Kā gatavot, esot pie dabas?

FOTO. 4 praktiski šefpavāra padomi: kā gatavot, esot dabā? 8

Vasara ir laiks, kad tā vien gribas būt tuvāk Latvijas dabai – jūrai, mežiem, plašajiem laukiem – un piedzīvot naktis teltī, dodoties pārgājienos vai laivu braucienos. Taču kā būšanu pie dabas pārvērst arī par gastronomisku piedzīvojumu un gūt pavisam citu ēdiena baudījumu, pagatavojot to turpat, pie dabas krūts? Atbildes uz šiem jautājumiem iespējams atrast dabas šefpavāra Renāra Purmaļa nupat izdotajā grāmatā “Gatavo dabā”.

FOTO. Tikai stundas braucienā no Rīgas meža kamerās vairākkārt nofilmēti lāči: arī lācene ar mazuļiem 18
Jautājums “Centrālajai laboratorijai”: Uz Covid-19 rēķina sapelnījāt miljonus. Cik bagāti palikāt?
“Tas var būtiski mainīt kara gaitu.” Rajevs komentē, kas notiktu, ja krievi karā Ukrainā iesaistītu Ziemeļkorejas karavīrus 103
Lasīt citas ziņas

Grāmata aicina lasītāju doties ārā un baudīt dabas skaistumu, kā arī draugu un laba ēdiena klātbūtni. Grāmata ir veidota kā recepšu, eseju un ilustrāciju stāsts par Latvijas skaisto dabu. Tā lieliski kalpos kā iedvesma visiem, kam patīk doties aizrautīgos pārgājienos, kā arī tiem, kam nepieciešams padoms, lai gatavotu ēdienu dabā uz dzīvas uguns. Šajā rakstā apkopoti pirmie soļi, ko spert, gatavojoties īstenam garšu piedzīvojumam pie dabas.

“Nepieciešamie produkti, īstais inventārs un brīnišķīgi izplānota taka ir tikai puse no ceļa uz izcilu maltīti. Protams, ar pieredzi nāks arī rezultāts, bet, lai jūs šo rezultātu ātrāk un veiksmīgāk sasniegtu, es gribētu jums dot vairākus padomus, pirms dodaties dabā. Šie padomi ir pārbaudīti praksē. Daži ir aizgūti no citiem meistariem, daži ir paša atklāti. Es ticu, ka, eksperimentējot un biežāk gatavojot, jums parādīsies sava pieredze un savi triki,” stāsta grāmatas “Gatavo dabā” autors Renārs Purmalis.

CITI ŠOBRĪD LASA

1. Rūpīgi izplāno pārgājiena maršrutu

“Ejot dabā, mēs dodamies ciemos pie tiem, kam savvaļa ir mājvieta. Taču nedz floras, nedz faunas pārstāvji nespēj tiesiski nostiprināt savas īpašumtiesības, tāpēc to viņu vietā dara valsts, nosakot dabā lieguma zonas, kurās cilvēka atrašanās ir ierobežota vai nav atļauta, lai sargātu viegli izpostāmas, retas un unikālas dzīvotnes un tajos mītošos augus un dzīvniekus. Tāpēc, plānojot pārgājienus vai citas aktivitātes dabā, būtu jānoskaidro, vai šajā vietā ir jārēķinās ar kādiem ierobežojumiem,” stāsta Renārs.

Dodoties dabā, noteikti jāatceras, ka ugunskuru atļauts kurināt tam īpaši paredzētās vietās, tādēļ, plānojot maršrutu, vērts apskatīt ne tikai taku, kas tiks mērota, bet jau iepriekš kartē lūkoties pēc atpūtas vietas, kur drīkst iekurt ugunskuru. Tāpat jāatceras, ka kurināmais materiāls jāizdedzina līdz galam un pāri palikušās ogles jāsavāc, tāpat vēlams izvairīties no vienreiz lietojamiem griliem, kas galu galā vairo atkritumus.

Ja atpūtas vietā nav malkas, tad var izmantot mazākus sausus un nokaltušus zarus, bet resnākie stumbeņi jāatstāj dabā, jo tur ir mājvieta daudzām augu, sēņu un dzīvnieku sugām.

