Foto: Shutterstock

Baziliks ēdienā – kā punktiņš uz i: plus 3 gardas receptes 5

Māra Lapsa, “Praktiskais Latvietis”, AS “Latvijas Mediji”.

Bazilika aromāts ir tik spēcīgs, ka, tuvojoties dārzeņu stendam veikalā, pat neredzot jau pēc smaržas noprotam – jā, baziliks ir pārdošanā. Tā garša piešķir īpašu noti daudziem ēdieniem un citām garšvielām. To var pievienot salātiem, majonēzei, tomātu un cepeša mērcēm, gaļas un zivju zupām, gulašam, maltās gaļas ēdieniem, tomātu ēdieniem, makaroniem un picām.

Latviju šķērsos nokrišņu zona, kas atnesīs vienu no spēcīgākajiem sniegputeņiem šoziem. Vai prognoze par vētru joprojām spēkā? 1
Lasītājs: Saslimu ar kovidu, visas laboratorijas atteicās atbraukt uztaisīt testu, tagad sertifikāta man nav. Kurš atmaksās zaudējumus un uzņemsies atbildību? 35
“Visā pasaulē cilvēki sadalīti vienos un otros, un vairs nezinu, kuri ir labie un sliktie.” Saruna ar komponistu Zigmāru Liepiņu
Lasīt citas ziņas

Vislabāk garšo svaigs, tikko plūkts baziliks, jo visvairāk ēterisko eļļu tas satur ziedēšanas laikā. Taču savas garšas īpašības nezaudē arī kaltēts.

Baziliks īpaši piestāv tomātiem un jebkuram ēdienam, kura sastāvā ir tomāti. Mums labi pazīstama trīsvienība ir tomāti, mocarella un baziliks, ko var ēst gan kā svaigu uzkodu, gan cept, visu saliekot cepamtraukā un pārslakot olīveļļu. Šis garšaugs kopā ar tomātu mērci lieliski atklāj makaronu un picas būtību. To var izmantot, lai aromatizētu etiķi un eļļu. Bazilika aromāts labi saskan ar saldajiem ēdieniem, piemēram, var iecept biskvītā.

CITI ŠOBRĪD LASA

Kaut veikalu plauktos var atrast dažādu firmu ražotu pesto, neviens nespēj līdzināties tikko no svaigiem garšaugiem pagatavotam pesto.

Bazilika pesto

Foto: SHUTTERSTOCK

• 100 g bazilika

• 25 g Parmas siera

• 2 ēdamkarotes ciedru riekstu

• 50–75 ml labas olīvu vai riekstu eļļas

• 1 ķiploka daiviņa

• sāls pēc garšas

Pagatavošana:

Bazilika lapiņas rūpīgi noskalo, notecina, viegli nosusina, liek piestā, uzbārsta šķipsniņu sāls un saberž ar stampiņu. Visas lapiņas uzreiz neliek piestā, bet pa daļām. Kad baziliks saberzts, pievieno nomizotu, uz pusēm pārgrieztu ķiploka daiviņu un sastampā. Tad ir riekstu kārta. Tos iepriekš viegli apgrauzdē, ieber piestā un sasmalcina kopā ar bazilika lapu putriņu. Pēc riekstiem pa mazam gabaliņam pievieno sieru un sastampā. Tikai tad, kad visas sastāvdaļas sajauktas, lēnā strūklā pielej olīveļļu un stampā mērci līdz vēlamajam biezumam.

Līdzīgi var gatavot pesto no piparmētrām, pētersīļiem, skābenēm un rukolas. Parmas sieru var aizstāt ar citu cieto sieru, piemēram, Monterigo.

