Jaunā kārklu plantācija, kuras mūžs būs vairāk nekā 20 gadu.
Jaunā kārklu plantācija, kuras mūžs būs vairāk nekā 20 gadu.
Foto – Lāsma Apsīte

Ražu vāc ziemā 7

Pirmo kārklu ražu parasti vāc ceturtajā gadā pēc plantācijas ierīkošanas, no viena hektāra iegūstot vidēji 100 beramkubikmetru šķeldas. Nākamajās apritēs var būt pat 400 un vairāk beramkubikmetru šķeldas. Kārklus pļauj ik pēc 3–4 gadiem, kad dzinumi ir vismaz 4 cm diametrā, un to dara rudenī vai ziemā, kad dzinumi aizmiguši ziemas miegā, t.i., no oktobra vidus līdz marta beigām. Darbs labāk sokas sala apstākļos, kad tehnikai vieglāk pārvietoties pa lauku. Tad arī risks traumēt palikušos dzinumus ir neliels, turklāt koksnē ir optimāls mitruma līmenis, kas nodrošina teicamu kvalitāti un labus enerģētiskos rādītājus. Ziemā, kad ilgstoši ir mīnus grādu temperatūra, mitruma līmenis ir zems un iegūto šķeldu iespējams bez pārkraušanas transportēt uz katlumāju un ražot siltumu. Ja mitruma līmenis ir augsts, šķelda jāglabā atklātās noliktavās, nojumēs vai citos laukumos, lai izgarotu liekais mitrums.

Reklāma
Reklāma
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis” 67
Kokteilis
Saskaņa pēc vārdiem: 5 vārdu pāri, kuriem, pēc mākslīgā intelekta domām, ir vislabākā saderība
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 8
Lasīt citas ziņas

Rūpnieciska mēroga plantācijās kārklus pļauj un smalcina speciāls kombains. Nelielu platību īpašniekiem šāda mehanizēta novākšana nav ekonomiski izdevīga, tāpēc kārklus pļauj ar krūmgriežiem vai citām mehanizētām ierīcēm. Nopļautos dzinumus sakrauj kaudzēs lauka malā un tad sasmalcina ar šķeldotāju.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.