Foto – Anda Krauze

– Vai, filmēdamās Aspazijas lomā, uzzinājāt ko jaunu par Aspaziju? 0


– Bakalaura darbā esmu pētījusi šūpuļdziesmas, svarīgi ir kodi, ko šūpuļdziesma nes. Aspazijas “Dzied circenītis aizkrāsnē” katram otrajam latviešu bērnam ir mīļākā šūpuļdziesma. Līdz šim Aspazija man asociējās ar kaut ko ārkārtīgi romantisku – puķes, zvaigznes… Kad grimētāja Beate man zīmēja Aspazijas vaibstus, vēroju, kā pārvēršas mana seja, un sapratu, ka tie vaibsti ir sāpju vaibsti. Pirmās filmēšanas reizes nevarēju vien sagaidīt, kad noņems grimu. Tikai tad aptvēru, cik Aspazijai bija smaga dzīve. Tas man bija atklājums.

Reklāma
Reklāma
“Ko var iemācīt šādi ģērbušās lektores?” Dzejniece un lektore publiski šausminās un ņirgājas par pasniedzēju apģērbu 124
Ēdam katru dienu! Kuros pārtikas produktos ir visvairāk plastmasas?
Seni un spēcīgi ticējumi: šīs lietas nekad nedrīkst ne aizņemties, ne aizdot 9
Lasīt citas ziņas

– Atklājiet, kas jums pašai ir piešķīlis enerģiju, drosmi, pilsonisku stāju?

– Tas nāk no ģimenes. Man ir latgaliešu saknes, ģimenē visi esam priecīgi un aktīvi. Vecvecmamma, vecmamma un mamma ir spēcīgas sievietes, starp kādiem cilvēkiem bērnībā atrodies, tāds tu izaudz. Nav runa par mērķtiecīgu aktivitāti – veidot karjeru, bet par dzīvesveidu – dabiski esmu virpulī. Turklāt mamma un vecmamma man un māsai visu laiku atgādināja, ka esam skaistākās un gudrākās. To arī organiski esam pieņēmušas. Žēl, ka vecmāmiņa jau ir mirusi un neteiks šādus labus vārdus manai meitai vai dēlam. Man tas būs jānes tālāk.

CITI ŠOBRĪD LASA
Man nav latviskās barjeras, ka kaut kas var neizdoties, ka nedrīkst palūgt. Pirmā lieta, ko, ejot uz skolu, tētis iemācīja – ja tev būs mēle mutē, nepazudīsi. Jau 1. klasē pati no Olaines ar vilcienu braucu uz Katoļu ģimnāziju Torņakalnā, nebija problēmu. Un tā līdz šai dienai. Reizēm kolēģe kautrējas – tas un tas ir tik liela autoritāte, nevaru piezvanīt. Saku – dod numuru, es to izdarīšu! Man nav problēmu pajautāt, uzrunāt. Arī dot. Nesen Zane Eniņa bija uzrakstījusi blogu, ka grib nokļūt pie pingvīniem Antarktīdā. Viņai metās virsū ar komentāriem – kā tā var lūgt, slimiem bērniem vajag naudu! Bet man šķita, cik forši, ka viņa tā pavaicā. Un tas nav galējs gadījums, kad kāds reanimācijā un tikai tad drīkst palūgt un tikai raudot. Tobrīd Meksikā biju ietaupījusi taksometra naudu un domāju – nu, tad lai iet Zanei! Nesaprotu – kā tā var būt, ka var nepalūgt? Man tā nav problēma – sadarboties, palūgt, izdomāt, rast kompromisus, runāt, organizēt, piezvanīt pašvaldībai, vai negrib atbalstīt. Atceros, Jaunās inteliģences forumā, kad izveidojās “Mazās kavalērijas” fonds “Viegli”, piezvanīju Renāram Kauperam, vai varētu jauniešiem uzspēlēt, bet nebija naudas, skatuves, tehnikas. Viņš atnāca, abi ar Jubaltu sasprauda ģitāru vadus un spēlēja.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.