Foto – Anda Krauze

Filozofes un ekonomista zaļā dzīve. Ciemos pie dārzeņu un dīgstu audzētājiem Lipskiem Krimuldas novadā 2

Izbaudījuši, kāda ir Rīgā pelnītas maizes garoza, ILZE un JURIS LIPSKI pirms dažiem gadiem nolēma pārcelties uz pastāvīgu dzīvi Krimuldas novada “Jaunstokās” un pievērsties dārzeņkopībai. Neilgā laikā viņi paveikuši daudz. Sāka ar pāris gurķu un ķirbju dobēm, bet tagad apsaimnieko siltumnīcas 500 kvadrātmetru platībā. Ar dārzeņiem un arī dīgstiem viņi apgādā tos, kuriem svarīgs šķiet veselīgs uzturs.

Būtisks lēmums

LE
LETA
Ziņas
Latvijā parādījies jauns krāpšanas veids. Kas iedzīvotajiem jāņem vērā? 21
15 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Prezidentam vajadzētu būt mazliet kritiskākam pret tiem cilvēkiem, kas ir ap viņu.” Kreitusi nošokējusi kāda situācija 18. novembrī 115
12 stundas
LK
Linda Kusiņa-Šulce
Ziņas
“Dzīvības vainags” ir veltījums maniem bērniņiem, kas nomira pēc piedzimšanas – nepaauklēti, nesamīļoti… Saruna ar romāna autori
17 stundas
Lasīt citas ziņas

Jau studējot Rīgā (Ilze ir diplomēta filozofe, bet Juris apguvis vadības zinības), abi regulāri braukājuši katrs uz savām mājām Siguldā un Inciemā, jo lielpilsētā, kaut gan tā patīk, nav vēlējušies pavadīt 24 stundas diennaktī. Kad pirms deviņiem gadiem apprecējās, vajadzēja izlemt, kur un kā dzīvot. Klusums un tīra daba šķita spēcīgs arguments par labu dzīvei laukos, arī zemes pleķītis netālu no Inciema bija, taču jaunajiem speciālistiem darbu atrast bija gandrīz neiespējami. Tāpēc četrus gadus abi strādāja Rīgā un katru dienu atgriezās Inciemā vai Siguldā pie vecākiem, nezaudējot apņemšanos pēc kāda laika iesakņoties dzimtajā pusē.

– Jura ģimenei Krimuldas novadā īpašumā bija seši hektāri zemes, ko mums atvēlēja saimniekošanai. Lai saprastu, kuras kultūras varētu šeit audzēt, sākām eksperimentēt. Mājai vēl pamatus nebijām ielikuši, bet siltumnīcu jau uzslējām, – atceras Ilze un turpinot stāsta, ka sākuši ar ķirbju, kabaču un gurķu audzēšanu. – Pirmos gadus nebija viegli, jo Rīgā strādājām algotu darbu, bet nedēļas nogalēs braucām uz “Jaunstokām”. Nācās rauties uz pusēm.

CITI ŠOBRĪD LASA

Saprotot, ka tādējādi uz priekšu nekas nevirzīsies, nosprieda – jābūvē māja laukos un nopietni jāpievēršas dārzeņkopībai. Jurim lauku darbi nav sveši, jo kopš bērnības tos darījis, arī viņa vecāki ir pieredzējuši šajā jomā (māte ir agronome, kopā ar Jura tēvu siltumnīcās audzē gan dārzeņus, gan stādus), tāpēc jaunajai ģimenei ir liels atbalsts – palīdz gan ar padomu, gan celt māju un siltumnīcas. Tiesa, pirmo siltumnīcu Juris un Ilze sanagloja paši, un par to abiem lepnums.

Punu netrūkst

Juris neslēpj, ka saimniekojot pirmās ugunskristības piedzīvotas ar tomātiem, ar kuriem piestādījuši pilnu siltumnīcu.

