Foto – Anda Krauze

Punu netrūkst 2

Juris neslēpj, ka saimniekojot pirmās ugunskristības piedzīvotas ar tomātiem, ar kuriem piestādījuši pilnu siltumnīcu.

Reklāma
Reklāma
Latvijai tuvojas aukstuma vilnis! Sinoptiķi par laiku jaunnedēļ
Kokteilis
15 saderīgākie zodiaka zīmju pāri: viņiem ir pa spēkam radīt ideālu ģimeni 8
Ķīna un Turcija sagādā Krievijai nepatīkamu “pārsteigumu” 34
Lasīt citas ziņas

– Togad bija lietaina vasara – dienās karstums, naktīs mitrums, tāpēc tomātiem uzmetās puve. Kaut ko jau novācām un pārdevām, turklāt sapratām, kuras tomātu šķirnes turpmāk ir vērts audzēt un ka, piemēram, no ķirštomātiem labāk atteikties.

Sākumā gurķus un kabačus pārdevuši dārzeņu pārstrādes uzņēmumam “Rosība” Inciemā, pēc tam izaudzētā realizāciju uzticējuši kādam starpniekam, bet tagad produkciju līdz patērētājiem nogādā paši, pievēršoties tiešajai tirdzniecībai. Ar to nodarbojas Ilze, bet dārzeņu un dīgstu audzēšana ir Jura pārziņā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai pilsētniekiem varētu piedāvāt iespējami plašāku dārzeņu klāstu, Lipski četrās siltumnīcās 500 kvadrātmetru platībā audzē daudz ko, sākot no gurķiem un beidzot ar brokoļiem. Savukārt diedzējumiem viņi pievērsās, starpnieka mudināti, jo restorāni pieprasījuši zaļumus, ar ko bagātināt un rotāt ēdienus. – Sākām ar kresēm un rukolu, pēc tam nāca redīsi, zirņi. Mēģinājām saulespuķes, bet pietrūka zināšanu, kā ar šo kultūru rīkoties. Ar rokām lobījām sēklas, bet tas bija milzīgs laika patēriņš – vienas kastītes apstrādei patērējām gandrīz pāris stundu. Tagad šī problēma ir atrisināta – ir savi knifi, kā tikt galā ar tām, – atklāj Ilze.

Juris piebilst, ka intensīvi meklējuši sēklas, jo diedzēšanai neder ķīmiski apstrādātās un kodinātās. Tagad prasībām atbilstīgas pērkot veikalā “Mārupes sēklas” un pasūtot arī no Anglijas, bet kviešus iegādājas no bioloģiskajiem zemniekiem.

– Dīgstu mājā uzturu +23 °C temperatūru un augus regulāri laistu. Tos nedrīkst laistīt no augšas, izņemot saulespuķes, kviešus un zirņus. Lai dīgstus būtu vieglāk aprūpēt, izdomāju, ka zem kastītēm var paklāt plastikātu un ūdeni liet tur. Kastītes apakšā ir caurumiņi, pa tiem augsne uzsūc nepieciešamo valgumu, samazinās risks, ka diedzējumi sāks pelēt. Šādā temperatūrā pelējums attīstās pāris stundu laikā, – pieredzē dalās audzētājs.

Jaunā ģimene vairāk nekā desmit dažādu augu dīgstus ne vien pārdod, bet arī bagātīgi lieto uzturā. Kopā ar pašu izaudzētajiem dārzeņiem izdodas gardas, sātīgas un veselīgas maltītes. Ilze atklāj – iepriekš asinīs trūcis dzelzs, turpretī tagad analīzes ir perfektas.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.