Foto: Shutterstock

Baziliks ēdienā – kā punktiņš uz i: plus 3 gardas receptes! 6

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

FOTO. “Tagad vairs nekas nesāp…” Lilitas Ozoliņas ģimene atklājusi dažus faktus par leģendārās aktrises pēdējām dzīves dienām
Manevri Baltijas jūrā: Krievija demonstrē savu spēku, jo visu laiku tiek runāts, ka pēc kara Ukrainā Baltijas valstis būs nākamās
Ja krievi palaistu kodolgalviņu, kādu draudu tas nestu Eiropai? Atbild virsnieks
Lasīt citas ziņas

Bazilika aromāts ir tik spēcīgs, ka, tuvojoties dārzeņu stendam veikalā, pat neredzot jau pēc smaržas noprotam – jā, baziliks ir pārdošanā. Tā garša piešķir īpašu noti daudziem ēdieniem un citām garšvielām. To var pievienot salātiem, majonēzei, tomātu un cepeša mērcēm, gaļas un zivju zupām, gulašam, maltās gaļas ēdieniem, tomātu ēdieniem, makaroniem un picām.

Vislabāk garšo svaigs, tikko plūkts baziliks, jo visvairāk ēterisko eļļu tas satur ziedēšanas laikā. Taču savas garšas īpašības nezaudē arī kaltēts.

CITI ŠOBRĪD LASA

Baziliks īpaši piestāv tomātiem un jebkuram ēdienam, kura sastāvā ir tomāti. Mums labi pazīstama trīsvienība ir tomāti, mocarella un baziliks, ko var ēst gan kā svaigu uzkodu, gan cept, visu saliekot cepamtraukā un pārslakot olīveļļu. Šis garšaugs kopā ar tomātu mērci lieliski atklāj makaronu un picas būtību. To var izmantot, lai aromatizētu etiķi un eļļu. Bazilika aromāts labi saskan ar saldajiem ēdieniem, piemēram, var iecept biskvītā.

Kaut veikalu plauktos var atrast dažādu firmu ražotu pesto, neviens nespēj līdzināties tikko no svaigiem garšaugiem pagatavotam pesto.

Bazilika pesto

Foto: SHUTTERSTOCK

• 100 g bazilika

• 25 g Parmas siera

• 2 ēdamkarotes ciedru riekstu

• 50–75 ml labas olīvu vai riekstu eļļas

• 1 ķiploka daiviņa

• sāls pēc garšas

Pagatavošana:

Bazilika lapiņas rūpīgi noskalo, notecina, viegli nosusina, liek piestā, uzbārsta šķipsniņu sāls un saberž ar stampiņu. Visas lapiņas uzreiz neliek piestā, bet pa daļām. Kad baziliks saberzts, pievieno nomizotu, uz pusēm pārgrieztu ķiploka daiviņu un sastampā. Tad ir riekstu kārta. Tos iepriekš viegli apgrauzdē, ieber piestā un sasmalcina kopā ar bazilika lapu putriņu. Pēc riekstiem pa mazam gabaliņam pievieno sieru un sastampā. Tikai tad, kad visas sastāvdaļas sajauktas, lēnā strūklā pielej olīveļļu un stampā mērci līdz vēlamajam biezumam.

Līdzīgi var gatavot pesto no piparmētrām, pētersīļiem, skābenēm un rukolas. Parmas sieru var aizstāt ar citu cieto sieru, piemēram, Monterigo.

Kartupeļi ar sieru un baziliku

Foto: SHUTTERSTOCK

• 600 g kartupeļu

• 100 g Čedaras vai cita labi kūstoša siera

• 3 ēdamkarotes rapšu eļļas

• 20 g sviesta

• 2 ķiploka daiviņas

• neliels saišķītis bazilika

• svaigi malti melnie pipari

• sāls

Pagatavošana:

Kartupeļus nomazgā un nemizotus pārgriež šķērsām uz pusēm. Cepešpannu iesmērē ar sviestu un liek kartupeļu pusītes ar griezumu uz leju. Cep cepeškrāsnī 200 °C aptuveni pusstundu.

Tikmēr sarīvē sieru uz smalkas rīves, sakapā baziliku, pievieno eļļu, ķiplokspiedē izspiestas ķiploka daiviņas, pieber piparus, sāli un visu samaisa.

Kartupeļus izņem no krāsns, apgriež otrādi, uzklāj siera masu un atkal liek cepeškrāsnī uz 10–15 minūtēm.

Spageti ar pesto un karamelizētiem tomātiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 400 g spageti

• 200 g ķirštomātu

• 150 g cietā siera

• 70 g bazilika pesto

• 1 ēdamkarote cukura

• 1 ēdamkarote sāls

Pagatavošana:

Katliņā ielej ūdeni, ieber ēdamkaroti sāls un uzvāra. Tad liek spageti un vāra tik ilgi, kā norādīts uz iepakojuma.

Kamēr vārās spageti, pannā uzkarsē eļļu, liek uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus, pārber cukuru, šķipsniņu sāls un, ik pa brīdim apmaisot, ļauj tomātiņiem karamelizēties. Tie ir gatavi, kad viegli nolobās miziņa.

Izvārītos spageti nokāš, pievieno bazilika pesto, karamelizētos ķirštomātiņus, sarīvētu sieru un samaisa. Pasniedzot katrai porcijai vēl pārkaisa sarīvētu sieru un dekorē ar svaigām bazilika lapiņām.

