Foto: SHUTTERSTOCK

Bietes zupām un salātiem. Garšīgas receptes ziemas krājumiem 1

Ko varētu pagatavot no galda bietēm ziemas krājumiem? Māra K. Smiltenes novadā

Reklāma
Reklāma

Biešu ikri ar sālītiem gurķiem

• 2 bietes

• 1 sīpols

• 2 sālīti gurķi

• 2 ķiploka daiviņas

• 2 ēdamkarotes augu eļļas

• 3 ēdamkarotes tomātu pastas

Kokteilis
Meļu un viltnieku reitings pēc zodiaka zīmes. Pēdējo vietu ieņem Strēlnieks, bet kurš ir pirmajā? 14
Ir vairāki iemesli, kāpēc Krievija nevēlējās, lai Rietumi to uzzina: okupanti, iespējams, piedzīvojuši līdz šim lielāko apkaunojumu 47
Saūda Arābijas prinči gatavojas dot sāpīgu triecienu Putinam. Vai Kremlim pietiks naudas, lai turpinātu karu? 156
Lasīt citas ziņas

Bietes novāra, nomizo un sarīvē uz rupjas rīves. Sīpolu smalki sagriež un apcep eļļā. Kad gabaliņi kļuvuši zeltaini brūni, pievieno tomātu pastu. Ļauj, lai tomātu pasta mazliet piedeg, jo tad karamelizējas tomātu un sīpolu sastāvā esošais cukurs, kas masai piešķirs neparastāku garšu.

Sālītos gurķus nomizo un sīki sagriež vai sarīvē un apcep nelielā eļļas daudzumā. Visu liek katliņā, pievieno nedaudz karstā ūdens un, nepārtraukti maisot, karsē. Pievieno sarīvētas ķiploka daiviņas un turpina karsēt.

CITI ŠOBRĪD LASA

Ar sāls un cukura pievienošanu nesteidzas, jo galda bietes ir saldas, bet sālītie gurķi – sāļi. Ja, pagaršojot dārzeņu masu, šķiet, ka nepieciešams sāls vai cukurs, tad pieber.

Boršča sagatave

• 5 kg biešu

• 2 kg sīpolu

• 2 kg burkānu

• 2 kg paprikas

• 2,5 kg tomātu

• 300 g tomātu pastas

• 0,5 l augu eļļas

• 1 ķiploka galviņa

• 200 g sāls

• 500 g cukura

• 5 ēdamkarotes etiķa esences

Bietes un burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Papriku un sīpolus sagriež strēmelēs, tomātus noblanšē, novelk mizu un sablendē. Uz pannas eļļā sasautē burkānus ar sīpoliem, tad pievieno sablendētus tomātus, tomātu pastu un bietes un sautē, līdz bietes pusgatavas.

Pieliek papriku un sautē, līdz dārzeņi gatavi. Visbeidzot pievieno sāli, cukuru, etiķa esenci (vai galda etiķi), ķiplokus un sautē vēl 10 minūtes.

Dārzeņu masu liek karstās sterilizētās burkās un aizvāko. Burkas sasedz ar segām un notur 12–24 stundas, līdz pilnībā atdziest. Gatavojot boršču, šī piedeva jāpievieno 10–15 minūtes pirms ēdiena gatavības.

Ja krājumā vairs nav etiķa esences, to aizstāj ar galda etiķi: 1 ēdamkarote etiķa esences atbilst 7–9 ēdamkarotēm galda etiķa.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.