– Togad bija lietaina vasara – dienās karstums, naktīs mitrums, tāpēc tomātiem uzmetās puve. Kaut ko jau novācām un pārdevām, turklāt sapratām, kuras tomātu šķirnes turpmāk ir vērts audzēt un ka, piemēram, no ķirštomātiem labāk atteikties.

Sākumā gurķus un kabačus pārdevuši dārzeņu pārstrādes uzņēmumam “Rosība” Inciemā, pēc tam izaudzētā realizāciju uzticējuši kādam starpniekam, bet tagad produkciju līdz patērētājiem nogādā paši, pievēršoties tiešajai tirdzniecībai. Ar to nodarbojas Ilze, bet dārzeņu un dīgstu audzēšana ir Jura pārziņā.

Lai pilsētniekiem varētu piedāvāt iespējami plašāku dārzeņu klāstu, Lipski četrās siltumnīcās 500 kvadrātmetru platībā audzē daudz ko, sākot no gurķiem un beidzot ar brokoļiem. Savukārt diedzējumiem viņi pievērsās, starpnieka mudināti, jo restorāni pieprasījuši zaļumus, ar ko bagātināt un rotāt ēdienus. – Sākām ar kresēm un rukolu, pēc tam nāca redīsi, zirņi. Mēģinājām saulespuķes, bet pietrūka zināšanu, kā ar šo kultūru rīkoties. Ar rokām lobījām sēklas, bet tas bija milzīgs laika patēriņš – vienas kastītes apstrādei patērējām gandrīz pāris stundu. Tagad šī problēma ir atrisināta – ir savi knifi, kā tikt galā ar tām, – atklāj Ilze.

Juris piebilst, ka intensīvi meklējuši sēklas, jo diedzēšanai neder ķīmiski apstrādātās un kodinātās. Tagad prasībām atbilstīgas pērkot veikalā “Mārupes sēklas” un pasūtot arī no Anglijas, bet kviešus iegādājas no bioloģiskajiem zemniekiem.

– Dīgstu mājā uzturu +23 °C temperatūru un augus regulāri laistu. Tos nedrīkst laistīt no augšas, izņemot saulespuķes, kviešus un zirņus. Lai dīgstus būtu vieglāk aprūpēt, izdomāju, ka zem kastītēm var paklāt plastikātu un ūdeni liet tur. Kastītes apakšā ir caurumiņi, pa tiem augsne uzsūc nepieciešamo valgumu, samazinās risks, ka diedzējumi sāks pelēt. Šādā temperatūrā pelējums attīstās pāris stundu laikā, – pieredzē dalās audzētājs.

Jaunā ģimene vairāk nekā desmit dažādu augu dīgstus ne vien pārdod, bet arī bagātīgi lieto uzturā. Kopā ar pašu izaudzētajiem dārzeņiem izdodas gardas, sātīgas un veselīgas maltītes. Ilze atklāj – iepriekš asinīs trūcis dzelzs, turpretī tagad analīzes ir perfektas.

Kā diedzēt mājās

Vērtīgs papildinājums ēdienam ir gan diedzētie asni (dīgsti kopā ar sēklām), gan dzinumi. Lai mājās vienmēr pa rokai būtu zaļumiņš, sēklas var sēt un audzēt visa gada garumā. Šim nolūkam noder diedzēšanai paredzētie trauciņi, bet var arī iztikt bez tiem un sēklas biezā slānī (ne visas uzdīgst!) uzbērt uz samitrinātas vates, vairākkārt pārlocītas marles vai cita mitrumu uzsūcoša materiāla. Var izmantot plastmasas, māla, metāla vai cita materiāla bļodu ar lēzenām malām vai stikla burku.

