Foto: SHUTTERSTUCK

Gatavojam mājās! 6 receptes gardai ģimenes maltītei 0

No pamatproduktiem, variējot ar sastāvdaļām un šo un to pievienojot papildus, iespējams pagatavot dažādus ēdienus. Lūk, dažas receptes ierosmei!

 

Pupiņu sautējums

EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 53
21 stundas
LE
LETA
Ziņas
Žagars: Man kauns par Latvijas sabiedrību 246
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nevakcinētie šobrīd berzē rokas un priecājas!”, “Kāpēc vakcinētie nedrīkst pastaigāties?” Soctīklotāji par lokdauna ierobežojumiem 148
7 stundas
Lasīt citas ziņas
Foto: SHUTTERSTOCK


• 300 g pupiņu

• 400 g konservētu tomātu savā sulā

• 2 ķiploka daiviņas

• 2 ēdamkarotes olīveļļas

• 1 lauru lapa

• nedaudz timiāna

• sojas mērce

• sāls, pipari

• zaļumi

Pupiņas izmērcē, nokāš, liek katlā, pārlej ar glāzi karsta ūdens un vāra 1 stundu. Pievieno konservētus tomātus, ķiploku, timiānu, sāli, piparus, lauru lapu un lēni sautē, līdz pupiņas mīkstas. Pēc garšas pievieno sojas mērci, pārslaka eļļu, pārkaisa sasmalcinātus zaļumus.

 

Burkānu un kartupeļu biezzupa

• 1 l dārzeņu buljona

• 4 burkāni

• 3 kartupeļi

• 1 puravs

• 1 sīpols

• 3 ēdamkarotes olīveļļas

• rozmarīna zariņš

• sāls, pipari

CITI ŠOBRĪD LASA

Sīpolu sīki sagriež un apcep sakarsētā eļļā kopā ar rozmarīnu. Kartupeļus un puravu sagriež nelielos gabaliņos, burkānus sarīvē uz rupjas rīves. Sagrieztos dārzeņus pievieno apceptajiem sīpoliem, pielej buljonu, uzliek katlam vāku un vāra, līdz dārzeņi mīksti.

Rozmarīnu izņem no zupas, pārējo sablendē, pievieno sāli un piparus pēc garšas.

 

Kartupeļu, skābētu kāpostu un maltās gaļas sacepums

Foto: SHUTTERSTUCK

• 1 kg kartupeļu

• 500 g maltās gaļas

• 1 sīpols

• 2 ķiploka daiviņas

• 3 ēdamkarotes eļļas

• sāls, malti melnie pipari

• 500 g skābētu kāpostu

• 250 ml gaļas buljona

• 200 g skābā krējuma

• 150 g siera

• 2 olas

• 1 tējkarote sviesta

Sīpolu un ķiploka daiviņas sasmalcina. Gaļu apcep uz pannas sakarsētā eļļā, nepārtraukti maisot, lai nesalīp. Pievieno sīpolus, ķiplokus, sāli, piparus un cep vēl dažas minūtes. Kartupeļus nomizo un sagriež plānās šķēlēs. Sarīvē sieru mērcei. Buljonu sajauc ar krējumu, olām un sieru. Veidni ieziež ar sviestu. Visas sastāvdaļas kārtām liek veidnē: pusi kartupeļu šķēlīšu, pusi skābētu kāpostu, visu malto gaļu, palikušos kāpostus un kartupeļu šķēlītes. Kārtojumu pārlej ar mērci, veidnei uzliek vāku un cep 200 °C aptuveni stundu. Pēdējās 10 minūtes cep bez vāka.

 

Biezpiens ar medu un augļiem

Foto: SHUTTERSTOCK

• 300 g biezpiena

• 200 g jogurta

• 4 banāni

• 2 ēdamkarotes medus

• puscitrona sula

• augļi un ogas pēc izvēles

• nedaudz riekstu

Banānus saspaida ar dakšiņu, sajauc ar citrona sulu, medu, jogurtu un biezpienu. Liek trauciņos, pārkaisa ar ogām un augļu gabaliņiem, pārber sadrupinātus riekstus.