Kartupeļi ar sieru un baziliku

Foto: SHUTTERSTOCK

• 600 g kartupeļu

• 100 g Čedaras vai cita labi kūstoša siera

• 3 ēdamkarotes rapšu eļļas

• 20 g sviesta

• 2 ķiploka daiviņas

• neliels saišķītis bazilika

• svaigi malti melnie pipari

• sāls

Pagatavošana:

Kartupeļus nomazgā un nemizotus pārgriež šķērsām uz pusēm. Cepešpannu iesmērē ar sviestu un liek kartupeļu pusītes ar griezumu uz leju. Cep cepeškrāsnī 200 °C aptuveni pusstundu.

Tikmēr sarīvē sieru uz smalkas rīves, sakapā baziliku, pievieno eļļu, ķiplokspiedē izspiestas ķiploka daiviņas, pieber piparus, sāli un visu samaisa.

Kartupeļus izņem no krāsns, apgriež otrādi, uzklāj siera masu un atkal liek cepeškrāsnī uz 10–15 minūtēm.

Spageti ar pesto un karamelizētiem tomātiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 400 g spageti

• 200 g ķirštomātu

• 150 g cietā siera

• 70 g bazilika pesto

• 1 ēdamkarote cukura

• 1 ēdamkarote sāls

Pagatavošana:

Katliņā ielej ūdeni, ieber ēdamkaroti sāls un uzvāra. Tad liek spageti un vāra tik ilgi, kā norādīts uz iepakojuma.

Kamēr vārās spageti, pannā uzkarsē eļļu, liek uz pusēm pārgrieztus ķirštomātiņus, pārber cukuru, šķipsniņu sāls un, ik pa brīdim apmaisot, ļauj tomātiņiem karamelizēties. Tie ir gatavi, kad viegli nolobās miziņa.

Izvārītos spageti nokāš, pievieno bazilika pesto, karamelizētos ķirštomātiņus, sarīvētu sieru un samaisa. Pasniedzot katrai porcijai vēl pārkaisa sarīvētu sieru un dekorē ar svaigām bazilika lapiņām.

Padomi!

Foto: SHUTTERSTOCK

• Svaigu baziliku ēdienam pievieno gatavošanas beigās vai neilgi pirms pasniegšanas, lai nezustu tā garša un aromāts.

• Vislabāk bazilika lapas uzglabāt ledusskapī – ietin mitrā salvetē un ieliek polietilēna maisiņā.

• Gatavojot bazilika pesto, dārgos ciedru riekstus var aizstāt ar Indijas riekstiem vai mandelēm.

SAISTĪTIE RAKSTI

• Pesto ne vien lieliski papildina pastu un picu, bet arī lapu salātus, grilētus ēdienus, ceptus kartupeļus un risoto.

• Ļoti garšīgi, ja svaigi ceptai maizītei uzziež tikko pagatavotu pesto.