Piemēram, graudus vai pupiņas ieliek tīrā burkā, uzlej iepriekš novārītu ūdeni un dažas stundas mērcē. Tad ūdeni nolej, graudus vai pupiņas pārklāj ar marli vai citu gaisa caurlaidīgu tīru drānu un skalo, kamēr ūdens ir nevainojami dzidrs. Nākamajā dienā skalo vēlreiz. Pēc tam graudus vai pupiņas nosusina, ieber atpakaļ burkā, pārsedz ar marli vai plānu audumu un atstāj siltā vietā, kamēr parādās asniņi. Pēc 3-4 dienām tos var izmantot uzturā.

Trauks ar sēklām jānoliek vietā, kur piekļūst dienas gaisma, bet ne intensīvi saules stari. Nepieciešams mitrums, tāpēc regulāri vairākas reizes dienā jāapsmidzina, taču nedrīkst pārlaistīt. Pēc pāris dienām parādīsies pirmie asni, bet pēc 3–4 dienām sējums būs sazaļojis. Jāņem vērā: jo mazākas sēklas, jo ātrāk sadīgst. Visilgāk tas notiek pākšaugu sēklām.

Diedzēt var redīsu, lucernas, sinepju, kressalātu, krešu, saulespuķu, sarkano biešu, sinepju, sarkano un zaļo kāpostu sēklas, kviešu un auzu graudus, Ķīnas pupiņas, zirņus un lēcas.

Lai zaļumi būtu pieejami vienmēr, sēj ik pēc 7–10 dienām. Lietojot sēšanas kastīti atkārtoti, tā rūpīgi jāizmazgā.

1. Redīsi. Dīgstot šajās sēklās uzkrājas C un B grupas vitamīni un mikroelementi, kas veicina aknu, žultspūšļa un gremošanas sistēmas darbību. Izteikti spēcīga, pat piparota redīsu garša. Piešķir svaigumu jebkuriem salātiem, lieliski garšo ar biezpienu, sieriem un olām, var pievienot mērcēm vai likt uz sviestmaizes.

2. Rukola. Šā auga dīgsti ir bagāti ar kāliju, C vitamīnu, minerālsāļiem un organiskajām skābēm. Viegli piparota garša. Pievieno salātiem, makaronu ēdieniem vai liek uz sviestmaizes.

3. Brokoļi. Dīgsti satur daudz A, C, E un K vitamīna un minerālvielu – kāliju, magniju un nātriju. Sevišķi vērtīgas ir brokoļos esošās olbaltumvielas un mikroelementi, kas piedalās vielmaiņas regulēšanā. Var lietot sirds un asinsvadu slimību un vēža profilaksei, bet bērniem ieteicami apetītes uzlabošanai. Piemīt maigi pikanta garša. Izmanto svaigā veidā vai kā piedevu salātiem, gaļas un zivju ēdieniem.

4. Kāposti. Satur minerālvielu buķeti: kalciju, dzelzi, fosforu, jodu, magniju, kāliju, cinku un sēru. Patīkami pikanta garša, piemēroti sviestmaižu un salātu pagatavošanai.

5. Kviešu zelmenis. Satur B1 vitamīnu, kas vajadzīgs normālai nervu darbībai un muskuļaudu funkcionēšanai, B2 vitamīnu, kas rūpējas par acu veselību un ādas skaistumu, un B6 vitamīnu, kas gādā par sarkano asinsķermenīšu radīšanu. Stiprina organisma imunitāti un veicina vielmaiņu, mazina stresu un hronisku nogurumu. Diedzētus kviešu graudus ēd svaigā veidā vai pievieno salātiem, biezpienam, omletei, sieriem un zupām. No kviešu zelmeņa gatavo vitamīnu dzērienu.

6. Kreses. Neatkarīgi no krešu veida tās ir bagātīgs C, E, A, K un B vitamīna un minerālvielu (kalcija, kālija, dzelzs, magnija un fosfora) avots. Piemīt rūgtena sinepju garša. Uzlabo gremošanas sistēmas un aknu darbību, ir antibakteriāla iedarbība. Ēd svaigā veidā, izmanto kā piedevu salātiem, sieriem, sviestmaizēm, biezpienam un olām, ar krešu dīgstiem papildina gaļas un zivju ēdienus.

