Foto: Shutterstock

Baziliks ēdienā – kā punktiņš uz i: plus 3 gardas receptes 5

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Bazilika aromāts ir tik spēcīgs, ka, tuvojoties dārzeņu stendam veikalā, pat neredzot jau pēc smaržas noprotam – jā, baziliks ir pārdošanā. Tā garša piešķir īpašu noti daudziem ēdieniem un citām garšvielām. To var pievienot salātiem, majonēzei, tomātu un cepeša mērcēm, gaļas un zivju zupām, gulašam, maltās gaļas ēdieniem, tomātu ēdieniem, makaroniem un picām.

KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kļuvis zināms, kā pēdējās dzīves dienas pavadīja princis Filips un no kā viņš kategoriski atteicās 4
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Onkologs Jānis Eglītis: Latvijā no ļaundabīgajiem audzējiem mirst vairāk cilvēku nekā no Covid-19 103
13 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Ticiet man, ja būs vakcīnas, tad nepietiks špriču!” Apinis par Pavļuta kļūdām un to, kā mēneša laikā visus varētu vakcinēt 58
10 stundas
Lasīt citas ziņas

Vislabāk garšo svaigs, tikko plūkts baziliks, jo visvairāk ēterisko eļļu tas satur ziedēšanas laikā. Taču savas garšas īpašības nezaudē arī kaltēts.

Baziliks īpaši piestāv tomātiem un jebkuram ēdienam, kura sastāvā ir tomāti. Mums labi pazīstama trīsvienība ir tomāti, mocarella un baziliks, ko var ēst gan kā svaigu uzkodu, gan cept, visu saliekot cepamtraukā un pārslakot olīveļļu. Šis garšaugs kopā ar tomātu mērci lieliski atklāj makaronu un picas būtību. To var izmantot, lai aromatizētu etiķi un eļļu. Bazilika aromāts labi saskan ar saldajiem ēdieniem, piemēram, var iecept biskvītā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kaut veikalu plauktos var atrast dažādu firmu ražotu pesto, neviens nespēj līdzināties tikko no svaigiem garšaugiem pagatavotam pesto.

Bazilika pesto

Foto: SHUTTERSTOCK

• 100 g bazilika

• 25 g Parmas siera

• 2 ēdamkarotes ciedru riekstu

• 50–75 ml labas olīvu vai riekstu eļļas

• 1 ķiploka daiviņa

• sāls pēc garšas

Pagatavošana:

Bazilika lapiņas rūpīgi noskalo, notecina, viegli nosusina, liek piestā, uzbārsta šķipsniņu sāls un saberž ar stampiņu. Visas lapiņas uzreiz neliek piestā, bet pa daļām. Kad baziliks saberzts, pievieno nomizotu, uz pusēm pārgrieztu ķiploka daiviņu un sastampā. Tad ir riekstu kārta. Tos iepriekš viegli apgrauzdē, ieber piestā un sasmalcina kopā ar bazilika lapu putriņu. Pēc riekstiem pa mazam gabaliņam pievieno sieru un sastampā. Tikai tad, kad visas sastāvdaļas sajauktas, lēnā strūklā pielej olīveļļu un stampā mērci līdz vēlamajam biezumam.

Līdzīgi var gatavot pesto no piparmētrām, pētersīļiem, skābenēm un rukolas. Parmas sieru var aizstāt ar citu cieto sieru, piemēram, Monterigo.

Kartupeļi ar sieru un baziliku

Foto: SHUTTERSTOCK

• 600 g kartupeļu

• 100 g Čedaras vai cita labi kūstoša siera

• 3 ēdamkarotes rapšu eļļas

• 20 g sviesta

• 2 ķiploka daiviņas

• neliels saišķītis bazilika

• svaigi malti melnie pipari

• sāls

Pagatavošana:

Kartupeļus nomazgā un nemizotus pārgriež šķērsām uz pusēm. Cepešpannu iesmērē ar sviestu un liek kartupeļu pusītes ar griezumu uz leju. Cep cepeškrāsnī 200 °C aptuveni pusstundu.

Tikmēr sarīvē sieru uz smalkas rīves, sakapā baziliku, pievieno eļļu, ķiplokspiedē izspiestas ķiploka daiviņas, pieber piparus, sāli un visu samaisa.

