ISIS propagandas foto: lielākajā naftas glabātavā Lībijā maskējies ISIS kaujinieks ar AK-47 automātu pozē pie naftas uzglabāšanas tvertnes Sidrā.
ISIS propagandas foto: lielākajā naftas glabātavā Lībijā maskējies ISIS kaujinieks ar AK-47 automātu pozē pie naftas uzglabāšanas tvertnes Sidrā.
Foto – VIDAPRESS

Finansējuma apjomi 5


“IV” uzskata par pasaulē visbagātāko organizāciju no tām, kuras Rietumos dēvē par teroristiskām. Tās aizsardzības budžetu var pilnā mērā salīdzināt ar vidējas Eiropas valsts tēriņiem drošībai un aizsardzībai, katrā ziņā tas pārsniedz, piemēram, Latvijas militāro budžetu. Nav jābūt īpašās aģentu vai pretizlūkošanas skolās specifisku izglītību guvušam speciālistam, lai rastos dabisks jautājums: kā gan tāds faktiski nelegāls veidojums vispār var eksistēt, karot, izdot savus “likumus” un tamlīdzīgi, sak, kas par to visu maksā?

Reklāma
Reklāma
FOTO. Apskati, kāda automašīna bija pati populārākā tavā dzimšanas gadā! 42
VIDEO. “Gudrīši!” Aivars Lembergs ar vienkāršu piemēru nodemonstrē, kā sankcijas ietekmējušas Krieviju
Krievija konfiscē itāļiem rūpnīcas. Itālijas atbildes gājiens ir filigrāns 32
Lasīt citas ziņas

Vācu izdevums “Frankfurter Allgemeine Zeitung” min skaitli: vismaz 1,9 miljardi eiro – tieši tik liels esot “IV” rīcības kapitāls. Tiesa, pilnībā pārliecinošu apstiprinājumu šiem skaitļiem nav. Taču pagājušā gada nogalē vācu izdevums “Focus” aprakstījis galvenos iespējamos un laikam jau arī gluži reālos “IV” finansējuma avotus.

Noteiktu, bet absolūti ne lielāko “IV” finansējuma daļu veido starptautiski ziedojumi. Vācijas ekonomiskās sadarbības un attīstības ministrs Gerds Millers oficiāli paudis, ka “IV” dāsni sponsorējot Katara. Savukārt Krievijas prezidents Vladimirs Putins nācis klajā ar paziņojumu, ka krievu specdienestiem esot pārliecinoša informācija: kopumā “IV” finansējot vismaz 40 valstis, kuru vidū esot arī G20 grupējuma dalībnieces. “Focus” uzsver, ka tie, kuri finansē “IV” no ārpuses, nav teroristiski veidojumi. Tāpēc pat tad, ja tos izdodas atklāt, tiem neko nevar padarīt, nav iespējamas ne sankcijas, ne pat puslīdz vērā ņemama finanšu plūsmas kontrole. Tomēr galvenais, ko uzsver visi pētnieki un analītiķi: “IV” atšķirībā no citiem līdzīgiem grupējumiem ir pilnībā pašpietiekams veidojums, kas vajadzības gadījumā var arī iztikt bez finanšu pieplūduma no ārpuses. Un tas biedē visvairāk.

CITI ŠOBRĪD LASA

Bijušais “JP Morgan” baņķieris Toms Kītings, kurš tagad specializējies terorisma finansēšanas jautājumos, akcentē, ka novērojama praktiski nekontrolējama finansējuma plūsma no ārējiem uz iekšējiem “IV” avotiem, un šā veidojuma finansējuma modelis ir ieguvis iepriekš vēl nekad neiepazītu formu.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.