7. Sarkanie redīsi. Tie ir A, B1, B2 un C vitamīna un minerālvielu (kālija, kalcija, dzelzs un fosfora) avots. Raksturīga pikanta garša. Izmanto salātu un sviestmaižu pagatavošanai, labi sader ar grilētu gaļu un zivju ēdieniem.

8. Saulespuķes. Dīgsti satur proteīnu, lecitīnu, A, B, E, C un D vitamīnu un minerālvielas – magniju, fosforu, kāliju, kalciju un dzelzi. Raksturīga patīkama riekstu garša, dīgsti ir kraukšķīgi un gardi vieni paši, piemēroti arī salātiem un vitamīnu dzērienam.

9. Sinepes. Šajos dīgstos ir daudz proteīna, A, B un C vitamīna un minerālvielu – kālija, dzelzs un fosfora. Pikanta sinepju garša. Var likt uz sviestmaizes, pievienot biezpienam vai salātiem.

10. Zirņi. Izceļas ar minerālvielu (kālija, fosfora, kalcija un dzelzs), A, B1, B2 un D vitamīna un proteīna daudzumu. Stimulē gremošanu. Lieto svaigus vai termiski apstrādātus, sautējumos, zupās vai citādi.

RECEPTES

Ilze Lipska iesaka

Ķirbju biezzupa

• 1 neliels sviesta ķirbītis

• 1 kartupelis

• 2 burkāni

• ⅓ vidēja purava

• 1 ēdamkarote buljona (Ilze izmanto “Marigold Swiss” ekoloģisko dārzeņu buljona pulveri)

• Šķipsniņa maltas paprikas, čili, timiāna, ķimeņu un koriandra

• 1 l ūdens

• 100 g kausētā siera Dzintars klasiskais

• 100 ml saldā krējuma

• Sēklu maisījums

• Ķirbju eļļa

• Dīgsti zupas papildināšanai

Katliņā ielej nedaudz eļļas, apcep gabaliņos sagrieztu puravu, tad pielej ūdeni, pievieno buljona pulveri un gabaliņos sagrieztus dārzeņus. Kad tie izvārījušies mīksti, zupai pieliek saldo krējumu un kausēto sieru. Visu sablendē un uzkarsē līdz vārīšanās temperatūrai. Pasniedz ar ķirbju sēklu eļļu, sēkliņu maisījumu un dīgstiem pēc izvēles.

Kviešu zelmeņa kokteilis

• 20–40 g svaigi griezta kviešu zelmeņa

• ½ ābola

• 1 glāze ūdens

Kokteiļa pagatavošanai var izmantot sulu spiedi vai blenderi. Lai vieglāk sablendētu, kviešu zelmeni un ābolu sagriež, kā arī pielej nedaudz ūdens. Kad viss samaisīts, pievieno pārējo ūdens daudzumu, lai dzēriens nebūtu pārāk biezs. Izberž caur sietu vai marlīti, lej glāzē un uzreiz dzer.

Spageti ķirbis ar riekstiem un dīgstiem

• Spageti ķirbis

• Sasmalcināti lazdu rieksti

• Dīgsti pēc izvēles

Spageti ķirbi pārgriež uz pusēm, izņem sēklas un +180 °C cep aptuveni 20 minūtes (ja tas lielāks, cep ilgāk), līdz, pavelkot ar dakšiņu, sadalās makaroniem līdzīgās šķiedrās. Ķirbja mīkstumu ar dakšiņu izkasa uz šķīvja, pieber sasmalcinātus lazdu riekstus un krietnu devu sakapātu zirņu dīgstu, kā arī pievieno mazliet olīveļļas un sāli pēc garšas.

Zirņu dīgstu dzēriens

• Kastīte zirņu dīgstu

• ½ ābola

• 1 selerijas kāts

• Spināti (Ilze spinātu sulu sasaldē kubiciņos un uzglabā saldētavā)

• Svaiga gurķa gabaliņš

• Nedaudz citrona sulas

• Ūdens

Visu sablendē un dzer – svaigu, dzirkstošu un zaļumzaļu.