 

Vistas nūjiņas

Foto: SHUTTERSTOCK

• 4 vistas filejas

• glāze paniņu

• ēdamkarote tabasko mērces

• 2 olas

• 100 g kviešu miltu

• 100 g sadrupinātu kukurūzas pārslu

• pusēdamkarote sāls

• 1 tējkarote maltu melno piparu

• 1 tējkarote paprikas pulvera

• 1 tējkarote ķiploku pulvera

• šķipsna cepamā pulvera

• eļļa cepšanai

Paniņas sajauc ar tabasko. Vistas filejas sagriež platās strēmelēs, ievieto plastmasas maisiņā, pārlej ar paniņām, sajauc un atstāj iemarinēties aptuveni pusstundu. Paņem trīs šķīvjus – vienā sajauc miltus ar sāli, pipariem un cepamo pulveri, otrajā sakuļ olas, bet trešajā sajauc sadrupinātas kukurūzas pārslas ar paprikas un ķiploku pulveri. Kad gaļa iemarinējusies, katru gabaliņu apviļā miltos, tad pamērcē olā, pēc tam apviļā kukurūzas pārslās, viegli nopurina un kārto uz cepampapīra. Cep cepeškrāsnī 200 °C aptuveni 25 minūtes.

 

Ziedkāpostu sacepums ar sieru

Foto: SHUTTERSTOCK

• 1 ziedkāposts

• 8–10 ķirštomātiņu

• 2 ēdamkarotes rīvēta Parmas siera

• 1 sauja rīvmaizes

• sāls, pipari

Mērcei:

• 600 ml piena

• 60 g sviesta

• 60 g miltu

• 1 ēdamkarote angļu sinepju

• 150 g rīvēta Čedaras siera

• 1 lauru lapa

• lociņi

Ziedkāpostu sadala rozetēs, tomātiņus pārgriež uz pusēm, lociņus sasmalcina.

SAISTĪTIE RAKSTI

Ziedkāpostus vāra verdošā sālsūdenī aptuveni 10 minūtes, tad nokāš. Gatavo mērci: pannā izkausē sviestu, pievieno miltus un maisot apcep 1 minūti. Nepārtraukti maisot, pakāpeniski pievieno pienu, līdz izveidojas krēmīga mērce. Pievieno lauru lapu un maisot turpina vārīt mērci aptuveni 5 minūtes. Tad lauru lapu izņem, pieliek lociņus, sinepes, Čedaras sieru un maisot vāra vēl 2 minūtes.

Uzsilda cepamo veidni, tajā liek ziedkāpostus, pārlej mērci, uzber tomātiņus, rīvmaizi un Parmas sieru. Cepeškrāsnī cep aptuveni 5 minūtes, līdz izkūst siers.

Pasniedzot pārkaisa ar zaļumiem.

LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.
Inita Šteinberga
Praktiski
10 padomi mārtiņrožu ieziemošanai
1 stunda
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Gardēžu sapnis: cepti banāni mundierī
1 stunda
LA
LA.LV
Praktiski
VIDEO. Kā iztīrīt cepeškrāsni, neizmantojot spēcīgas ķimikālijas? Padoms no profesionālas mājkalpotājas
1 stunda
ĀR
Ārija Rudlapa
Praktiski
Kas darāms dārzā no 18. līdz 25. oktobrim: stāda narcises, tulpes, lilijas, izvāc siltumnīcas, apgriež hostas
1 diena
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 53
21 stundas
LE
LETA
Ziņas
Žagars: Man kauns par Latvijas sabiedrību 246
9 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Nevakcinētie šobrīd berzē rokas un priecājas!”, “Kāpēc vakcinētie nedrīkst pastaigāties?” Soctīklotāji par lokdauna ierobežojumiem 148
6 stundas
ZD
Zigfrīds Dzedulis
Ziņas
20 eiro mēnesī – potētajiem pensionāriem, bet ne visiem. Kuriem valsts sola pabalstu? 222
11. oktobris, 2021
LE
LETA
Ziņas
Kariņš rosina noteikt visiem 50 gadus sasniegušiem cilvēkiem obligātu vakcināciju pret Covid-19 157
2 stundas
Lasīt citas ziņas
LB
Laura Blumberga
Praktiski
Pašiem savs “citplanētietis”: trausls, bet plēsējs – ūdens iemītnieks aksolotls 5
2 dienas
AT
Andris Tiļļa
Praktiski
Mantotais nams Bieriņos: pilna māja mākslas mūzu 8
3 dienas
PR
Praktiski.lv
Praktiski
Ziemassvētku zvaigzne – puansetija: kā to kopt pareizi, lai tā uzziedētu atkal? 1
5 dienas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Saimnieces recepte: kā pareizi skābēt kāpostus, lai tie vienmēr izdotos izcili 6
5 dienas
AK
Aiva Kalve
Praktiski
Kā nospodrināt sudarbu: visefektīvākās “tautas” metodes 5
5 dienas
Inita Šteinberga
Praktiski
Ir īstais brīdis tikt pie labiem gladiolu bumbuļsīpoliem: 10 padomi, kā to izdarīt
6 dienas
LE
LETA
Ziņas
Kariņš rosina noteikt visiem 50 gadus sasniegušiem cilvēkiem obligātu vakcināciju pret Covid-19 157
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
Levits: Pēc mājsēdes beigām jāsaglabā stingri ierobežojumi pret Covid-19 nevakcinētajiem
52 minūtes
LE
LETA
Ziņas
Reirs pārsteidz ar to, cik miljonus izmaksā viens “lokdauna” mēnesis 69
5 stundas
LE
LETA
Ziņas
Turpinoties spiedienam uz robežas, četrās Latgales pašvaldībās pagarina ārkārtējo situāciju 1
3 stundas
LB
Laura Blumberga
Kokteilis
Žurnālistiem draud! Ansis Bogustovs un Aivis Ceriņš atklāj: viņi un viņu ģimenes regulāri saņem draudus no vakcīnu noliedzējiem 26
2 stundas
LE
LETA
Ziņas
“Rīgas satiksme” gatava sākt e-talonu bloķēšanu pret Covid-19 nevakcinētām personām. Cik maksās atbloķēšana? 6
1 stunda
KO
kokteilis.lv
Kokteilis
VIDEO. “Prāta Vētra” atklāti runā par traģisko Mumiņa zaudēšanu 2
4 stundas
ML
Māra Lapsa
Praktiski
Gardēžu sapnis: cepti banāni mundierī
1 stunda
PA
Pēteris Apinis
Veselam
Pēteris Apinis: Latvijas veselības budžets kā septiņu aklu indiešu izpratne par ziloni 26
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Atklāts, kurš Ivo Fomina koncertā ziņoja par viltus spridzekli 44
22 stundas
LE
LETA
Ziņas
Millers: Pašreizējā situācijā “lokdauna” noteikšana ir neizbēgama valdības mugurkaula trūkuma dēļ 40
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Mācības lokdaunā: pagarināts brīvlaiks, daži klātienē, daži attālināti 9
19 stundas
EL
Egils Līcītis
Ziņas
Sēdes laikā ministri zvaigāja par akadēmiķiem, cēla pie deniņiem pirkstus un grozīja, uzvedās kā skolasbērni! Egila Līcīša feļetons 53
21 stundas
LA
LA.LV
Ziņas
Viņķele: Epidemioloģiskā uzraudzība kļūst neiespējama 86
1 diena
LA
LA.LV
Ziņas
VIDEO. Vai varam sagaidīt pirmo sniegu? Bricis par šīs nedēļas laika prognozi 8
1 diena
LE
LETA
Ziņas
Sirojošo lāču sāga: DAP atklāj, kas noticis ar viensētās nedarbus sastrādājušajiem lāčiem 28
1 diena
KS
Kārlis Streips
Ziņas
Kārlis Streips: No štovētiem kāpostiem līdz suši! Latvija nekad nav bijusi valsts ar tikai vienu tautu vai etnosu, un tāda tā nav arī šobaltdien 51
1 diena
VS
Viesturs Sprūde
Stāsti
Pirms 30 gadiem apgrozībā laida atjaunotās Latvijas valsts pirmo pastmarku sēriju
17:36
LE
LETA
Ziņas
Stacionāros esošo Covid-19 pacientu skaits palielinājies līdz 1134
17:17
LE
LETA
Ziņas
Levits: Pēc mājsēdes beigām jāsaglabā stingri ierobežojumi pret Covid-19 nevakcinētajiem
16:58