Noslēpums. “Air Baltic” slido 3


Trešdien, 6. decembrī, “Air Baltic” lidmašīna “Boeing 737–500” reisā Rīga–Maskava pēc nosēšanās Šeremetjevas lidostā noslīdēja no manevrēšanas ceļa. Maskavas lidostā tobrīd intensīvi sniga, pūta vēja brāzmas un ceļš bija slidens.

Reklāma
Reklāma
Izrādās, gurķus ar tomātiem nedrīkst ēst kopā! 8 produktu kombinācijas, no kurām labāk izvairīties 3
Putina sabiedrotais brīdina par globālu karu un “traģēdiju visai cilvēcei”
Kokteilis
VIDEO. Personības tests: izvēlies vienu dakšu un atklāj, ko tava izvēle liecina par tevi
Lasīt citas ziņas

Tas, ka lidmašīna no manevrēšanas ceļa (tas ir sānceļš skrejceļam) piecus metrus ar priekšējo šasiju noslīdēja no betona, nav nekas ārkārtējs. Tā ir gadījies arī citās lidostās. Arī tas tiek pieļauts, jo noteikts, ka blakus manevrēšanas ceļiem nedrīkst būt nekādi objekti, transports un ka iegrime lidmašīnai zālītē nedrīkst būs dziļāka par 15 cm.

Jautājums – kāpēc šoreiz tā notika? Pirms secināt, ka lidmašīnai nav nomainītas vasaras riepas, “LA” uzklausīja Civilās aviācijas aģentūras direktoru Māri Gorodcovu. “Ne jau ziema vai ledus, bet mainīgie ap­stākļi radīja šādu situāciju,” viņš skaidroja. “Lidlauka operatoram jānodrošina, ka deklarētais lidlauka stāvoklis – tas ir, izmērītais saķeres koeficients – tāds arī ir nolaišanās brīdī. Tas varbūt jāmēra pat reizi pusstundā, un, cerams, ka lidmašīnas apkalpei informācija par to tika sniegta.” Kopīgas starptautiskas vadlīnijas, kā jāmēra un kad jāziņo, tiks pieņemtas tikai 2020. gadā, viņš piebilda.

CITI ŠOBRĪD LASA

Tas, ka viens no diviem skrejceļiem pēc incidenta tika slēgts uz divām stundām, kamēr lidmašīna tika aizvilkta un skrejceļš pārbaudīts, visticamāk, neizraisīs soda naudu piedziņu. Sliktākajā gadījumā maku atvērs apdrošinātājs.

Noslēpums pagaidām vēl ir tas, vai “Air Baltic” ekipāža līkumu paņēma par strauju vai arī skrejceļš nebija pienācīgi notīrīts, vai arī ziņas no lidostas torņa nolaišanās brīdī jau bija novecojušas. Maskavas prokuratūrai pēc izmeklēšanas būs savs slēdziens, bet droši vien satiksmes ministram Uldim Augulim, kurš ar šo lidmašīnu bija ieradies uz forumu “Krievijas transports”, par Maskavas lidostas spēju operatīvi un saziņā ar ekipāžu strādāt ziemas apstākļos būs savi secinājumi.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.