“Worldskills” konkursā Katrīnai Elizabetei nācās pierādīt savas spējas logo izstrādē, žurnāla maketēšanā un pat papīra konstruktoru veidošanā.
“Worldskills” konkursā Katrīnai Elizabetei nācās pierādīt savas spējas logo izstrādē, žurnāla maketēšanā un pat papīra konstruktoru veidošanā.
Publicitātes foto

Dalība konkursā – strespilna un vērtīga 3


Kā Katrīna Elizabete nonāca līdz startam “Worldskills”? Vispirms bija topošo profesionāļu konkurss RVT, kurā piedaloties jauniete neloloja lielas cerības uz uzvaru. Tobrīd viņa mācījās tikai 3. kursā, bet konkursā piedalījās gan 4. kursa audzēkņi, gan nesen tehnikumu pabeigušie. Taču konkursā labākās izrādījās divas treškursnieces, tostarp Katrīna Elizabete. Latvijas konkursā viņa arī uzvarēja. Kopumā gan tika atlasīti pieci potenciālie starptautiskā konkursa dalībnieki. Viņi tika papildus apmācīti, trenēti starptautiskajām profesionāļu sacensībām. Kad tika lemts, kam piedalīties “Worldskills”, atlasē uzvarēja Katrīna Elizabete. Tātad ceļš līdz starptautiskajam konkursam ilga pat divus gadus. Jauniete stāsta, ka arī gatavošanās sacensībām bijusi ļoti vērtīga, jo uzzinājusi daudz jauna, bijusi iespēja trenēt savas prasmes: “Ik pa laikam tikāmies ar ekspertu Ivu Zenni, kurš mums mācīja izmantot datorprogrammas, ieteica jaunus risinājumus burtu un krāsu izvēlei.”

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
7 pārsteidzošas lietas, ko par jums atklāj apģērba krāsa
Daudzas šo nezina! 15 populārākās sieviešu kļūdas seksā 15
Kokteilis
Mākslīgais intelekts nosauc 6 vārdu īpašniekus, kurus visbiežāk ieskauj kupls bērnu pulciņš 3
Lasīt citas ziņas

“Worldskills” konkursā Abū Dabī trīs dienās nācās pierādīt savas prasmes: pirmajā dienā bija jāveido logotips, kas izmantojams arī pastkartēs, vizītkartēs u. c. Logotips bija jāveido tāds, lai varētu variēt gan tā krāsas, gan lielumu. Nākamajā dienā bija jāmaketē kolāžas veida žurnāla atvērums – astoņas lappuses. Bija arī jāizveido attēli, ar kuru palīdzību reklamēt šo žurnāla atvērumu sociālajā tīklā. Pēdējā konkursa dienā bija jāizveido radoša rotaļlieta bērnam: mājiņa, ko mazais pats var izgriezt un salikt kā 3D objektu, kā arī mazi cilvēciņi, ko arī bērns var izgriezt un salīmēt. Pirmās dienas uzdevums konkursantei šķita visgrūtākais, jo dažās stundās bija jāizdara darbs, kam parastos apstākļos tērētu daudz vairāk laika. Katras dienas rītā 15 minūtes varēja aprunāties ar “savu” ekspertu Ivu Zenni, bet pēc tam nekādus padomus viņš nedrīkstēja sniegt.

Lai strādājot būtu vieglāk koncentrēties un netraucētu apkārtējie trokšņi, Katrīna Elizabete lika uz ausīm lielas austiņas.

CITI ŠOBRĪD LASA

Runājot par sajūtām, kas radās konkursa laikā, jauniete teic: ļoti interesanti bijis vienlaikus satikt 70 dažādu kultūru pārstāvjus. “Mani pārsteidza arī pati valsts, kurā notika konkurss. Tur bija ļoti karsts, man pārāk karsts. Visapkārt baltās smiltis, pilnīgs tuksnesis un tajā iebūvēti moderni stikla debesskrāpji. Viss palicis atmiņā tāds pelēcīgi smilšains, ļoti pietrūka zaļumu. Bija iespēja tuksnesī jāt ar kamieli un braukt ar džipu. Viesnīcā visi kratījām no drēbēm ārā smiltis. Taču biju guvusi neaprakstāmas sajūtas,” teic Katrīna Elizabete. Konkursa dalībniekiem no Latvijas bija iespēja popularizēt arī mūsu valsti. Piemēram, viņi devās uz kādu skolu, kuras skolēni, gaidot viesus, jau bija centušies pēc iespējas vairāk uzzināt par Latviju: pat noskaidrojuši, kā izskatās “Trīs brāļi” Vecrīgā un izveidojuši to maketu.

Katrīna Elizabete spriež, ka iespēja piedalīties profesionālās meistarības konkursos ir lieliska motivācija attīstīt savas prasmes un centīgāk mācīties.

Tagad jaunā profesionāle studē Latvijas Lauksaimniecības universitātē dizainu un amatniecību, kā arī strādā Rīgas Valsts tehnikumā. Nākotnē Katrīna Elizabete gribētu gan strādāt par grafisko dizaineri, gan mācīt citus jauniešus: iedrošināt viņus sapņot un attīstīties.

Vismaz 700 punktu ekselencei

“Worldskills” šogad noritēja tālajā Abū Dabī un Ekselences medaļas ieguva trīs Latvijas pārstāvji: K. E. Sīle, kā arī skatlogu noformētāja Linda Vilka no Liepājas Mūzikas, mākslas un dizaina vidusskolas, elektrisko instalāciju tehniķis Andis Lācis no Rīgas Valsts tehnikuma. Ekselences balvas saņēma konkursanti, kuri no iespējamajiem 799 punktiem ieguvuši vismaz 700. Valstu kopvērtējumā Latvijai ir 25. labākais komandas rezultāts. Aiz Latvijas palika Somija, Vācija, Ungārija, Nīderlande, Horvātija, Īrija, Beļģija, Zviedrija, Norvēģija u. c. Kopumā piedalījās 1300 dalībnieku, bet Latviju pārstāvēja astoņi jaunieši.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.