Padomi

• Dīgsti ir īsta vitamīnu, minerālvielu un šķiedrvielu bumba. Dod mundrumu, stiprina imunitāti, uzlabo ādas, matu un nagu stāvokli. Ieteicams ēst svaigā veidā, var pievienot ēdienam, to padarot daudzveidīgāku.

• Diedzētos produktus uzturā var lietot visu gadu, tie vienlīdz labi iedarbojas jebkurā gadalaikā.

• Diedzēšanai nedrīkst izmantot ķīmiski apstrādātas vai kodinātas sēklas. Der speciāli diedzēšanai paredzētās (var nopirkt, piemēram, SIA “Schetelig” un “Mārupes sēklas” veikalos un citviet) vai ar bioloģiskām metodēm audzēti graudi un sēklas no pašu dārza.

• Uzturā lietojami līdz 5 cm gari dīgsti. Visvērtīgākie ir tikko plūkti.

• Ledusskapī dīgstus var uzglabāt aptuveni nedēļu, telpā – ne tik ilgi, jo siltumā tie turpina augt.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Rukolas, sinepju, redīsu un kressalātu dīgstiem raksturīga ļoti piparota garša, bet kāpostu, brokoļu, zirņu un saulespuķu zaļumiņiem tā ir daudz maigāka.

• Nav vēlams vienam ēdienam izmantot vairākus diedzējumus ar izteiktu garšu, jo tie nomāc cits citu. Labāk kombinēt dīgstus ar asāku un maigāku garšu.

