Jaunā kārklu plantācija, kuras mūžs būs vairāk nekā 20 gadu.
Jaunā kārklu plantācija, kuras mūžs būs vairāk nekā 20 gadu.
Foto – Lāsma Apsīte

Zviedru šķirnes populārākas 7

Kārklu plantācijas veidošanai vajadzīgas lielas investīcijas – vairāk nekā 1200 eiro/ha, jo nepieciešams veikt augsnes analīzes (ap 20 eiro/ha), sagatavot augsni stādīšanai (apstrāde ar herbicīdiem, aparšana, uzirdināšana pirms stādīšanas), iegādāt stādmateriālu (ir pieejamas 2–2,4 m garas kārklu vicas 8–25 mm diametrā, kas paredzētas mehanizētai stādīšanai, kā arī 20 cm gari spraudeņi, kas stādāmi ar rokām), iestādīt to un iznīdēt nezāles pirmajā gadā.

Reklāma
Reklāma

Stādmateriāls maksā 0,325 eiro metrā.

10 produkti, kuri traucē notievēt. Arī tādi, kurus uzskatām par veselīgiem
VIDEO. Ovācijas un neviltota sajūsma! Dons iekļūst Eirovīzijas finālā 7
Krievijas drošības iestādēm “mati stāvus”. No kara atgriežas atbrīvotie cietumnieki – tos nevar savaldīt
Lasīt citas ziņas

Nelielās platībās plantācijas ierīko, kārklus ar rokām stādot gar nostieptu auklu. Lielražošanā izmanto stādāmās mašīnas, kas garās vicas sagriež apmēram 20 cm garos spraudeņos un iestāda vajadzīgajos attālumos. SIA “Ecomark” izpilddirektore Lāsma Apsīte, kura ierīko, apsaimnieko un novāc kārklus, stāsta, ka plantācijas hektārā parasti izvieto 15 tūkstošu spraudeņu, pieņemot, ka būs neliels dabisks atbirums. Kārklus stāda pavasarī, tiklīdz atlaidusies zeme, un to turpina parasti līdz jūnijam, kamēr augsnē ir optimāls mitruma līmenis, lai stādiņš spētu apsakņoties un ieaugt.

! Latvijā komerciālajās plantācijās lielākoties izmanto zviedru klonus, jo tie strauji veido biomasu, ir ziemcietīgi un piemēroti šķeldošanai – dzinumi ir taisni, koksne ir sausa, tā labi padodas sasmalcināšanai.

CITI ŠOBRĪD LASA

Piedāvāto šķirņu klāsts ir liels, tām ir atšķirīgas mitruma prasības (var augt arī sausākās augsnēs), biomasas veidošanās īpatnības (daļa šķirņu veido vairāk, citas – mazāk dzinumu). Atsevišķas šķirnes augšanas dinamikā pirmajā gadā sasniedz augstus rādītājus, bet citām šķirnēm šī dinamika ir pakāpeniska visā aprites laikā. Selekcionāri joprojām rada jaunas šķirnes, lai iegūtu kārklus ar iespējami sausāku koksni, lielāku biomasu, mazākām prasībām pēc barības vielām un augstāku ziemcietību.

Latvijā populārākās ir Zviedrijā selekcionētās kārklu šķirnes ‘Inger’, ‘Tora’, ‘Tordis’, ‘Lisa’, ‘Klara’ un ‘Linnea’. No jaunajām labus rezultātus uzrāda ‘Emma’ – pieticīga šķirne, kas labi aug arī sliktākos apstākļos, turklāt kailsalā neapsalst tik spēcīgi kā citas. Vietējās šķirnes ‘Visvaldis’ un ‘Monika’ ir daudzfunkcionālas – der gan apstādījumiem, gan šķeldai. Tām nav tik lielas biomasas kā zviedru kloniem, bet kārkli ir dekoratīvi un ļoti noder biškopjiem.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.