Kartupeļus izņem no krāsns, apgriež otrādi, uzklāj siera masu un atkal liek cepeškrāsnī uz 10–15 minūtēm.

Spageti ar pesto un karamelizētiem tomātiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 400 g spageti

• 200 g ķirštomātu

• 150 g cietā siera

• 70 g bazilika pesto

• 1 ēdamkarote cukura

• 1 ēdamkarote sāls

Pagatavošana:

Katliņā ielej ūdeni, ieber ēdamkaroti sāls un uzvāra. Tad liek spageti un vāra tik ilgi, kā norādīts uz iepakojuma.

Kamēr vārās spageti, pannā uzkarsē eļļu, liek uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus, pārber cukuru, šķipsniņu sāls un, ik pa brīdim apmaisot, ļauj tomātiņiem karamelizēties. Tie ir gatavi, kad viegli nolobās miziņa.

Izvārītos spageti nokāš, pievieno bazilika pesto, karamelizētos ķirštomātiņus, sarīvētu sieru un samaisa. Pasniedzot katrai porcijai vēl pārkaisa sarīvētu sieru un dekorē ar svaigām bazilika lapiņām.

Padomi!

Foto: SHUTTERSTOCK

• Svaigu baziliku ēdienam pievieno gatavošanas beigās vai neilgi pirms pasniegšanas, lai nezustu tā garša un aromāts.

• Vislabāk bazilika lapas uzglabāt ledusskapī – ietin mitrā salvetē un ieliek polietilēna maisiņā.

• Gatavojot bazilika pesto, dārgos ciedru riekstus var aizstāt ar Indijas riekstiem vai mandelēm.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Pesto ne vien lieliski papildina pastu un picu, bet arī lapu salātus, grilētus ēdienus, ceptus kartupeļus un risoto.

• Ļoti garšīgi, ja svaigi ceptai maizītei uzziež tikko pagatavotu pesto.

