokpannas noder ne tikai austrumniecisku ēdienu pagatavošanai – tajā iespējams pagatavot aromātiskus sautējumus, dažādas mērces un pat zupu.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
Vai no tādiem tomātiem un paprikas, kas norauti negatavi un ienākušies kastītē istabā, var ņemt sēklas?
23 stundas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kartupeļu plācenīši ar cieto sieru: gatavoti uz pannas 1
22 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
atbrīvot dīķi no lapām, lai ūdens būtu tīrs?
1 diena
MB
Madara Briede
Praktiski
Būve netālu no kaimiņu robežas: vai drīkst? 6
1 diena
LL
Lilija Limane
Stāsti
Bigauņciemā, stiprai ziemeļvakara vētrai plosoties, jūra ar lielu paisumu izskaloja kareivju līķus 12
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
“Slimnīcā sanitārs saņem vairāk nekā pedagogs skolā.” Kreituse vērtē 2022. gada valsts budžetu 71
13 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Politiķe Ramona Petraviča ļāvusies erotiskai fotosesijai vīriešu žurnāla lappusēs 188
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Īsi pirms pusnakts “Olainfarm” ražošanas ēkā nograndis sprādziens: ir cietušais un bojāgājušais 19
3 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Šodien ir kategoriski aizliegts steigties! Horoskopi 27.novembrim 1
12 stundas
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Rudens vēstneši dabā: 10 seni ticējumi, kas ļauj “pareģot” nākotni 3
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Garšīga uzkoda! Pildīti tomātiņi ar “Ricotta” sieru 1
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Padomi, kā gudri sagriezt sīpolu, nenobirdinot ne asaras 5
2 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Cik izturīgi ir Briseles kāposti? Nebaidās pat sniega? 4
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Nē tumsai un drūmam noskaņojumam: kā iekārtot siltas un omulīgas mājas
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Biezpiena un krēmsiera plācenīši: garšīgām brokastīm vai vakariņām
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Īsi pirms pusnakts “Olainfarm” ražošanas ēkā nograndis sprādziens: ir cietušais un bojāgājušais 19
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
ECDC: Jaunais Covid-19 variants rada “augstu vai ļoti augstu” risku Eiropai 11
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Sestdien snigs un līs. Kur gaidāms sniegs?
1 stunda
LE
LETA
Ziņas
Pētnieks: Baltkrievija neriskētu attīstīt bruņotu konfliktu ar NATO dalībvalstīm 8
2 stundas
AK
Aija Kaukule
Ziņas
“Vienmēr, kad šādi cilvēki aiziet, ir sajūta, ka kaut kas pasaulē mainās.” Atceroties Mārtiņu Braunu…
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
“Radio Marija” vadītājs: “Kovida laikā reizēm lūgšana ir pēdējais salmiņš” 5
1 stunda
LA
LA.LV
Ziņas
Romāns Meļņiks: “Ticība interneta saturam ir arvien mazāka” 7
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lāčupes kapos notiks atvadīšanās no žurnālista Askolda Rodina
58 minūtes
LA
LA.LV
Ziņas
“Tam ir reālas, konkrētas sekas.” Rinkēvičš komentē NATO 4. panta iedarbināšanu 27
23 stundas
ML
Māra Libeka
Veselam
Valdība liek strādājošajiem darbiniekiem testēties, bet kā process notiks – vēl nav skaidrs 62
23 stundas
GP
Gunta Paavola
Ziņas
“Jau testējam 6G. ” Saruna ar Somijas satiksmes ministru Timo Haraku 5
20 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Papule: savā ziņā veselības ministrs pateica pietiekami atklāti – ārstiem nav vērts vairāk maksāt, jo viņi strādā tāpat 68
23 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Esmu spiests teikt, ka …” Keris pārmet Pavļutam nevēlēšanos cīnīties par papildus finansējumu mediķu algām 21
21 stundas
LE
LETA
Ziņas
Policija izbeidz pārbaudi. Vai skolotājai no Bauskas izdevās inficēties ar Covid-19? 46
1 diena
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Kartupeļu plācenīši ar cieto sieru: gatavoti uz pannas 1
22 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Cilvēki satraukti par 95 gadus vecās karalienes Elizabetes II veselību: kas noticis ar viņas rokām? 13
23 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
“Lūdzu cienīt komponista piemiņu!”: Mārtiņa Brauna ģimene lūdz neizplatīt melus par viņa nāves iemeslu 2
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Izbraukuma vakcinācija pret Covid-19 šodien notiks piecās pašvaldībās 1
09:58
LE
LETA
Ziņas
Lāčupes kapos notiks atvadīšanās no žurnālista Askolda Rodina
09:42
LE
LETA
Ziņas
ECDC: Jaunais Covid-19 variants rada “augstu vai ļoti augstu” risku Eiropai 11
09:34