Praktiski
Receptes

Ekonomējot laiku un naudu: ziemas krājumiem jābūt0


Ēdiens noteikti garšo labāk, ja tiek servēts uz skaisti saklāta galda.
Ēdiens noteikti garšo labāk, ja tiek servēts uz skaisti saklāta galda.
Foto: Valdis Semjonovs

Rīdziniece VALIJA ANSVIESULE ir prasmīga saimniece. Viņa uzskata – lai lieliem un maziem būtu prieks atgriezties mājās, jāgādā, lai tajās būtu siltums un garšīgs ēdiens. Viņa prot ne vien garšīgi gatavot, bet arī pārdomāti saimniekot.

Agrs rūdījums

Pirmās iemaņas saimniekošanā viņa apguvusi, būdama bērns – divpadsmitgadīga meitene. Uzaugusi audžuģimenē, jo agri zaudēja vecākus. Kad audžumamma smagi saslimusi, vajadzējis viņas vietā stāties pie plīts.

Dzīvojuši laukos, tāpēc ēdienu mācījusies gatavot no tā, kas izauga dārzā un tīrumā. Vēlāk, kad jau pati nodibinājusi ģimeni, vienmēr vērīgi ieklausījusies citu saimnieču teiktajā, tāpat viesību reizēs iegaumējusi receptes, kas šķitušas tā vērtas, lai ieviestu savas ģimenes ēdienkartē.

Ziemas krājumiem jābūt

Valija Ansviesule ir prasmīga saimniece, viņa ne vien prot labi gatavot, bet prieku sagādā arī cienāt citus.
Foto: Valdis Semjonovs

Valijas kundze uzskata: ja vēlas dzīvot taupīgi, laikus jāgādā gan krājumi ziemai, gan vairāk laika jāpavada virtuvē. Katru rudeni gādājot, lai pagrabs būtu pilns ar dārzeņiem, augļiem, kompotiem un konserviem.

Dārzeņus (kartupeļus, bietes, burkānus, selerijas, ķiplokus, sīpolus), kā arī puscūku un olas pērkot no zināmiem zemniekiem, āboli nogatavojas pašas dārzā. Cūciņu sadala, saliek maisiņos un uzglabā saldētavā. Tur saliek arī garš­augus, ogas un sēnes.

“Piemēram, brūklenes man ved kāds kungs no Ropažiem, tās pērku par 2 eiro litrā. Burkānus rudenī no zemniekiem pērku par 10 centiem kilogramā, kartupeļus – par astoņiem, bet sīpolus – par 15 centiem kilogramā. Tas ir ļoti izdevīgi!”

Reizi nedēļā viņa dodas uz Rīgas Centrāltirgu, ja nesanāk, uz veikalu pēc piena produktiem (sviesta, krējuma, siera, biezpiena), kurus iegādājas visai nedēļai.

“Ja es katru dienu iepirktos veikalā, nekāda ekonomiskā saimniekošana nesanāktu,” spriež Valijas kundze.

Pie reizes vairākas maltītes

Saistītie raksti

Gatavojot ēst, saimniece vienmēr cenšas izdomāt, kā vienā reizē sarūpēt ēdienu sagataves vairākām dienām. Ja plāno vārīt biešu zupu, novāra pilnu katlu ar bietēm, lai pietiktu zupai, biešu salātiem un siļķei kažokā.

Savukārt liellopa gaļu, no kā vārīts buljons, samaļ un pagatavo pankūku pildījumu. Pati arī vāra auksto gaļu un pastēti (to gatavo no liellopa un jaunlopa aknām, jo cūku aknas esot rūgtas). Tad esot aizdars ilgākam laikam.

LA.lv
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
AK
Aiva Kalve
Praktiski
6 ēdienu receptes katrai gaumei ar spinātiem un skābenēm: zaļi un veselīgi!
2 dienas
EK
Elīna Kondrāte
Praktiski
Bīstama vai nekaitīga – kā atpazīt Latvijā dzīvojošās čūskas: skaidro speciālists 1
2 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Soli pa solim: uzšuj pati svārkus ar volānu!
2 dienas

Lasītākie

JR
Jānis Riekstiņš
Latvijā
Viņš ne tikai piedalījās, bet arī teorētiski pamatoja visnežēlīgākās represijas. Kādu cilvēku uz Latviju atsūtīja Staļins? 4
6 stundas
SK
Skaties.lv
Latvijā
“Esmu priecīgs, ka esmu dzīvs!” Pasaules apceļotājs Kārlis pabeidzis divus gadus ilgo ceļojumu pāri Klusajam okeānam
Intervija 6 stundas
LE
LETA
Latvijā
VID kukuļošanas mēģinājuma lietā apcietinātais pērn uzkrājis 30 000 eiro
45 minūtes
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. Latvietis Ivo Puriņš iekļūst “Ekstrasensu cīņās” un atklāj patiesību par šovu
6 stundas
VK
Valdis Krastiņš
Latvijā
Valdis Krastiņš: Slikta slava ir arī interfrontes skurstenim Uzvaras laukumā Pārdaugavā
2 stundas