• Pesto var uzglabāt ledusskapī aptuveni divas nedēļas, saldētavā – mēnesi. Burciņā tas jāpieblīvē, lai virspusē būtu eļļas kārtiņa.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
DM
Dagnija Millere-Balandīna
Praktiski
Suns pie ķēdes – vai tiešām norma arī mūsdienās? 52
11 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Labs sanāk no laba!” Aucēnietes Ingas Eglītes izcilās “mājas” kūkas, belaši un ne tikai: 5 saimnieces receptes 4
11 stundas
AO
Andris Ozoliņš
Ziņas
Lielie logi uz dievidiem, pie mājas augoši bērzi. Cimmermaņu ģimenes energoefektīvās mājas noslēpumi
5 stundas
Inita Šteinberga
Praktiski
Nenokavē! Ir īstais laiks sēt tomātus un piparus stādīšanai uz lauka 3
1 diena
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kļuvis zināms, kā pēdējās dzīves dienas pavadīja princis Filips un no kā viņš kategoriski atteicās 4
12 stundas
LE
LETA
Ziņas
Onkologs Jānis Eglītis: Latvijā no ļaundabīgajiem audzējiem mirst vairāk cilvēku nekā no Covid-19 103
13 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Ticiet man, ja būs vakcīnas, tad nepietiks špriču!” Apinis par Pavļuta kļūdām un to, kā mēneša laikā visus varētu vakcinēt 58
10 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Labs sanāk no laba!” Aucēnietes Ingas Eglītes izcilās “mājas” kūkas, belaši un ne tikai: 5 saimnieces receptes 4
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons neapmeklēs prinča Filipa bēres, kas gaidāmas sestdien: atklāts arī iemesls 14
7 stundas
Lasīt citas ziņas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Šiverēšanu pa virtuvi “kovidlaikā” pārvērš par savu pirmo darbiņu: skolnieces Madaras Apses veiksmes stāsts 22
1 diena
Inita Šteinberga
Praktiski
Kad ir īstais laiks piķēt tomātus, gurķus, papriku un salātus? 2
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Aromātiskie holandiešu cepumiņi ar citrona miziņu: laiks izciliem našķiem!
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
FOTO. Garāžā tāds bardaks, ka pats velns kāju var aplauzt: 4 praktiski ieteikumi, kā to iekārtot 1
3 dienas
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā līdz 12.aprīim: piķē, pārstāda, potē augļukokus 2
4 dienas
LE
LETA
Praktiski
Latvijā strauji pieaug mājdzīvnieku skaits, ko atgādā pārpircēji un nelegālie ievedēji: viltoti dokumenti, ģimenēs nokļūst arī slimi dzīvnieki 13
4 dienas
SK
Skaties.lv
Ziņas
Skolēnu Dziesmu un deju svētki šogad notiks, par spīti epidemiologu bažām: rīkotāji uzskata – tradīciju dēļ ir vērts riskēt 47
3 stundas
LE
LETA
Ziņas
Liepājas ostā iebraucis Krievijas kuģis, kura īpašnieks ir iekļauts Amerikas sankciju sarakstos 7
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Onkologs Jānis Eglītis: Latvijā no ļaundabīgajiem audzējiem mirst vairāk cilvēku nekā no Covid-19 103
13 stundas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Kļuvis zināms, kā pēdējās dzīves dienas pavadīja princis Filips un no kā viņš kategoriski atteicās 4
12 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
“Labs sanāk no laba!” Aucēnietes Ingas Eglītes izcilās “mājas” kūkas, belaši un ne tikai: 5 saimnieces receptes 4
11 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Ticiet man, ja būs vakcīnas, tad nepietiks špriču!” Apinis par Pavļuta kļūdām un to, kā mēneša laikā visus varētu vakcinēt 58
10 stundas
DM
Dagnija Millere-Balandīna
Praktiski
Suns pie ķēdes – vai tiešām norma arī mūsdienās? 52
11 stundas
LE
LETA
Ziņas
Lielbritānijas premjerministrs Boriss Džonsons neapmeklēs prinča Filipa bēres, kas gaidāmas sestdien: atklāts arī iemesls 14
7 stundas
IP
Ilze Pētersone
Praktiski
Šiverēšanu pa virtuvi “kovidlaikā” pārvērš par savu pirmo darbiņu: skolnieces Madaras Apses veiksmes stāsts 22
1 diena
LE
LETA
Kokteilis
FOTO. Nesagaidot 100.dzimšanas dienu, miris Lielbritānijas karalienes vīrs, princis Filips
2 dienas
LE
LETA
Ziņas
Šorīt pie Ķīpsalas halles jau pirms durvju vēršanas iedzīvotāji izrāda lielu interesi pēc Covid-19 vakcīnas, gaidot “dzīvajā rindā” 38
1 diena
IB
Ivars Bušmanis
Ziņas
“Elektriskais krēsls” putniem. Vēlas sodīt par ērgļu, balto stārķu un citu aizsargājamo sugu putnu nāvi 14
2 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
vārds ietekmē tavu dzīvi: šīs dienas gaviļnieki – Hermanis un Vilmārs 2
12 stundas
LA
LA.LV
Veselam
“Mums ir jārēķinās, ka “AstraZeneca” ir noiets etaps!” Apinis par to, ko tagad gaidīt un darīt tālāk 134
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
FOTO. Prinča Viljama un Keitas Midltones mērs ir pilns: vērienīgā TV intervijā viņi “atspēkos” prinča Harija un Meganas apgalvojumus 33
3 dienas
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
Gobzems pēc paziņojuma, ka šķiras no sievas, saņēmis vairākus uzmanības apliecinājumus: “Meitenes, es neesmu dildo! Ļaujiet man tagad padzīvot ar sevi…” 56
3 dienas
LA
Latvijas Avīze
Kokteilis
Šis ir piemērots laiks lielu un sarežģītu uzdevumu risināšanai! Horoskopi no 12. līdz 18. aprīlim 2
14 stundas
LA
LA.LV
Kokteilis
Samazini savu apetīti šodien, it īpaši – savās ambīcijās! Horoskopi 12.aprīlim
22:00
LE
LETA
Ziņas
Liepājas ostā iebraucis Krievijas kuģis, kura īpašnieks ir iekļauts Amerikas sankciju sarakstos 7
21:31
LA
LA.LV
Ziņas
“Latvijā noteikti vakcīnas paliks pāri.” Pieļauj, ka līdz Jāņiem būs vakcinēti visi iedzīvotāji, kuri izteikuši vēlmi saņem poti
21:22