Foto: LETA

LTV informatīvi dokumentālo, ziņu un sporta raidījumu satura redaktore Rita Ruduša aizstāv savu kolēģi un norāda, ka I. Girss iederējies raidījuma kontekstā, jo tajā runāts par provokācijām. “Ja diskusija bija par provokācijām, I. Girsa aicināšana atbilst raidījuma uzdevumiem. Nav pareizi no konteksta izraut vienu diskusijas dalībnieku. Tur bija arī citi dalībnieki ar citu viedokli. Mēs nepiedāvājam platformu nekritiskai pašizpausmei. Mums nav politikas izvairīties no asiem viedokļiem vai tādiem, kas mums kā indivīdiem var šķist nepieņemami,” saka R. Ruduša. Pēc viņas domām, fakts, ka pret Girsu ir ierosināti vairāki kriminālprocesi, arī neesot šķērslis, jo tad jau uz raidījumiem nevarētu aicināt arī daudzus citus cilvēkus, pret kuriem ierosināts kriminālprocess. 15


Rīgas Stradiņa universitātes Komunikācijas studiju katedras vadītāja, mediju kritiķe Anda Rožukalne spriež, ka Girsu varēja aicināt uz raidījumu. Tomēr raidījuma veidotājiem vajadzējis rūpīgāk iepazīstināt ar katru no diskusijas viesiem vai arī pieminēt vairāk faktu par viņiem titros. A. Rožkalne domā, ka raidījuma veidotājiem tomēr vajadzētu domāt ne tikai par skandālistiem, jo Girss nepārstāv visus Latvijas krievus un viņa sekotāju pulks nav liels. “Uz raidījumiem krievu valodā tiek aicināti margināli vai arī ļoti dīvaini ļaudis. Taču mēs neredzam tos krievus, ar kuriem kopā ikdienā braucam trolejbusā un kopā strādājam,” vērtē A. Rožukalne, piebilstot, ka Latvijā ir daudz talantīgu krievu fotogrāfu, ir krievu sabiedriskās organizācijas, kas rīko koncertus, kā arī citi. “Girsu varēja pēdējoreiz uzaicināt uz raidījumu, lai pārliecinātos, ka to darīt nav jēgas, un sniegt par viņu vairāk faktu, lai būtu radīts konteksts,” saka A. Rožukalne. Mediju eksperte norāda, ka respektablā britu raidsabiedrība BBC arī aicina uz saviem raidījumiem pretrunīgas personas, taču saskaņā ar BBC vadlīnijām raidījumu vadītāji paskaidro vairāk par šiem cilvēkiem un norāda arī, ka viņu uzskati neatbilst BBC redakcionālajai politikai. Viņa kritizē arī J. Liepnieka aicināšanu uz diskusiju raidījumu, jo tā atkal ir paļaušanās uz “veciem varoņiem”.

Reklāma
Reklāma
Kokteilis
Ja tavas mājas numurā ir kāds no šiem 3 cipariem, tev ir potenciāls sasniegt visu, ko sirds kāro 15
Farmācijas gigants “AstraZeneca” atzīst, ka viens no tās Covid-19 vakcīnas blakusefektiem var būt pat nāvējošs 7
FOTO. Muskuļains torss! Pirmo reizi redzam Donu jaunajā Eirovīzijas tērpā 14
Lasīt citas ziņas

Viņa uzskata, ka Latvijas krieviski raidošo un rakstošo mediju problēma ir tā, ka tie savā darbā izmanto tādus pazīstamus “zīmolus” kā Lindermans, Girss, Gapoņenko, Ždanoka un Osipovs, kuri nepārstāv visus krievus, tomēr tie spēj nodrošināt medijiem auditoriju. Mediju ekspertes ieskatā labāk ir meklēt jaunus varoņus diskusiju raidījumiem.

Tikmēr Saeimas deputāts Artuss Kaimiņš aicinājis Saeimas Pilsonības, migrācijas un sabiedrības saliedētības komisiju prasīt skaidrojumu LTV valdei vai Nacionālajai elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomei par I. Girsa atspoguļojumu sabiedriskās televīzijas raidījumā.

SAISTĪTIE RAKSTI
LA.LV aicina portāla lietotājus, rakstot komentārus, ievērot pieklājību, nekurināt naidu un iztikt bez rupjībām.