2. Ievēro meža likumus

Esot mežā vai patiesībā jebkur pie dabas, ir jāatceras, ka mežā esam tikai ciemiņi. Noteikti ir vērts atcerēties pašiem un atgādināt arī mazajiem pārgājiena dalībniekiem, ka mežā nedrīkst mēslot un viss, kas atnests, no meža arī jāaiznes projām.

Tāpat būtu vērts ievērot to, ka mežā ir jāuzvedas cieņpilni un klusi – ievērojot savstarpējo cieņu, netraucējot, netrokšņojot un neapdraudot citus meža apmeklētājus. Mājdzīvniekus nepieciešams uzraudzīt, lai tie neposta dabu un neapdraud citus, tad pārgājiens vai atpūta mežā būs tīkama ne tikai pašiem, bet arī pārējiem.

3. Paņem līdzi nepieciešamāko gatavošanai dabā

Vispirms nepieciešams izvēlēties ērtu un ietilpīgu pārgājiena somu, kurā var salikt visu gatavošanai nepieciešamo, kā arī produktus. Tad jānodrošinās ar bāzes traukiem un rīkiem, kas noderēs vairāku maltīšu gatavošanā.

Tālāk nepieciešams parūpēties par traukiem gatavošanai – viegla materiāla panna un katliņš ar rokturi, kas neaizņems daudz vietas mugursomā. Vasarā noderīgs var būt gāzes deglis – tas noderēs vietās, kur ugunskuru kurināt nedrīkst, vai gadījumā, kad nepieciešams ātri uzvārīt ūdeni tējai vai kafijai.

No traukiem ēšanai noderēs koka vai metāla bļodiņa. Tā kā pārgājienos mēdzam taupīt vietu somā, tad no tās var ēst gan zupu, gan kādu pamatēdienu. Ēšanai labs būs spork jeb īpaši pārgājieniem un līdzi ņemšanai paredzēts ēdamrīks, kur vienā pusē ir dakšiņa, otrā karote.

4. Rūpīgi apdomā ēdienkarti

SAISTĪTIE RAKSTI

Dodoties gatavot dabā, protams, nepieciešams rūpīgi apdomāt visas ēdienreizes un arī pašu ēdienkarti, vasaras sezonā izvēloties produktus, kas būs noturīgāki pret karstumu, kā arī ir sezonāli, ēdienkartē iekļaujot mūsu pašu dārzeņus, augļus un ogas. Tāpat var izmantot pa ceļam atrastās dabas veltes – vai tās būtu meža mellenes vai kāda ceļmalā atrasta gailene.

Iedvesmoties palīdzēs grāmata “Gatavo dabā”, kurā apkopotas vairāk nekā 100 receptes un 16 skaisti, pārbaudīti pastaigu un pārgājienu maršruti katram gadalaikam, aprakstītas piknika vietas un sniegti praktiski ieteikumi, ko ņemt vērā, dodoties dabā. Un, protams, katram maršrutam ir pieskaņota īpaša ēdienkarte. Tāpēc atliek vien ņemt grāmatu talkā un doties nākamajos piedzīvojumos!