• Kamēr dīgsti nav nogriezti, jāatceras tos aplaistīt. Vienas no pirmajām vīst kreses.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. 5 praktiski padomi, kā mājās uzburt Ziemassvētku sajūtu 2
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Siltie pupiņu salāti: ēdiens, kas piestāv ziemai 6
2 dienas
IB
Indulis Burka
Praktiski
Uz veikalu pēc sniega lāpstas: ar kādu kātu, cik dārgu un no kāda materiāla pirkt?
2 dienas
SR
Sandra Ruska
Praktiski
Acālijai čokurojas un kalst lapas: kas augam nepatīk un kā to izglābt? 2
3 dienas
LE
LETA
Ziņas
Latvijā parādījies jauns krāpšanas veids. Kas iedzīvotajiem jāņem vērā? 21
15 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Prezidentam vajadzētu būt mazliet kritiskākam pret tiem cilvēkiem, kas ir ap viņu.” Kreitusi nošokējusi kāda situācija 18. novembrī 115
12 stundas
LK
Linda Kusiņa-Šulce
Ziņas
“Dzīvības vainags” ir veltījums maniem bērniņiem, kas nomira pēc piedzimšanas – nepaauklēti, nesamīļoti… Saruna ar romāna autori
16 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Ārste pastāsta, kāds ir Covid-19 saslimušo cilvēku profils, kuri nonāk slimnīcās 59
6 stundas
DB
Dace Bumbiere
Stāsti
Dzimst aizvien vairāk dvīņu. Izskan versija, ar ko tas saistīts 13
1 diena
Lasīt citas ziņas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Izcili garšīgas vistas gaļas kotletes: kā pagatavot? 9
3 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Ārzemēs miris tuvinieks. Kas sedz repatriācijas izmaksas?
3 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Kāpēc Ziemassvētku kaktusam lūst zariņi? 2
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Cepeškrāsnī gatavoti pildīti tomāti ar skābo krējumu un zaļumiem
4 dienas
MB
Madara Briede
Praktiski
Zvana nezināms vai privāts numurs: vai atbildēt ir droši? 32
4 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Divu sastāvdaļu šķīdums, ko var pagatavot mājās: kā rūpēties par orhidejām?
5 dienas
LA
LA.LV
Ziņas
Par iespaidīgu krāpšanu ar kriptovalūtu arestē latvieti. Jaunā vīrieša upuri varētu būt ap 1000 cilvēku un nozagts vismaz pusmiljons eiro 19
5 stundas
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: Manā izpratnē tā dēvēto melnās lentas dienu mūsu valstī vienkārši ir par daudz 62
7 stundas
LE
LETA
Ziņas
Naktī Vidzemē gaidāms aukstums līdz -18 grādiem. Laika prognoze pirmdienai 4
8 stundas
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Skolēni kā sacīkšu zirgi un pedagogu kļūdas: ko atklāj skolu akreditācijās? 25
10 stundas
ZB
Zigmunds Bekmanis
Ziņas
“Izklausīsies neticami, bet dusmīgam cilvēkam sanāk vislabākā maize.” Maizes tēvs Aigars Opihtins par maiznieka darbu
10 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
“Prezidentam vajadzētu būt mazliet kritiskākam pret tiem cilvēkiem, kas ir ap viņu.” Kreitusi nošokējusi kāda situācija 18. novembrī 115
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Latvijā parādījies jauns krāpšanas veids. Kas iedzīvotajiem jāņem vērā? 21
15 stundas
LE
LETA
Ziņas
Ielaužas Ziemassvētku tirdziņā, sagāžot barjeras: vairākās Eiropas pilsētās notikuši protesti pret Covid-19 ierobežojumiem 43
6 stundas
LA
LA.LV
Stāsti
Vai tiešām katoļu priesteriem ir aizliegts precēties? Atbild prāvests Ilmārs Tolstovs 84
1 diena
AJ
Atis Jansons
Ziņas
Nomainīju vasaras riepas. Par 10 eiro dārgāk nekā pirms gada. Vai nav par skarbu? 62
1 diena
Daina Šulca
Stāsti
“Es gribu dzīvot laimīgu dzīvi Latvijā.” Jānis aizbrauca no Latvijas pēc PSRS sabrukuma un tagad atgriezies dzimtenē 72
1 diena
DJ
Diāna Jance
Ziņas
“Manuprāt, piedzīvojam ļoti izšķirīgu laiku, kaut kāda laikmeta beigas.” Intervija ar aktrisi Rēziju Kalniņu 39
1 diena
IK
Ilze Kuzmina
Ziņas
Obligāts bērna kopšanas atvaļinājums tētiem? Vismaz divus mēnešus bērnu būs jāpieskata tēvam 101
1 diena
IK
Ilze Kalve
Ziņas
“Kovids jau nesākas ar iesnām, bet joka pēc uztaisīju testu – pozitīvs!” Ilze dalās pieredzē par iegūto “suvenīru” pēc “Prāta vētras” koncerta 133
2 dienas
DB
Dace Bumbiere
Stāsti
Dzimst aizvien vairāk dvīņu. Izskan versija, ar ko tas saistīts 13
1 diena
LE
LETA
Ziņas
No ārvalstīm saņemta “karsta informācija” par kādas Latvijas politiski nozīmīgas personas iespējamiem pārkāpumiem 87
2 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. 5 praktiski padomi, kā mājās uzburt Ziemassvētku sajūtu 2
2 dienas
"V
"Mājas Viesis"
Kokteilis
Brīnumainā kārtā postošu ugunsgrēku pārcietis galds, pie kura Dž. K. Roulinga rakstīja grāmatu par Hariju Poteru
22:41
LA
LA.LV
Ziņas
Visticamāk, jau tā augstā cena pieaugs vēl vairāk: CSDD drošības prasību dēļ vadītāju apliecības kļūs dārgākas 6
21:37
LA
LA.LV
Ziņas
Par iespaidīgu krāpšanu ar kriptovalūtu arestē latvieti. Jaunā vīrieša upuri varētu būt ap 1000 cilvēku un nozagts vismaz pusmiljons eiro 19
20:22