Valters Dakša: “Agrāk biju Valters no Saldus, tagad Valters – tas puisis, krājējs, Ziedoņa balvas laureāts.”
Valters Dakša: “Agrāk biju Valters no Saldus, tagad Valters – tas puisis, krājējs, Ziedoņa balvas laureāts.”
Foto – Zigmaris Rumka

– Un to mums stāsta jauneklis, kurš labi zina, ka izcilākie latvieši nāk no “Kalna Kaibēniem”, Jasmuižas! 1


– Mazās skoliņas taču nav jālikvidē! Jo tuvāk mājai sākumskola, jo labāk. Lauku bērni cieš no tā, ja četrklasīgā, sešklasīgā skola jāsasniedz ar autobusu, ceļā pavadot stundas, agri mostoties. Problēmu atrisinātu un radītu ideālus apstākļus, ja Latvijā neslēgtu ciet nevienu skolu, ja rastos daudz ģimeņu, kam dzimtu daudz bērnu. It īpaši tas būtu svarīgi laukos. Bet, ja tas nenotiek, tad zaudētāji ir tie pēdējie palicēji, kas dziļos pagastos cīnās par savu eksistenci, nevēlēdamies pamest dzimto vietu. Tie ir tie īstie varoņi.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
“Gustavo ir bīstams narciss, bet Rutulis un Patrisha tērētas marionetes!” Ainārs Mielavs velta skarbus vārdus radošajiem kolēģiem 2
TV24
“Te gan cilvēks ir fantastisks! Nu ir pamodies no letarģiska miega!” Jaunups sašutis par Levita viedokli jautājumā par LTV priekšvēlēšanu debatēm krievu valodā
Lasīt citas ziņas

– Tu pieļāvi, ka skolā strādā skolotāji, kam nebūtu tur jāstrādā. Lai vietā nāk jaunie. Bet vecie skolotāji taču tie godājamākie.

– Kas zīmīgi, man interesantākie, foršākie likušies vecāka gadagājuma skolotāji. Ja viņi skolā tik ilgi izturējuši, tad tas radošuma gars nav gājis zudībā un ir dzīvesprieks strādāt. Kas neizturēja skolu, aizgāja pensijā, pārkvalificējās, bet palikušajiem ir kvalitātes strādāt skolā. Bet ir pedagogi, kuros vairs nav ideālisma gara. Varbūt viņi sistēmas aizlauzti – nezinu.

CITI ŠOBRĪD LASA

– Kā ar jaunā pilsoņa audzināšanu, ar patriotismu skolā? Ko tu secini?

– Pieļauju, ka to, ko mums skolā iedeva taisni patriotisma ziņā, to sāksim apzināties vēlāk. Realitātē daudziem ir diezgan negatīva attieksme pret valsti – precīzāk, pret varu. Patriotisms – kur ceļas? Ģimenē. Bet daudzas ģimenes ļoti smagi cieta krīzē. Cilvēki nedaudz apvainojušies uz valsti. Tas atbalsojas arī bērnu attieksmē. Tur maz uzlabojumu, jo arī tagad patriotisma jūtas neceļ nodokļu smagums, atbalsta trūkums sociālās vajadzībās. Nereti dienesti nerūpējas par cilvēkiem, kam vajadzīga palīdzība, un viņi jūtas kā no laivas izmesti. Traģiski, bet daudziem nav drošības izjūtas, vai tie trūkumcietēji vai mazie uzņēmēji un citi. Uz šī fona rodas kustības, varbūt pat populistiskas, bet cilvēki tās atbalstīs.

– Kustības kāda aktiera vadībā?

– Jā. Jo viņi runā ar cilvēkiem un sniedz arī iespēju iesaistīties.

– Vai gribi teikt, ka Kaimiņa kunga partija nākamajās vēlēšanās saņems visas šī gada Saldus skolu absolventu balsis?

– Gandrīz uz to pusi – jā.
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.