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kokteilis
VIDEO. “Tas ir tik labi, ka mums nevajadzēja amputēt kāju” – aktieris Andris Keišs atklāti pastāsta par pārciesto slimību
Kokteilis
VIDEO. Iemīļotais TV24 raidījuma vadītājs Jānis Labucs “cīnās” ar faniem uz ielas un īsziņās: viņš atbild ar kādu ilgi gaidītu ziņu
Kokteilis
FOTO. Influencere Diāna Kubasova paziņo, ka lielās intereses dēļ viņas attiecību šovs būs redzams biežāk
Kokteilis
VIDEO. “Kāpēc šeit viņa uzskrūvē cenu?” Latvijā pazīstami vīrieši atklāj, cik maksā prostitūtu pakalpojumi
FOTO. Tikai stundas braucienā no Rīgas meža kamerās vairākkārt nofilmēti lāči: arī lācene ar mazuļiem
Jautājums “Centrālajai laboratorijai”: Uz Covid-19 rēķina sapelnījāt miljonus. Cik bagāti palikāt?
“Tas var būtiski mainīt kara gaitu.” Rajevs komentē, kas notiktu, ja krievi karā Ukrainā iesaistītu Ziemeļkorejas karavīrus
VIDEO. “Apbrīnojami, ka viņš joprojām ir Latvijas pilsonis!” Andrejs Mamikins Krievijas televīzijā mudina reaģēt uz notikumiem Latvijā
Kokteilis
VIDEO. “Kāpēc šeit viņa uzskrūvē cenu?” Latvijā pazīstami vīrieši atklāj, cik maksā prostitūtu pakalpojumi
Lasīt citas ziņas
Kokteilis
FOTO. Unikāla “Porsche” izstāde Rīgā: daudzus modeļus radījis latvietis Anatols Lapiņš
Kokteilis
FOTO. Jaunas sajūtas un dārgumi! Ķemeru Nacionālajā parkā gaidāms kaut kas vēl nebijis
Kokteilis
Šī diena tev sagādās dažādus pārsteigumus! Horoskopi 23.septembrim
Māris, Maigurs un Mārica – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
FOTO. Keita Midltone iziet sabiedrībā stilīgā un drosmīgā tērpā: daži uzskata – viņa izmēģina sevi karalienes lomai
Kokteilis
FOTO, VIDEO. “Es esmu četru bērnu mamma un drīkstu sapņot”: “talantīgā Līga Rīdere nākusi klajā ar jaunumiem
Streičs: Es Kariņam dotu Antiņa lomu – viņš jāj stikla kalnā, bet Saulcerītes vietā nones Koalīciju
Arno Jundze: Stāsts par veselību kā prioritāti ir sabiedriskās attiecības – tam nav nekāda seguma
Uriekstes ielā Rīgā joprojām notiek ugunsnelaimes likvidēšanas darbi. Ugunsdzēsēji objektā strādā jau ilgāk par divām diennaktīm
Aptuveni 30 cilvēku piketē par sabiedriskā transporta joslas ieviešanu Krišjāņa Valdemāra ielā
Ukraina oficiāli ļauj rakstīt “Krievija” un “Maskava” ar mazo sākumburtu
Erdogans: “Putins tiecas uz drīzām kara beigām, bet karš notiks ļoti ilgi.” Vai viņš dzīvo savā politiskajā naratīvā?
VIDEO. “Apbrīnojami, ka viņš joprojām ir Latvijas pilsonis!” Andrejs Mamikins Krievijas televīzijā mudina reaģēt uz notikumiem Latvijā
VIDEO. Policija ar drona palīdzību divu stundu laikā pieķer 20 autovadītājus, kuri pārkāpa noteikumus
Kokteilis
VIDEO. “Vienīgo reizi tētim pateicu, ka mīlu viņu tad, kad viņš gulēja zārkā…” – aktieris Ainārs Ančevskis atklāti par sāpēm savā dzīvē
Kokteilis
FOTO. Jau svētdien sāksies šova “X Faktors” jaunā sezona: dalībnieku vidū arī Latvijā iemīļotais japānis Masaki Nakagava
Kokteilis
VIDEO, FOTO. Festivālā “Baltijas pērle” būs skatāma Venēcijas kinofestivāla sensācija – filma, kas triumfēja visā pasaulē
Kokteilis
Modris, Matīss un Mariss – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Kokteilis
Šodien tev nevajadzētu eksperimentēt, lai kā arī tev negribētos! Horoskopi 22.septembrim
Kokteilis
“Esmu atkarīgs no citiem…” – latviešu aktieris Rūdolfs Plēpis atklāti par to, kāda ir viņa dzīve pēc dzīves pansionātā
Kokteilis
VIDEO. “Nav cilvēku, kas izvēlas būt apaļi!” – stiliste Indra Salceviča pārliecināta, ka pārsvarā liekais svars neveidojas “tāpat vien”
Kokteilis
VIDEO. Galkina un Pugačovas dvīņu dzimšanas dienā rodas smieklīgs pārpratums – Maksims to veikli novērš
VIDEO. Latviešu fotogrāfs agrā rītā Saldus novadā kļūst par liecinieku neaprakstāmam dabas skaistumam
Receptes
3 izcili našķi, ko pagatavot no auzu pārslām: cepumi ar šokolādi vai kokosriekstu skaidiņām un kūka ar mandelēm
22:09
Veselam
Vesels kā rutks! Kas rutkā ir vērtīgs?
21:21
“Satori.lv” redaktors: Sabiedriskajos medijos jāienāk saturam “ar un par krievvalodīgajiem”
20:41