Foto: Paula Čurkste/LETA

Eksperti: Pasaulē gaidāms mājputnu gaļas ražošanas apmēru pieaugums 0

Mājputnu gaļa ir vienīgais gaļas veids, kuras ražošanas un patēriņš pasaulē līdz 2030.gadam augs, ceturtdien putnu gaļas ražotāja “Putnu fabrikas “Ķekava”” rīkotā pasākumā pauda Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta Tirgus kopējās organizācijas nodaļas vadītāja Dace Freimane.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Numeroloģija un skaitļu maģija: kā jūsu tālruņa numurs ietekmē jūsu likteni un kad to mainīt? 31
Lasīt citas ziņas

Viņa sacīja, ka, pēc Eiropas Komisijas (EK) prognozēm, putnu gaļas patēriņš pasaulē nākotnē pieaugs, kas saistīts ar mazākām ražošanas izmaksām salīdzinājumā ar citām gaļas nozarēm, īsāku mājputnu audzēšanas laiku, kā arī pievēršanos veselīgākam dzīvesveidam un nepastāvošiem reliģiskiem ierobežojumiem.

Tāpat Freimane piebilda, ka ES putnu gaļas eksports turpmākajos desmit gados arvien pieaugs, pateicoties globālajam pieprasījuma kāpumam, jo īpaši Āfrikā, Tuvajos Austrumos un Āzijas valstīs.

CITI ŠOBRĪD LASA

Viņa arī atzīmēja, ka Latvijā pēc iestāšanās Eiropas Savienībā (ES) gaļas nozarē ir sasniegts būtisks pašnodrošinājuma pieaugums – Latvijā tiek saražots vairāk gaļas, nekā patērēts.

Arī “Putnu fabrikas “Ķekava”” valdes priekšsēdētājs Andrjus Pranckevičs, iepazīstinot ar Latvijas un pasaules gaļas pārstrādes tirgus tendencēm, sacīja, ka putnu gaļa ir straujāk augošais gaļas tirgus segments pasaulē. Tas aug par apmēram 3% katru gadu, tādējādi putnu gaļa patēriņa ziņā nākotnē varētu apsteigt pašreizējo gaļas patēriņa līderi – cūkgaļu.2027.gadā putnu gaļa varētu veidot 40% no kopējās gaļas ražošanas apmēra.

Tāpat Pranckevičs norādīja, ka Latvijā 43% no gaļas tirgus veido cūkgaļa, 37% – putnu gaļa, 19% – liellopu gaļa un 1% citu dzīvnieku gaļa.

Vienlaikus viņš vērsa uzmanību uz to, ka 68% no kopējā putnu gaļas patēriņa Latvijā ir importētā produkcija, tostarp 27% tiek ievesti no Polijas.

Pranckevičs atzīmēja, lai arī patērētājam ir jādod izvēles iespējas, jābūt arī strikti regulētai kvalitātes kontrolei, kā arī ir jānodrošina patērētāju aizsardzība pret dažādām saslimšanām. Tāpēc nozares izaicinājums ilgtermiņā ir kvalitāte, ņemot vērā arī līgumus ar “Mercosur” valstīm (Brazīlija, Argentīna, Urugvaja, Paragvaja, Venecuēla) un pirms pāris gadiem noslēgto līgumu ar Ukrainu par gaļas importu ES.

Tāpat starp nozares izaicinājumiem ir kopumā sarūkošais gaļas patēriņš uztrueā, kā arī mīti par putnu gaļu, tostarp maldīgais priekšstats, ka mājputni dzīves laikā ir saskārušies ar antibiotiku klātbūtni.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.