ISIS propagandas foto: lielākajā naftas glabātavā Lībijā maskējies ISIS kaujinieks ar AK-47 automātu pozē pie naftas uzglabāšanas tvertnes Sidrā.
ISIS propagandas foto: lielākajā naftas glabātavā Lībijā maskējies ISIS kaujinieks ar AK-47 automātu pozē pie naftas uzglabāšanas tvertnes Sidrā.
Foto – VIDAPRESS

Jāatzīst, “IV” ideoloģija ir ļoti populāra citos ekstrēmistiskajos grupējumos. Uzticību Bagdadi zvērējušas dažādas Alžīrijas, Ēģiptes, Jemenas, Pakistānas un pat Filipīnu un Indonēzijas organizācijas. Atbalstu kalifātam paudusi arī nigēriešu organizācija “Boko Haram”, kas par savu mērķi izvirzījusi islāma kārtības iedibināšanu arī Kamerūnā un Čadā. 5


2015. gada vasarā uzticību kalifam Bagdadi zvērējusi virkne ekstrēmistisko veidojumu Dagestānā, Čečenijā, Ingušijā, Kabardijā–Balkārijā, Karačajā–Čerkesijā un tā dēvētā Kaukāza imarāta kaujinieki, kā arī Centrālāzijas organizācija “Sabri Džamaat”, ko veido gandrīz tikai uzbeku izcelsmes kaujinieki. Pēc tam “IV” līderi paziņoja par savas provinces jeb vilajeta izveidošanu Ziemeļkaukāzā. Tādējādi, šķiet, kļūst vairāk saprotams, kāpēc Krievija tik azartiski metās bombardēt “IV” bāzes.

Reklāma
Reklāma
Veselam
Ēdieni, no kuriem labāk izvairīties pirms publiskiem pasākumiem… Tie pastiprināti veido gāzes vēderā 4
Vai kārtējā krāpnieku shēma? “Telefonā uzrādās neatbildēti zvani. Atzvanot uz numuru, adresāts apgalvo, ka nav zvanījis”
Skabejeva ārdās: Krievijas propagandisti sašutuši par Trampa rīcību saistībā ar Ukrainu 85
Lasīt citas ziņas

Vienlaikus “IV” izdevies arī ievērojami izvērst savulaik apsolīto ietekmi Lībijā. Kopš 2014. gada šīs valsts teritorijā aizvien biežāk notiek “IV” lojālu kaujinieku īstenoti terora akti, izdevies savā kontrolē pārņemt Dernas provinci un atsevišķus Bengazi rajonus, bet 2015. gadā arī ieņemt Sirtu. Vienlaikus “IV” uzņēmusies atbildību par atsevišķiem terora aktiem, kas šajā laikā pastrādāti Jemenā un Saūda Arābijā.

2015. gadā “IV” paziņoja par tā dēvētā Horasana emirāta izveidošanu, un tā sastāvā ietilpst Afganistāna, Pakistāna, Indija un Bangladeša. Par emīru iecēla vienu no Pakistānas “Taleban” līderiem Hafīzu Saīdu Hanu. Turklāt uzticību “IV” zvērējuši arī daudzi “Taleban” lauka komandieri un ierindas kaujinieki, lai gan, kā pauž novērotāji, šo grupējumu savstarpējās attiecības joprojām paliek saspīlētas.

CITI ŠOBRĪD LASA

2015. gada jūlijā “IV” kaujinieki izplatīja videouzrunu, kurā pauda apņemšanos sagrābt varu Palestīnā un iznīcināt Izraēlu kā valsti.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.