Padomi!

Foto: SHUTTERSTOCK

• Svaigu baziliku ēdienam pievieno gatavošanas beigās vai neilgi pirms pasniegšanas, lai nezustu tā garša un aromāts.

• Vislabāk bazilika lapas uzglabāt ledusskapī – ietin mitrā salvetē un ieliek polietilēna maisiņā.

• Gatavojot bazilika pesto, dārgos ciedru riekstus var aizstāt ar Indijas riekstiem vai mandelēm.

• Pesto ne vien lieliski papildina pastu un picu, bet arī lapu salātus, grilētus ēdienus, ceptus kartupeļus un risoto.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Ļoti garšīgi, ja svaigi ceptai maizītei uzziež tikko pagatavotu pesto.

• Pesto var uzglabāt ledusskapī aptuveni divas nedēļas, saldētavā – mēnesi. Burciņā tas jāpieblīvē, lai virspusē būtu eļļas kārtiņa.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
VIDEO. Sirds lūst… Glābēji ar laivām cenšas izglābt dzīvniekus, kas iesprostoti Hersonas applūdušajās teritorijās
FOTO. 4 praktiski šefpavāra padomi: kā gatavot, esot dabā?
FOTO. Ātri, gudri un drosmīgi: Latvijas dienesta suņi starptautiskās sacensībās parāda savu meistarību
Kā rīkoties, ja dzīvnieks krīt uz nerviem vai ir apnicis? Kā tikt vaļā no mājdzīvnieka?
FOTO. “Tagad vairs nekas nesāp…” Lilitas Ozoliņas ģimene atklājusi dažus faktus par leģendārās aktrises pēdējām dzīves dienām
Manevri Baltijas jūrā: Krievija demonstrē savu spēku, jo visu laiku tiek runāts, ka pēc kara Ukrainā Baltijas valstis būs nākamās
Ja krievi palaistu kodolgalviņu, kādu draudu tas nestu Eiropai? Atbild virsnieks
Zaporižjes apgabalā appludināti lauksaimniecības lauki. Kāpēc?
Poikāns par Rinkēviča orientāciju: “Mazi cilvēki runā par cilvēkiem”
Lasīt citas ziņas
10 augļu koki un ogas, kas lieliski aug arī toveros un podos
Kā piederīgajiem noskaidrot, vai un uz kuru slimnīcu tuvinieks pēc notikušās nelaimes nogādāts?
pagatavot rabarberu ievārījumu, lai tas nebūtu šķidrs? Iesaka šefpavāre
Kādai informācijai uz medus etiķetēm jāpievērš uzmanība?
“Rasols ir dārzeņu salāti!” 5 izplatītākie mīti par dārzeņiem, augļiem un veselīgu uzturu
4 gardas variācijas par salātu tēmu
Ukrainas premjerministrs: Kahovkas HES iznīcināšana ir viena no lielākajām vides katastrofām Eiropā pēdējās desmitgadēs
VIDEO. Sirds lūst… Glābēji ar laivām cenšas izglābt dzīvniekus, kas iesprostoti Hersonas applūdušajās teritorijās
Vai ASV rīcībā ir NLO transportlīdzekļi, kas nepieder cilvēkiem? Kongress pagaidām to “nelikumīgi slēpj”…
Soctīkli virmo: “Divu teatrāļu duelis, kas atgādina cilvēktirdzniecību.” Dailes teātris sniedz komentāru
Ūdens krīze Krimā: Tūkstošiem iedzīvotāju var palikt bez ūdens. Kas notiks ar pussalas ūdensapgādi?
FOTO. “Tagad vairs nekas nesāp…” Lilitas Ozoliņas ģimene atklājusi dažus faktus par leģendārās aktrises pēdējām dzīves dienām
VIDEO. Princis Harijs un Megana Mārkla soctīklos publicē ļoti mīļu video
Ceturtdien Latvijā gaidāms saulains un īsti karsts laiks
VIDEO. Aleksandrs Lukašenko pie sevis ciemos uzaicinājis gubernatorus: viesi spiesti vakariņot pie galda, uz kura atrodas… suns
Darbu plānošana pēc Austrumu horoskopa no 21. līdz 26.jūnijam
Emīls, Egita un Monvīds – šīs dienas gaviļnieki. Kā vārds ietekmē tavu dzīvi?
Megana Mārkla pēc viesošanās Londonā gaužām neapmierināta ar 96 gadus vecās karalienes Elizabetes II “uzvedību”
VIDEO, FOTO. “Tu esi mans varonis!”: Holivudas aktieris Bens Stillers devies uz Ukrainu, lai satiktu tur Zelenski
Mūsējie uzvar īpašā auto rallijā Dānijā
Tukuma pusē teju par 40% varētu pieaugt siltumenerģijas apgādes pakalpojumu tarifs
Ceturtdien Latvijā gaidāms saulains un īsti karsts laiks
15:22
Soctīkli virmo: “Divu teatrāļu duelis, kas atgādina cilvēktirdzniecību.” Dailes teātris sniedz komentāru
15:15
Vai ASV rīcībā ir NLO transportlīdzekļi, kas nepieder cilvēkiem? Kongress pagaidām to “nelikumīgi slēpj”…
15:01