• Pesto var uzglabāt ledusskapī aptuveni divas nedēļas, saldētavā – mēnesi. Burciņā tas jāpieblīvē, lai virspusē būtu eļļas kārtiņa.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Kā pareizi iestādīt koku: izrādās, vairums to nezina! 2
Ja pārdod mašīnu – vai jāmaksā valstij nodoklis? 18
Siera pīrāgs Čanapuri
Izmaiņas veselības aprūpē no 1. janvāra: kuri cilvēki tagad ir atbrīvoti no pacienta līdzmaksājuma? 11
Latviju šķērsos nokrišņu zona, kas atnesīs vienu no spēcīgākajiem sniegputeņiem šoziem. Vai prognoze par vētru joprojām spēkā? 1
Lasītājs: Saslimu ar kovidu, visas laboratorijas atteicās atbraukt uztaisīt testu, tagad sertifikāta man nav. Kurš atmaksās zaudējumus un uzņemsies atbildību? 35
“Visā pasaulē cilvēki sadalīti vienos un otros, un vairs nezinu, kuri ir labie un sliktie.” Saruna ar komponistu Zigmāru Liepiņu
“Šoferu dēlu” laiki atgriežas? Ministru birojos nonāk partijas biedri un citi pietuvinātie 75
Māris Antonevičs: Kāpēc premjers runā aplamības
Lasīt citas ziņas
Kā no ievārījuma pagatavot kēksiņus?
Medaļas ceļ pašapziņu! Ķekaviešu Gintas un Māra Loginu sīrupiem un džemiem “Novada garšas” eksperti piešķir zeltu un sudrabu
Labākās sējas dienas 2022. gadā: sākas jau februārī!
Dakteri uz palodzes. Kādus telpaugus var izmantot ārstēšanā? 1
pagatavot fantastiku debesmannu?
“Citrusaugu kopšana nav sarežģīta, bet cilvēki mēdz pieļaut kļūdas, kas bieži noved pie auga bojāejas”: kā mājās izaudzēt apelsīnus un citronus?
Latvijā šobrīd otra zemākā minimālā alga Eiropā! Eglītis atklāj, par cik simtiem eiro tā šogad jāpalielina 1
Lukašenko sola aizstāvēt Krieviju uzbrukuma gadījumā; draud Baltijas valstīm
“Paldies, par darbības imitāciju. Pēc sertifikāta beigām braukšu iepirkties uz Igauniju!” Soctīklotāji par valdības plāniem atcelt ierobežojumus 10
Lasītājs: Saslimu ar kovidu, visas laboratorijas atteicās atbraukt uztaisīt testu, tagad sertifikāta man nav. Kurš atmaksās zaudējumus un uzņemsies atbildību? 35
Īrijā vairs nav jādistancējas. Kā aizvadīta pirmā “brīvlaišanas” nedēļa?
“Man šis gadījums izskatās pēc politiskās korupcijas,” Andris Bite par labas gribas atlīdzinājumu ebrejiem
Tagad gan braukt pa ceļu, gan lidot debesīs! Apstiprināts profesora izgudrojums, kas nākotnē mainīs pārvietošanos
Rinkēvičs: Grūti vērtēt vienošanos par pamieru starp Krieviju un Ukrainu, nezinot, kā to pildīs
“Epidēmijas apjoms patlaban ir milzīgs.” Dumpis par to, ka Covid-19 inficēto varētu būt trīs reizes vairāk, nekā rāda statistika 58
“Kontrabandas prece Latvijā nr. 1 – cigaretes.” Saruna ar VID Muitas pārvaldes direktoru Raimondu Zukulu 15
VIDEO. “Nenormāla slodze, ieskaitot slimnīcas pa ceļam…”: Olga Rajecka atklāj patiesību par “Eolikas” koncertdzīves aizkulisēm
“Cilvēks, kas nav vakcinējies, šī sertifikāta dēļ tik daudz nesocializējas, tāpēc pasargā sevi,” Dūrītis par “zaļā režīma” jēgu 88
Skatītāja: Uztaisiet šovu, lai prezidents un ministri parāda, kā izdzīvot ar 283 eiro mēnesī 253
Izslimojis, bet jāpotējas? Lai iegūtu sertifikātu, vajag laboratorijas testu. Taču uz to ilgi jāgaida 63
VIDEO. “Tā procedūra ir ļoti nopietna, jo dibens jau nav tā mazākā ķermeņa daļa”: Olga Kambala ar injekcijām tiek pie smukākas pēcpuses
“Mēs te tupēsim ar maskām, kodiem un ierobežojumiem, kamēr visa pārējā Eiropa dzīvos kā 2019. gadā,” Soctīklotāji par Pavļuta paziņojumu 244
FOTO. “Izskatās kā iemīlējušies!”: princis Viljams un Keita Midltone atgriezušies no atvaļinājuma
Četros Pierīgas novados Covid-19 saslimstības kumulatīvais līmenis uz 100 000 iedzīvotāju pārsniedzis 6000 2
20:59
Lukašenko sola aizstāvēt Krieviju uzbrukuma gadījumā; draud Baltijas valstīm
20:15
Visticamāk, ka tu šodien piedzīvosi visdažādākos iespaidus! Horoskopi 29.janvārim
19:34