Foto – Aija Geida

Garšas un vitamīni ziemā! Kā izaudzēt baziliku uz palodzes? 9

Kā audzēt baziliku ziemā? Kad ir vislabākais laiks sēšanai? Jautā Baiba Rīgā.

Reklāma
Reklāma
Veselam
5 populāri pārtikas produkti izraisa atmiņas zudumu – to iedarbība novērota jau īstermiņā 30
Kokteilis
FOTO. No politiķiem par aktieriem: mākslīgais intelekts nosaucis 5 latviešu politiķus, kuri uz skatuves justos kā zivis ūdenī
Kokteilis
“Tāds mīlestības putekļu mākonis mūs ir apņēmis…” Sējānu pāris dalās laimē, atgriežoties mājās ar jaundzimušo meitiņu
Lasīt citas ziņas

Baziliks ir viens no populārākajiem garšaugiem visā pasaulē, pēdējos gados to komerciāliem nolūkiem arvien vairāk audzē arī Latvijā. Dažādu veidu bazilikam atšķiras ne tikai aromāts, bet arī krūms. Šķirnes ar zaļām lapām izceļas ar bagātīgāku un maigāku smaržu buķeti, bet sarkanlapu šķirņu aromāts ir asāks. Augi ir 40–80 cm gari.

Kas vajadzīgs bazilikam

Baziliks ir tikpat siltumprasīgs kā gurķis, tāpēc drošāk audzēt no dēsta. Sēklas vispirms sēj kastītē, bet pēc uzdīgšanas piķē kasetēs vai uzreiz lielākos, 10–12 cm diametra, podiņos, var sēt arī tieši podiņā. Ja substrāta temperatūra ir +25…+28 °C, tās sadīgst 3–5 dienās. Praksē siltumnīcās nodrošināt šādu temperatūru ne vienmēr izdodas, bet zemākā sēklas dīgst lēnāk. Jāņem vērā, ka dīgšanu veicina gaisma, tāpēc sēklām uzber ļoti plānu substrāta kārtiņu. Zaļās masas (lapu) augšanai optimāla ir +20…+22 °C gaisa temperatūra.

CITI ŠOBRĪD LASA

Lai veidotos kupli augi, tos laikus jāsāk galotņot.

Arī vēlāk dzinumi regulāri jāīsina, lai aizkavētu ziedēšanu un palielinātu ražu. Šķirnes ar sarkanām lapām aug un attīstās lēnāk. Bazilikam ir augstas prasības pēc minerālvielām, it īpaši pēc fosfora un kālija, kas sekmē ēteriskās eļļas uzkrāšanos lapās. Papildmēslojums jādod vairākas reizes veģetācijas periodā.

Audzēšana traukos

Audzēšanai traukos piemērotākas maza auguma šķirnes, piemēram, ‘Spicy Globe’ (veido 20–30 cm garu, kuplu lodveida krūmiņu ar sīkām, gaiši zaļām lapām), ‘Purple Ruffles’ (lielas, melnsarkanas lapas), ‘Massilia’ (vidēji lielas lapas, spēcīga smarža), ‘Piccolino’ (ļoti kompakts augums, spēcīgs aromāts), ‘Tauris’ (vidēji lielas lapas, sarkani dzinumi), ‘Emily’ (kompakta šķirne ar lielām, tumši zaļām lapām).

“Baziliku var audzēt jebkurā gadalaikā, taču mājas apstākļos vislabāk sēt tikai janvāra otrajā pusē, kad dienas kļūst garākas.

Audzējot ziemā, šiem garšaugiem jānodrošina papildu apgaismojums, vēlams vismaz 12 stundu. Var iegādāties speciālās dienasgaismas spuldzes vai izlīdzēties ar 150–200 vatu spuldzēm, ko ieslēdz krēslainās dienās. Nav ieteicams garšaugiem jaukt dienu ar nakti. Labāk apgaismojumu ieslēgt dienā, bet naktī izslēgt, lai augi guļ, – stāsta zemnieku saimniecības “Mežacīruļi” saimniece Vija Cīrule.

“Savā saimniecībā baziliku sējam janvārī. Sēklas dīgst ļoti ilgi. Garšaugi vairāk nekā mēnesi nīkuļo un augšanai kārtīgi sasparojas tikai martā. Jāņem vērā, ka bazilika dēstus audzēt kopā ar salātiem vienā siltumnīcā nav iespējams, jo salātiem naktī vajag tikai +6…+8 °C, bet dienā ne vairāk par +20 °C.”

Reklāma
Reklāma

Pēc garšaugu audzētājas domām, bazilikam vispatīkamākā smarža un garša ir pavasarī (līdz jūnijam), kad jaunās lapiņas vēl ir maigas. Vēlāk krūmi siltumnīcās saaug kupli, taču pāraugot ir koksnaini un vairs nav tik garšīgi.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.